Vizuál

Vermeer első számú mecénása egy nő volt – Megnyílt minden idők legnagyobb Vermeer-tárlata

2023.02.23. 11:45
Ajánlom
Minden idők legnagyobb Vermeer-kiállítása nyílt az amszterdami Rijksmuseumban február 10-én. Két nap alatt azonban minden jegy elfogyott, így a múzeum honlapján az áll, március 6-ig türelmet kérnek az érdeklődőktől. Addig feltehetően megpróbálják kidolgozni, miképpen biztosíthatnának mindenkinek lehetőséget az egyedülálló kiállítás megtekintésére. A szervezők ugyanis kénytelenek voltak korlátozni az elérhető jegyek számát, hogy megakadályozzák a túlzsúfoltságot a termekben. A tárlat kurátorainak köszönhetően több érdekességre is fény derült a 17. században élt holland festő életével kapcsolatban, többek között az, hogy legnagyobb gyűjtője valójában egy nő volt. 

A világszenzációnak számító tárlaton – az első és utolsó kiállítást rendezi meg a múzeum, ahol a holland mester szinte valamennyi műve együtt látható – huszonnyolc Vermeer-mű szerepel.

A festő összesen körülbelül 45-50 képet alkotott rövid élete során,

ezekből pedig 37 festményről tudjuk biztosan, hogy neki tulajdonítható. (A művész 43 évesen halt meg, tizenegy gyermeket hátrahagyva és tetemes mennyiségű adósságot felhalmozva.)

A kiállítás kapcsán több érdekességre is fény derült. Az egyik, hogy Vermeer pártfogója valójában egy nő volt, a másik pedig, hogy a világi élet örömeinek szimbólumait festő Vermeer feltehetően a jezsuita rend elkötelezett híve volt. 

1186px-Jan_Vermeer_van_Delft_-_The_Glass_of_Wine_-_Google_Art_Project-111553.jpg

Jan Vermeer van Delft: Lovag és ivó hölgy vagy A borospohár (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Maria de Knuijt, a nő, aki Vermeer valódi mecénása lehetett

A fenti információ a Rijksmuseum kiállításkatalógusában is szerepel, miszerint egy új kutatás azt feltételezi, hogy Pieter van Ruijven delfi gyűjtő felesége, Maria de Knuijt volt Vermeer valódi pártfogója,

olyannyira, hogy a nő ösztönözhette azon képek megfestésére, amelyeket ma tipikus Vermeer-művekként ismerünk. 

A múzeum kurátorai a kutatások alapján úgy vélik, Mariát és Vermeert szoros barátság kötötte össze, a művész a nő szomszédjaként, kis túlzással szinte a szeme előtt nőtt fel.

De Knuijt 1657 körül kezdte gyűjteni a műveit, az évek alatt megvásárolta a teljes életmű mintegy felét, húsz festményt.

A fenti dátum azért is jelentős, mert ebben az időszakban Vermeer a hagyományos, vallási és mitológiai témájú művek helyett mást kezdett festeni: enteriőröket és benne fiatal nőket, akik valamilyen tevékenységet végeznek, varrnak (A csipkeverő nő), hangszeren játszanak (Fiatal nő gitárral) vagy éppen levelet olvasnak (Levelet olvasó lány nyitott ablaknál). Így az új megbízásoknak köszönhetően a téma is változott.

Jan_Vermeer_van_Delft_003-111553.jpg

Jan Vermeer van Delft : Levelet olvasó lány nyitott ablaknál (Fotó/Forrás: Wikipedia)

A Rijksmuseum az egykori hagyatékból tizennégy művet mutat be,

köztük a Tejet öntő nő című képet és a világhírű Leány gyöngy fülbevalóval című olajfestményt. 

A világ egyik legnépszerűbb alkotása, amelyet egykor 1 fontért adtak el

Eddig sem volt titok, hogy a feltehetően Vermeer egyik lányát ábrázoló festményen a modell nem gyöngy fülbevalót visel: a kiállítás egyik kurátora, Pieter Roelofs szerint csillagászati összegbe került volna egy ilyen méretű drágakő. (A 17. században a gyöngyök főleg India és a mai Srí Lanka közötti területről származtak. Csak viszonyításképpen: 1632-ben egy holland ékszerész 500 fontot fizetett egy Londonban vásárolt nagy méretű gyöngyért – ez ma körülbelül 100 000 fontnak felelne meg –, ami valószínűleg sokkal kisebb volt, mint a Vermeer-festményen látható ékszer). A kép, amelyet 1996-ig Turbános nőként emlegettek, Tracy Chevalier a Leány gyöngy fülbevalóval című 1999-es könyve után vált népszerűvé, a kötet alapján 1999-ben készült film pedig még ismertebbé tette a remekművet.

