Vizuál

Veszélyben a Colosseum a római metrófiaskó miatt

2016.11.13. 18:54
Ajánlom
A 2000 éves Colosseum túlélt már villámcsapást, tűzvészt, földrengést, most mégis bajban van. A közelmúltban történt földrengések károkat okoztak a szerkezetében, viszont a római metróépítés pénzügyi problémái miatt most lehet, hogy nem lesz fedezet az azonnali rekonstrukcióra - írta meg a news.artnet.com.

Rómában sincs kolbászból a kerítés; a folyamatban lévő metróépítés nagyjából ugyanolyan problémákkal állítja szembe a várost és polgárait, mint azt mi is tapasztalhattuk a budapesti 4-es metró építésénél. Számolatlanul öntötték bele a közpénzt, mégsem haladt a megfelelő ütemben az építkezés, a határidők csúsztak-csúsztak, a városlakók pedig volt idő, amikor már szinte teljesen lemondtak a metró elkészültéről.

Colosseum (Forrás: Wikipédia)

Colosseum (Forrás: Wikipédia)

A város még 2014-ben négy millió eurót ítélt meg a Colosseum alapszerkezetének megerősítésére a közelben folyó metróépítkezés miatt. A pénz máig nem érkezett meg.

Múlt héten a város úgy döntött, hogy felszámolja a Roma Metropolitane-t, a céget, mely a metróépítésért felelős, mivel megállapították, hogy felesleges kiadásokkal terhelték az építkezést, magyarul pazaroltak. Most a Colosseum felújításáért felelős szakemberek aggódnak, mi lesz az összeggel, amit megítéltek az amfiteátrum megerősítésére.

A római városi tanács múlt pénteken megszavazta a metróvonal finanszírozásának szüneteltetését. A metrót 2007-ben kezdték építeni, akkor 2,2 milliárd eurós büdzsével. A tervezett 14 állomás helyett 3 új állomás készült el, a projekt költségvetése így is rekord magasságokba szökött; 3,7 milliárd lett.

Látogatható lesz a Colosseum arénája

Egyelőre kísérleti jelleggel megnyitják a látogatók előtt a római Colosseum arénáját, vagyis a turisták az ókori amfiteátrum közepén lévő színpadra is kimehetnek az egykori gladiátorok útját követve.

Virginia Raggi, Róma polgármestere csalódottságának adott hangot, és a céget a közpénzek pazarlásával vádolta meg, valamint azt állította, hogy a rájuk bízott feladatot nem tudták elvégezni. Francesco Prosperetti, a Colosseum régészeti felügyelője elmondta;

A Colosseum nem várhat tovább. Mint állampolgár, nem szeretném, ha a metróépítés csúszna, de mint ennek a műemléknek a védője, nem mondhatok mást.

Prosperetti hozzátette; a Colosseum belső falainak lenne a legnagyobb szüksége a megerősítésre. A javítások sürgősek lennének, mivel a közelmúltban történt olasz földrengések következtében újabb repedések jelentek meg a falakon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.