Vizuál

Vérfrissítő kontaktusok

2013.11.04. 06:58
Ajánlom
A 2010-ben indult Art Market Budapest alig pár év alatt a régió legfontosabb képzőművészeti vásárává nőtte ki magát. Az idén november 28. és december 1. között megrendezendő esemény céljairól és arculatáról Ledényi Attila igazgatóval beszélgettünk. INTERJÚ

- Az Art Market Budapest 2010-es indulásához képest szinte teljesen átalakult. Egy kisebb művészeti összejövetelből lett nemzetközi vásárrá. Tudatos volt az arculatváltás?

- Az Art Market Budapest 2011-ben vált igazi vásárrá, innen számítjuk a voltaképpeni kezdeteket, hiszen a 2010-es akció egyfajta kísérlet volt csupán. A nemzetközi vásár létrehozását részemről olyan előzmények alapozták meg, mint a Műgyűjtők Klubja létrehozása, művészeti magazinok kiadása, kiállítások és művészeti kampányok szervezése és számos más program. Az évek során azt tapasztaltuk, hogy Magyarországon olyan színvonalas művészeti tartalmat reprezentáló kortárs galériás közeg alakult ki, amely kiindulópontjául szolgálhatott akár egy vásárnak is, ráadásul a képzőművészet iránti figyelem is növekedésnek indult.

Egy ilyen jellegű eseménnyel pedig a figyelem tovább szélesíthető. Az Art Market Budapest már 2011-ben tizenkétezer látogatót vonzott. 2012 pedig abban a tekintetben is fordulópontot hozott, hogy nemcsak a látogatottság nőtt harmadával, hanem a nemzetközi érdeklődés is számottevővé vált: a külföldi kiállítók száma elérte a magyarokét. Az idei eseményre pedig már nemcsak mint Magyarország, de mint egész Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi vásárára készülünk. Ma már a túljelentkezés az egyik fő gond, így a jövőben akár a már most is méretes kiállítótér további bővítése is felmerülhet.

- Milyen célokat tűztek ki maguk elé az idén?

- Az Art Market Budapest rendkívül komplex esemény, így a célok is meglehetősen sokrétűek. De mivel fiatal vásárról van szó, a fő törekvés, a következő állomás az lehet, hogy az erős regionális pozíció megszerzése után egész Európa tekintetében is stabil tényezővé tudjunk válni, tovább tudjuk növelni a vásár nemzetközi vonzerejét mind a galériák, mind a közönség tekintetében. A tavaly óta tovább szélesedett érdeklődés jelentős részben annak is köszönhető, hogy az elmúlt évben az Art Market Budapest "személyesen" is bemutatkozott a szélesebb szakmai közönségnek, számos helyen jelentünk meg New Yorktól Rigáig, Isztambultól Berlinig, Tel Avivtól Bukarestig, és még hosszan sorolhatnám.

- Tavaly kiemelt téma volt a zsidó identitás és a művészet kapcsolata. 2013-ban is lesz hasonló?

- Igen, ezúttal még globálisabb aktualitást helyezünk a középpontba, az Art Market Budapest 2013-ban a migráció témakörét járja körül, pontosabban La Grande Migration elnevezésű programunk azt villantja fel, hogy a kortárs alkotók miképpen látják és láttatják ezt a társadalmi jelenséget. A témához mintegy húsz nemzetközi művészt felvonultató kurátori kiállítás is kapcsolódik.

- Képzőművészeti vásárok kapcsán gyakran felmerül, hogy mennyire nyitottak a látogatók, nézelődők felé. A 2012-es Art Marketen járva a nézelődő sokszor elfeledkezett arról, hogy egy vásáron jár, sokszor inkább olyan érzése volt, mintha egy gigantikus méretű kiállításon lenne.

- A kortárs képzőművészet önmagában is inspiráló és izgalmas, az Art Market Budapest pedig megkönnyíti a kontaktusteremtést művészet és közönség között. Az esemény végtelenül sokszínű, változatos, mindenki talál benne valami vonzót, hiszen közel ötszáz művész munkáit láthatja a látogató több mint ötezer négyzetméternyi területen. A standokon soktucatnyi önálló minikiállítást rendeznek be a kiállítók, ami igazán egyedülálló élmény.

- Idén új országok is bemutatkoznak a kiállítók között.

- Az újakkal együtt idén húsz fölé emelkedik azon országok száma, akik 2011 óta bemutatkoztak a vásáron. Ezúttal Grúziából, Horvátországból, Lengyelországból, Lettországból, Spanyolországból, Svájcból, Szlovákiából, Ukrajnából érkeznek új kiállítók. Az Art Market Budapest középpontjában egy virtuális régió, a "fiatal" Európa áll, egy olyan művészeti közeg, amely inspirációt, vérfrissítést hoz az európai színtérre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.