Vizuál

Velencei Biennále 2024: eddig hat ország jelentette be, kik képviselik nemzetüket a rangos eseményen

2023.02.02. 10:40
Ajánlom
Néhány ország már most bejelentette, mely művészek képviselik nemzetüket a 2024-es Velencei Biennálén. A legrangosabb és legrégebben futó, kétévente megrendezett művészeti esemény 60. alkalommal nyílik majd meg 2024. április 20-án. 

Ausztriát az orosz származású, Bécsben élő Anna Jermolaewa képvsieli majd, aki főként fotóalapú munkáról és installációiról vált ismertté. A művész az erőszakmentes ellenállás különböző megnyilvánulásaira épülő alkotásokat mutat majd be Velencében. 

A Párizsban élő és alkotó kanadai művész, Kapwani Kiwanga munkái gyakran

feledésbe merült történeteket dolgoznak fel, különféle képzőművészeti eszközökkel.

Az antropológiát és összehasonlító vallástudományt tanult Kiwanga munkáiban a gyakran elhallgatott, marginalizált társadalmi-politikai narratívák feltárásával, valamint a művészet katalizátor szerepével foglalkozik. 

Edith Karlson tallinni szobrászművész installációval készül az észt pavilonba. A művész munkáin keresztül a történelem és a mítoszok világába vezeti a nézőt.

 

A Franciaországot képviselő Julien Creuzet a francia-karibi szigeten, Martinique-on nőtt fel. Egyedi hangvételű munkáit – amely az anyagok, a történetek, a formák és a gesztusok sokféleségét egyesíti – a kreolizáció inspirálja. (A kreolizáció az a folyamat, amelyen keresztül a kreol nyelvek és kultúrák kialakulnak – a Szerk.)

A 2022-es Biennálén Sonia Boyce előadása a brit pavilonban elnyerte a legjobb nemzeti részvételért járó Arany Oroszlán-díjat, ezzel pedig feladta a leckét az utána következő művésznek: 2024-ben John Akomfrah filmrendező képviseli az Egyesült Királyságot. A brit-ghánai művész egyik legismertebb videoinstallációja a klímaváltozás és a posztkolonializmus témáit dolgozza fel. 

Litvániát egy művészpáros képviseli 2024-ben: a Pakui Hardware (Neringa Cerniauskaite és Ugnius Gelguda) egy installációt tervez a litván pavilonba, amely a néhai szürrealista művész, Marija Teresė Rožanskaitė festményeire alapul. 

 

Svájcot a svájci-brazil művész, Guerreiro do Divino Amor képviseli a Superior Civilizations című kiállításával, amely a nacionalizmus és a politikai mitológiák témáit járja körül. A művészt régóta foglalkoztatja e két fogalom, amelyekre egy egész projekt épült 2005 óta. A Superfictional World Atlas című munkasorozat legújabb részét jövőre mutatja be Velencében. 

(via The Art Newspaper)

Fejléckép: A magyar pavilonban Keresztes Zsófia Az álmok után. Merek dacolni a károkkal című kiállítását mutatták be 2022-ben az 59. Velencei Biennálén. (Fotó/Forrás: Giuseppe Cottini/Getty Images)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.
Vizuál hír

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a 18. Velencei Építészeti Biennálé életműdíját

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a Arany Oroszlán-életműdíjat a 18. Velencei Építészeti Biennálé május 20-án megnyíló A jövő laboratóriuma című kiállításán.
Vizuál magazin

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.