A festmény először 1881-ben bukkant fel ismét: két holland guldenért (körülbelül 1 fontért) adták el.

A mű 1903-ban adományként került a hágai Mauritshuis (Maurits-ház) művészeti múzeumba. A Rijksmuseum retrospektív kiállításán nyolc héten át látható a festmény, március 30-ig. Áprilistól a hágai Mauritshuisban állítják ki ismét, mivel a múzeum gyűjteményének egyik legnépszerűbb darabja.  

Johannes_Vermeer_1632-1675_-_The_Girl_With_The_Pearl_Earring_1665-163100.jpg

Jan Vermeer van Delft: Leány gyöngy fülbevalóval című festménye (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Vermeer az élet örömeit festette a jezsuita rend elkötelezett híveként

A művész legnépszerűbb festményein rendre a világi élet örömeinek szimbólumai tűnnek fel, úgymint a fiatal nők, illetve a mulatságok jelképeként a hangszerek és a borospoharak. Az amszterdami Rijksmuseum képzőművészeti vezetője, Gregor Weber szerint

Vermeer a katolikus egyház jezsuita rendjének lelkes híve volt,

legalábbis a hamarosan megjelenő könyvében ezt állítja a szerző (Johannes Vermeer: ​​Faith, Light and Reflection). Szerinte ezek a tárgyak gyakran a világi dolgok mulandóságának metaforáiként jelennek meg a mester művein. Noha az köztudott, hogy Vermeer felesége, Catharina Bolnes katolikus hitű volt, a férfi pedig protestáns, tizenöt (!) gyermeküket katolikus szellemben nevelték. Olyannyira, hogy

az egyik fiukat a jezsuita rend spanyol alapítója, Loyolai Ignác iránti tiszteletből nevezték el Ignácnak.

1-the-allegory-of-the-faith-johannes-vermeer-111553.jpg

Jan Vermeer van Delft : A katolikus hit allegóriája (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Weber a könyvében arról ír, hogy a 37 fennmaradt műből A katolikus hit allegóriája (1670-74 körül) című festmény egyértelműen bizonyítja, hogy Vermeer a jezsuita rend támogatója volt. Az alkotás közvetlenül a festő halála előtt készült. A gyöngymérő nő című korábbi mű (1662-64 körül) hátterében egy, az utolsó ítélet jelenetét ábrázoló kép jelenik meg a kereszténység fontosságának szimbólumaként. 

(Forrás: ARTnews, The Art Newspaper)

Fejléckép: Jan Vermeer van Delft: Lovag és ivó hölgy vagy A borospohár (részlet) (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Nem gyöngyből van a lány fülbevalója Vermeer képén?

Kapcsolódó

Nem gyöngyből van a lány fülbevalója Vermeer képén?

A híres festményen látható ékszer egyesek szerint inkább tűnik ezüstnek. Egyáltalán van ekkora gyöngy? Művészettörténészek és tudósok vitatkoznak azon, mit is visel a XVII. századi lány?

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.
Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Klasszikus

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.
Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Vizuál gyász

Elhunyt Pál Mihály szobrászművész

A Munkácsy-díjas szobrászművész nyolcvanhét éves volt. Halálhírét családja jelentette be – adta hírül az Index.
Vizuál ajánló

Kerítéskiállítással ünnepel a százéves Rákospalota

A XV. kerületi városrész elmúlt száz esztendeje elevenedik meg a március 29-én megnyíló kiállításon.
Vizuál hír

Beethoven és Harcsa Veronika szól az új Kolodko-szoborból

Ezúttal a Művészetek Palotája elé helyezett miniszobrot Kolodko Mihály: A Füles című alkotás egy fejhallgatót mintáz, és zene szól belőle.
Vizuál ajánló

Visszatérő témák és számadás – Szemadám György munkái a Pesti Vigadóban

Április 30-ig látható a 75 éves művész kiállítása, amely az alkotó elmúlt öt évben keletkezett munkáit mutatja be.