Vizuál

Vérfrissítő kontaktusok

2013.11.04. 06:58
Ajánlom
A 2010-ben indult Art Market Budapest alig pár év alatt a régió legfontosabb képzőművészeti vásárává nőtte ki magát. Az idén november 28. és december 1. között megrendezendő esemény céljairól és arculatáról Ledényi Attila igazgatóval beszélgettünk. INTERJÚ

- Az Art Market Budapest 2010-es indulásához képest szinte teljesen átalakult. Egy kisebb művészeti összejövetelből lett nemzetközi vásárrá. Tudatos volt az arculatváltás?

- Az Art Market Budapest 2011-ben vált igazi vásárrá, innen számítjuk a voltaképpeni kezdeteket, hiszen a 2010-es akció egyfajta kísérlet volt csupán. A nemzetközi vásár létrehozását részemről olyan előzmények alapozták meg, mint a Műgyűjtők Klubja létrehozása, művészeti magazinok kiadása, kiállítások és művészeti kampányok szervezése és számos más program. Az évek során azt tapasztaltuk, hogy Magyarországon olyan színvonalas művészeti tartalmat reprezentáló kortárs galériás közeg alakult ki, amely kiindulópontjául szolgálhatott akár egy vásárnak is, ráadásul a képzőművészet iránti figyelem is növekedésnek indult.

Egy ilyen jellegű eseménnyel pedig a figyelem tovább szélesíthető. Az Art Market Budapest már 2011-ben tizenkétezer látogatót vonzott. 2012 pedig abban a tekintetben is fordulópontot hozott, hogy nemcsak a látogatottság nőtt harmadával, hanem a nemzetközi érdeklődés is számottevővé vált: a külföldi kiállítók száma elérte a magyarokét. Az idei eseményre pedig már nemcsak mint Magyarország, de mint egész Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi vásárára készülünk. Ma már a túljelentkezés az egyik fő gond, így a jövőben akár a már most is méretes kiállítótér további bővítése is felmerülhet.

- Milyen célokat tűztek ki maguk elé az idén?

- Az Art Market Budapest rendkívül komplex esemény, így a célok is meglehetősen sokrétűek. De mivel fiatal vásárról van szó, a fő törekvés, a következő állomás az lehet, hogy az erős regionális pozíció megszerzése után egész Európa tekintetében is stabil tényezővé tudjunk válni, tovább tudjuk növelni a vásár nemzetközi vonzerejét mind a galériák, mind a közönség tekintetében. A tavaly óta tovább szélesedett érdeklődés jelentős részben annak is köszönhető, hogy az elmúlt évben az Art Market Budapest "személyesen" is bemutatkozott a szélesebb szakmai közönségnek, számos helyen jelentünk meg New Yorktól Rigáig, Isztambultól Berlinig, Tel Avivtól Bukarestig, és még hosszan sorolhatnám.

- Tavaly kiemelt téma volt a zsidó identitás és a művészet kapcsolata. 2013-ban is lesz hasonló?

- Igen, ezúttal még globálisabb aktualitást helyezünk a középpontba, az Art Market Budapest 2013-ban a migráció témakörét járja körül, pontosabban La Grande Migration elnevezésű programunk azt villantja fel, hogy a kortárs alkotók miképpen látják és láttatják ezt a társadalmi jelenséget. A témához mintegy húsz nemzetközi művészt felvonultató kurátori kiállítás is kapcsolódik.

- Képzőművészeti vásárok kapcsán gyakran felmerül, hogy mennyire nyitottak a látogatók, nézelődők felé. A 2012-es Art Marketen járva a nézelődő sokszor elfeledkezett arról, hogy egy vásáron jár, sokszor inkább olyan érzése volt, mintha egy gigantikus méretű kiállításon lenne.

- A kortárs képzőművészet önmagában is inspiráló és izgalmas, az Art Market Budapest pedig megkönnyíti a kontaktusteremtést művészet és közönség között. Az esemény végtelenül sokszínű, változatos, mindenki talál benne valami vonzót, hiszen közel ötszáz művész munkáit láthatja a látogató több mint ötezer négyzetméternyi területen. A standokon soktucatnyi önálló minikiállítást rendeznek be a kiállítók, ami igazán egyedülálló élmény.

- Idén új országok is bemutatkoznak a kiállítók között.

- Az újakkal együtt idén húsz fölé emelkedik azon országok száma, akik 2011 óta bemutatkoztak a vásáron. Ezúttal Grúziából, Horvátországból, Lengyelországból, Lettországból, Spanyolországból, Svájcból, Szlovákiából, Ukrajnából érkeznek új kiállítók. Az Art Market Budapest középpontjában egy virtuális régió, a "fiatal" Európa áll, egy olyan művészeti közeg, amely inspirációt, vérfrissítést hoz az európai színtérre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.