Vizuál

Veszélyben a magyar művész angliai mesterműve

2017.03.07. 12:23
Ajánlom
Angliában az utóbbi időkben több templomot is bezárás fenyeget. Most a Nagy-Manchester megyei Holy Rosary templom, és benne a magyar zsidó származású Mayer-Marton György mesterműve, egy mozaik is veszélybe került - adta hírül a Guardian.

A Jézus keresztre feszítését ábrázoló mozaik a Holy Rosary római-katolikus templomban található Nagy-Manchester megyében, és most a bezárás fenyegeti. Több neves művészettörténész és a művész leszármazottai próbálják elérni Salford püspökénél, hogy őrizzék meg valahogyan Mayer-Marton György mesterművét.

Mayer-Marton György magyar származású festőművész a tájképfestészet és

a bizánci mozaikművészet kiemelkedő alakja volt, aki az utóbbi  művészeti ág úttörőjének számított Angliában.

 Győrben született 1897-ben, a Győri Magyar Királyi Állami Főreáliskolában érettségizett. 1914-től 1918-ig az osztrák–magyar hadseregben szolgált, művészeti tanulmányait a bécsi képzőművészeti akadémián, majd a müncheni akadémián végezte. 1924-ben Bécsbe költözött, ahol tagja, 1926–1936 között főtitkára, 1938-ig alelnöke volt a Hagenbund osztrák képzőművészeti szervezetnek. A pezsgő művészeti életnek pl. Gustav Klimt is szereplője volt akkor. Az expresszionizmus és az impresszionizmus nagy hatással volt rá. Olaszországban, Ravennában is tanult művészetet, ott sajátította el többek között a mozaikművészet alapjait. (gyorikonyvtar.hu)

A nácik és a fasizmus előretörése miatt Londonba emigrált zongoraművész feleségével.

1940-ben bombatalálat érte műteremlakásukat, és szinte a teljes életműve megsemmisült.

Felesége beleőrült a tragédiába. Mayer-Marton 1952-től a Liverpooli Művészeti Főiskolán dolgozott professzorként. Akvarelleket és mozaikokat alkotott, emellett többfajta technikával is nagyméretű, murális alkotásokat készített, melyek Ravenna, Oldhamer, Manchester, Liverpool, Berlington és Tettenhall templomaiba, iskoláiba és középületeibe kerültek. 1960-ban, Liverpoolban hunyt el leukémiában. Haláláig dolgozott, több befejezetlen alkotást hagyott maga után.

Angliában, főként az észak-nyugati részeken esnek bezárások áldozatául a templomok, most a Holy Rosary templomon lenne a sor Salford egyházmegyében. A művészeti örökségekkel foglalkozó szervezet, a Public Monuments and Sculpture Association figyelmeztette John Arnold püspököt, hogy a mozaik megsemmisítése

nagyon sajnálatos veszteség, már ha nem egyenesen képrombolás lenne”.

Nick Braithwaite, a művész ükunokaöccse is kampányol Mayer-Marton gyönyörű mozaikjának megőrzéséért:

„A mozaik bámulatos és gyönyörű: uralja a templomot. Katasztrofális lenne, ha elveszne, és a veszteség annak a rémisztő jele volna, hogy nem ismerjük fel az alkotás különleges értékét. Arra kérjük az egyházmegyét, hogy gondolják újra."

A magyar-zsidó származású üknagybátyám tíz évvel a háború és a holokauszt után, szülei és bátyja elvesztése után kezdett el rajta dolgozni. Biztos szívet tépő lehetett számára egy olyan képen dolgozni, ami Jézus szenvedését ábrázolja.

Julian Treuherz, korábbi a National Museums Liverpool művészeti galériáinak egykori tulajdonosa szerint Mayer-Marton művei közül mozaik alkotásai a legjelentősebbek. Treuherz a katolikus egyháznak azt javasolja, hogy vegyék fontolóra a mozaik átköltöztetését egy másik templomba.

Az alkotás mellett kiálló egyik művészettörténész, Aaron Rosen, a King's College London professzora így nyilatkozott az ügyről:

„Úgy gondolom, hogy az alkotás komoly esztétikai és művészeti értékkel bír, és egyike a legjelentősebb műveknek Nagy-Britannia modern egyházi művészetében."

Az egyházmegye jelenlegi 150 plébániáiból több mint százat vonnak össze, emiatt 22 templomot bezárnak. A felszabaduló területeket jó eséllyel szociális lakások építésére használnák fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál hírek

Úgy tűnik, Banksy megfestette Orbánt

Lehetséges, hogy Budapesten járt a titokzatos, rendszerkritikus falfestményeiről híres Banksy. Erre utal a Dob és Rumbach Sebestyén utca sarkán megjelent, aláírással ellátott graffiti.
Vizuál karlovy vary

Csecsemőrablós magyar road movie debütál Karlovy Vary-ban

Csuja László első nagyjátékfilmje amatőr, de nem ismeretlen szereplőkkel készült - a cseh filmfesztivál után nemsokára a magyar nézők is láthatják!
Vizuál instagram

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.