Vizuál

Veszélyben a magyar művész angliai mesterműve

2017.03.07. 12:23
Ajánlom
Angliában az utóbbi időkben több templomot is bezárás fenyeget. Most a Nagy-Manchester megyei Holy Rosary templom, és benne a magyar zsidó származású Mayer-Marton György mesterműve, egy mozaik is veszélybe került - adta hírül a Guardian.

A Jézus keresztre feszítését ábrázoló mozaik a Holy Rosary római-katolikus templomban található Nagy-Manchester megyében, és most a bezárás fenyegeti. Több neves művészettörténész és a művész leszármazottai próbálják elérni Salford püspökénél, hogy őrizzék meg valahogyan Mayer-Marton György mesterművét.

Mayer-Marton György magyar származású festőművész a tájképfestészet és

a bizánci mozaikművészet kiemelkedő alakja volt, aki az utóbbi  művészeti ág úttörőjének számított Angliában.

 Győrben született 1897-ben, a Győri Magyar Királyi Állami Főreáliskolában érettségizett. 1914-től 1918-ig az osztrák–magyar hadseregben szolgált, művészeti tanulmányait a bécsi képzőművészeti akadémián, majd a müncheni akadémián végezte. 1924-ben Bécsbe költözött, ahol tagja, 1926–1936 között főtitkára, 1938-ig alelnöke volt a Hagenbund osztrák képzőművészeti szervezetnek. A pezsgő művészeti életnek pl. Gustav Klimt is szereplője volt akkor. Az expresszionizmus és az impresszionizmus nagy hatással volt rá. Olaszországban, Ravennában is tanult művészetet, ott sajátította el többek között a mozaikművészet alapjait. (gyorikonyvtar.hu)

A nácik és a fasizmus előretörése miatt Londonba emigrált zongoraművész feleségével.

1940-ben bombatalálat érte műteremlakásukat, és szinte a teljes életműve megsemmisült.

Felesége beleőrült a tragédiába. Mayer-Marton 1952-től a Liverpooli Művészeti Főiskolán dolgozott professzorként. Akvarelleket és mozaikokat alkotott, emellett többfajta technikával is nagyméretű, murális alkotásokat készített, melyek Ravenna, Oldhamer, Manchester, Liverpool, Berlington és Tettenhall templomaiba, iskoláiba és középületeibe kerültek. 1960-ban, Liverpoolban hunyt el leukémiában. Haláláig dolgozott, több befejezetlen alkotást hagyott maga után.

Angliában, főként az észak-nyugati részeken esnek bezárások áldozatául a templomok, most a Holy Rosary templomon lenne a sor Salford egyházmegyében. A művészeti örökségekkel foglalkozó szervezet, a Public Monuments and Sculpture Association figyelmeztette John Arnold püspököt, hogy a mozaik megsemmisítése

nagyon sajnálatos veszteség, már ha nem egyenesen képrombolás lenne”.

Nick Braithwaite, a művész ükunokaöccse is kampányol Mayer-Marton gyönyörű mozaikjának megőrzéséért:

„A mozaik bámulatos és gyönyörű: uralja a templomot. Katasztrofális lenne, ha elveszne, és a veszteség annak a rémisztő jele volna, hogy nem ismerjük fel az alkotás különleges értékét. Arra kérjük az egyházmegyét, hogy gondolják újra."

A magyar-zsidó származású üknagybátyám tíz évvel a háború és a holokauszt után, szülei és bátyja elvesztése után kezdett el rajta dolgozni. Biztos szívet tépő lehetett számára egy olyan képen dolgozni, ami Jézus szenvedését ábrázolja.

Julian Treuherz, korábbi a National Museums Liverpool művészeti galériáinak egykori tulajdonosa szerint Mayer-Marton művei közül mozaik alkotásai a legjelentősebbek. Treuherz a katolikus egyháznak azt javasolja, hogy vegyék fontolóra a mozaik átköltöztetését egy másik templomba.

Az alkotás mellett kiálló egyik művészettörténész, Aaron Rosen, a King's College London professzora így nyilatkozott az ügyről:

„Úgy gondolom, hogy az alkotás komoly esztétikai és művészeti értékkel bír, és egyike a legjelentősebb műveknek Nagy-Britannia modern egyházi művészetében."

Az egyházmegye jelenlegi 150 plébániáiból több mint százat vonnak össze, emiatt 22 templomot bezárnak. A felszabaduló területeket jó eséllyel szociális lakások építésére használnák fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.
Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.