Vizuál

Vérfagyasztó szobor miatt tiltakoznak a diákok

2017.05.02. 10:00
Ajánlom
A norwich-i University of East Anglia (UEA) diákjai nehezményezik, hogy az iskola könyvtárépületének tetejére egy olyan szobor került, ami úgy néz ki, mintha valaki éppen a mélybe akarná vetni magát - írta meg az Independent.

Antony Gormley szobra ambivalens érzéseket váltott ki az iskola diákjaiból. Vannak, akik szerint sok embert megijeszt, mert azt hiszik, hogy valaki éppen öngyilkossági szándékkal akarja a tetőről a mélybe vetni magát, mások szerint ez csak egy provokatív művészeti alkotás, és teljesen ártalmatlan. Az UEA szociológia szakos tanára, Harry T. Dyer ezt a tweet-üzenetet tette közzé: „Szeretem a munkáját, és az alkotás illik a többi szoborhoz, de szerintem meglehetősen szerencsétlen választás, különösen a beadandó dolgozatok határidejének környékén.”

Dr Esmée Hanna, a leeds-i Beckett Egyetem kutatója egyetért az előző állítással: „Szeretem Gormley munkáját, de nem vagyok biztos benne, hogy ízléses, amit a könyvtár csinál, mivel vannak olyan egyetemek, ahol az ott tanulók valóban leugrottak az iskola épületéről.”

Gormely legismertebb szobrai között van az Angel of the North (Észak angyala) Gatesheadben, és az Another Place (Másik hely) a liverpooli Crosby Beachen. Az utóbb alkotás 100 öntöttvas, a tenger felé néző emberi alakból áll. A szobrok szintén nagy visszhangot váltottak ki: a parti őrség szerette volna, ha biztonsági okokból eltávolítják  őket

Another Place3 edit2

Another Place3 edit2 (Fotó/Forrás:  Another Place)

2014-ben Hong Kongban törölték Gormley kiállítását, ami tetőkön álló emberi alakokból állt, mivel pont abban az időben lett öngyilkos egy banki alkalmazott: leugrott egy felhőkarcoló tetejéről.

A most kiállított szobor egy háromrészes Gormley-műalkotás első darabja, a többit is az egyetem területén állítanák ki, egyelőre azonban senki sem repes az ötletért. Egy angol irodalom-szakos hallgató, Aimee is kifakadt: „Nem akarom bántani az UEA-t, de egy emberi alakot ábrázoló szobrot kitenni egy épület tetejére talán nem olyan jó ötlet.”

Victoria Finan, egy végzős hallgató így beszél az érzéseiről: „Nagyon-nagyon, borzalmasan depressziós voltam az UEÁ-n töltött első évemben. Ez brutális és sértő.”

Vannak azonban ellenvélemények is: Daryl azt írja: „Imádom Anthony Gormley új szobrát az UEÁ-n. Az elhelyezése megköveteli, hogy az emberek beszéljenek róla.”

ANTONY GORMLEY Obere Gipslöcher 14

ANTONY GORMLEY Obere Gipslöcher 14 (Fotó/Forrás: wikipedia)

Az UEA szóvivője elmondta, hogy a szoborsorozat többi tagja az egyetem különböző pontjain lesz elhelyezve, beleértve a tetőt, ami egyszerre provokáló, lenyűgöző és meglepő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Picassót vagy egy applikációt könnyebb restaurálni?

Ezen a héten nyílik a Ludwig Múzeum 30 éves fennállását ünneplő kiállítássorozat második, Eszközök című tárlata, amely az elmúlt 20 év médiaművészeti alkotásait mutatja be a múzeum gyűjteményéből.
Vizuál galéria

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál magazin

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Vizuál hír

Hallott már a Mediciek titkos folyosójáról?

A firenzei Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosó különleges építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában.
Vizuál hír

Új Van Dyck-festmény a Szépművészeti gyűjteményében

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Ez az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése.