Vizuál

Velence előtt Barcelona

2011.05.19. 15:17
Ajánlom
Németh Hajnal videóit mutatja be a barcelonai Picasso Múzeum.

A Német Hajnal nevével fémjelzett video-art kiállítás a mozgókép művészetének népszerűsítésére létrehozott Loop Fesztivál keretében mutatkozik be a magyar-katalán kortárs művészeti kiállítás sorozat következő állomásaként. A Picasso Múzeumban két hétig kiállító Németh Hajnal a júniusi Velencei Biennálén is képviselheti Magyarországot. A spanyolországi tárlaton bemutatandó alkotásai felfedik, milyen fontos szerepet játszottak a hangok az alkotó művészeti gyakorlatában, az alkotások létrehozásának folyamatában. A művésznő arra törekszik, hogy láthatóvá és hallhatóvá tegye azokat az elemeket, amelyek általában kívül rekednek a zene rögzítési és produkciós folyamatán; a zenész testének rezdüléseit, a hangszerekből elszökő levegőt, a lélegzetnyi „zajt", amit a zenestúdiók eltávolítanak a felvételről.

Desney & Destiny című videóján a szabálytalanság szimbólumaként az éneket megszakító lélegzetvétel zaja hallható. Air Out című videó-installációja pedig azt a folyamatot mutatja be, amikor Bach Air című darabjának előadása közben az orgonából elfogy a levegő. Kezdetben az orgonasípok fokozatosan elhaló hangját, majd a pedálokra nehezedő lábak és a billentyűkön matató kezek „zaját" hallhatjuk. A hangok szabálytalanságát tükrözi vissza a videó látványvilága is, hiszen a főszereplők minden esetben kizárólag hátulról láthatók.

Németh Hajnal kiállítása május 22-ig látogatható. 

Faragó Emese
Fiatal Európa Szerkesztőség 

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.