Vizuál

Velencei Biennále 2024: eddig hat ország jelentette be, kik képviselik nemzetüket a rangos eseményen

2023.02.02. 10:40
Ajánlom
Néhány ország már most bejelentette, mely művészek képviselik nemzetüket a 2024-es Velencei Biennálén. A legrangosabb és legrégebben futó, kétévente megrendezett művészeti esemény 60. alkalommal nyílik majd meg 2024. április 20-án. 

Ausztriát az orosz származású, Bécsben élő Anna Jermolaewa képvsieli majd, aki főként fotóalapú munkáról és installációiról vált ismertté. A művész az erőszakmentes ellenállás különböző megnyilvánulásaira épülő alkotásokat mutat majd be Velencében. 

A Párizsban élő és alkotó kanadai művész, Kapwani Kiwanga munkái gyakran

feledésbe merült történeteket dolgoznak fel, különféle képzőművészeti eszközökkel.

Az antropológiát és összehasonlító vallástudományt tanult Kiwanga munkáiban a gyakran elhallgatott, marginalizált társadalmi-politikai narratívák feltárásával, valamint a művészet katalizátor szerepével foglalkozik. 

Edith Karlson tallinni szobrászművész installációval készül az észt pavilonba. A művész munkáin keresztül a történelem és a mítoszok világába vezeti a nézőt.

 

A Franciaországot képviselő Julien Creuzet a francia-karibi szigeten, Martinique-on nőtt fel. Egyedi hangvételű munkáit – amely az anyagok, a történetek, a formák és a gesztusok sokféleségét egyesíti – a kreolizáció inspirálja. (A kreolizáció az a folyamat, amelyen keresztül a kreol nyelvek és kultúrák kialakulnak – a Szerk.)

A 2022-es Biennálén Sonia Boyce előadása a brit pavilonban elnyerte a legjobb nemzeti részvételért járó Arany Oroszlán-díjat, ezzel pedig feladta a leckét az utána következő művésznek: 2024-ben John Akomfrah filmrendező képviseli az Egyesült Királyságot. A brit-ghánai művész egyik legismertebb videoinstallációja a klímaváltozás és a posztkolonializmus témáit dolgozza fel. 

Litvániát egy művészpáros képviseli 2024-ben: a Pakui Hardware (Neringa Cerniauskaite és Ugnius Gelguda) egy installációt tervez a litván pavilonba, amely a néhai szürrealista művész, Marija Teresė Rožanskaitė festményeire alapul. 

 

Svájcot a svájci-brazil művész, Guerreiro do Divino Amor képviseli a Superior Civilizations című kiállításával, amely a nacionalizmus és a politikai mitológiák témáit járja körül. A művészt régóta foglalkoztatja e két fogalom, amelyekre egy egész projekt épült 2005 óta. A Superfictional World Atlas című munkasorozat legújabb részét jövőre mutatja be Velencében. 

(via The Art Newspaper)

Fejléckép: A magyar pavilonban Keresztes Zsófia Az álmok után. Merek dacolni a károkkal című kiállítását mutatták be 2022-ben az 59. Velencei Biennálén. (Fotó/Forrás: Giuseppe Cottini/Getty Images)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A tanári szoba című német film nyerte a LUX közönségdíjat

„Ez az elismerés kiemeli a tanárok, társadalmunk meg nem énekelt hőseinek alapvető szerepét. A legnagyobb tisztelettel nekik ajánljuk ezt a díjat” – fogalmaztak a film alkotói a díj kapcsán.
Vizuál ajánló

A kör végtelenítése – különleges találkozás Lantos Ferenc munkáival

A hazai geometrikus ábrázolás kiemelkedő alakjának több mint ötven alkotását láthatja a közönség a Zsdrál Art Kortárs Művészeti Galéria új kiállításán. Mészáros Flóra kurátori célja, hogy bebizonyítsa, Lantos Ferenc nem csak a hazai, hanem a nemzetközi művészi élet úttörő alkotója.
Vizuál ajánló

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Vizuál ajánló

A Hosszú alkony című filmet veszik górcső alá a Filmrendezők klubjában

Janisch Attila 1997-es misztikus alkotásában egy idős régésznő szürreális utazását követhetjük nyomon. A vetítést követően Bollók Csaba beszélget a rendezővel, aki mesterkurzust tart a résztvevőknek.
Vizuál ajánló

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.