Vizuál

Vérfagyasztó szobor miatt tiltakoznak a diákok

2017.05.02. 10:00
Ajánlom
A norwich-i University of East Anglia (UEA) diákjai nehezményezik, hogy az iskola könyvtárépületének tetejére egy olyan szobor került, ami úgy néz ki, mintha valaki éppen a mélybe akarná vetni magát - írta meg az Independent.

Antony Gormley szobra ambivalens érzéseket váltott ki az iskola diákjaiból. Vannak, akik szerint sok embert megijeszt, mert azt hiszik, hogy valaki éppen öngyilkossági szándékkal akarja a tetőről a mélybe vetni magát, mások szerint ez csak egy provokatív művészeti alkotás, és teljesen ártalmatlan. Az UEA szociológia szakos tanára, Harry T. Dyer ezt a tweet-üzenetet tette közzé: „Szeretem a munkáját, és az alkotás illik a többi szoborhoz, de szerintem meglehetősen szerencsétlen választás, különösen a beadandó dolgozatok határidejének környékén.”

Dr Esmée Hanna, a leeds-i Beckett Egyetem kutatója egyetért az előző állítással: „Szeretem Gormley munkáját, de nem vagyok biztos benne, hogy ízléses, amit a könyvtár csinál, mivel vannak olyan egyetemek, ahol az ott tanulók valóban leugrottak az iskola épületéről.”

Gormely legismertebb szobrai között van az Angel of the North (Észak angyala) Gatesheadben, és az Another Place (Másik hely) a liverpooli Crosby Beachen. Az utóbb alkotás 100 öntöttvas, a tenger felé néző emberi alakból áll. A szobrok szintén nagy visszhangot váltottak ki: a parti őrség szerette volna, ha biztonsági okokból eltávolítják  őket

Another Place3 edit2

Another Place3 edit2 (Fotó/Forrás:  Another Place)

2014-ben Hong Kongban törölték Gormley kiállítását, ami tetőkön álló emberi alakokból állt, mivel pont abban az időben lett öngyilkos egy banki alkalmazott: leugrott egy felhőkarcoló tetejéről.

A most kiállított szobor egy háromrészes Gormley-műalkotás első darabja, a többit is az egyetem területén állítanák ki, egyelőre azonban senki sem repes az ötletért. Egy angol irodalom-szakos hallgató, Aimee is kifakadt: „Nem akarom bántani az UEA-t, de egy emberi alakot ábrázoló szobrot kitenni egy épület tetejére talán nem olyan jó ötlet.”

Victoria Finan, egy végzős hallgató így beszél az érzéseiről: „Nagyon-nagyon, borzalmasan depressziós voltam az UEÁ-n töltött első évemben. Ez brutális és sértő.”

Vannak azonban ellenvélemények is: Daryl azt írja: „Imádom Anthony Gormley új szobrát az UEÁ-n. Az elhelyezése megköveteli, hogy az emberek beszéljenek róla.”

ANTONY GORMLEY Obere Gipslöcher 14

ANTONY GORMLEY Obere Gipslöcher 14 (Fotó/Forrás: wikipedia)

Az UEA szóvivője elmondta, hogy a szoborsorozat többi tagja az egyetem különböző pontjain lesz elhelyezve, beleértve a tetőt, ami egyszerre provokáló, lenyűgöző és meglepő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Több hónapos programsorozattal emlékeznek a száz éve elhunyt Csontváryra

A június 19-én kezdődő sorozat keretében neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket Csontváry Kosztka Tivadar életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.
Vizuál interjú

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Vizuál gyász

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Vizuál Film

Málnaszörp, fröccs, Szánsájn – nyári fesztivált rendez a Cirko-Gejzír mozi

Hagyományosan a Szánsájn fesztivállal kezdődik a nyár a Cirko-Gejzír moziban, ahol három héten át több mint 60 filmből válogathatunk, köztük olyan kedvencekből, mint a Kedi – Isztambul macskái, a Paterson vagy a Rúzs, reptér, satöbbi.
Vizuál galéria

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.