Vizuál

Veszélyben a magyar művész angliai mesterműve

2017.03.07. 12:23
Ajánlom
Angliában az utóbbi időkben több templomot is bezárás fenyeget. Most a Nagy-Manchester megyei Holy Rosary templom, és benne a magyar zsidó származású Mayer-Marton György mesterműve, egy mozaik is veszélybe került - adta hírül a Guardian.

A Jézus keresztre feszítését ábrázoló mozaik a Holy Rosary római-katolikus templomban található Nagy-Manchester megyében, és most a bezárás fenyegeti. Több neves művészettörténész és a művész leszármazottai próbálják elérni Salford püspökénél, hogy őrizzék meg valahogyan Mayer-Marton György mesterművét.

Mayer-Marton György magyar származású festőművész a tájképfestészet és

a bizánci mozaikművészet kiemelkedő alakja volt, aki az utóbbi  művészeti ág úttörőjének számított Angliában.

 Győrben született 1897-ben, a Győri Magyar Királyi Állami Főreáliskolában érettségizett. 1914-től 1918-ig az osztrák–magyar hadseregben szolgált, művészeti tanulmányait a bécsi képzőművészeti akadémián, majd a müncheni akadémián végezte. 1924-ben Bécsbe költözött, ahol tagja, 1926–1936 között főtitkára, 1938-ig alelnöke volt a Hagenbund osztrák képzőművészeti szervezetnek. A pezsgő művészeti életnek pl. Gustav Klimt is szereplője volt akkor. Az expresszionizmus és az impresszionizmus nagy hatással volt rá. Olaszországban, Ravennában is tanult művészetet, ott sajátította el többek között a mozaikművészet alapjait. (gyorikonyvtar.hu)

A nácik és a fasizmus előretörése miatt Londonba emigrált zongoraművész feleségével.

1940-ben bombatalálat érte műteremlakásukat, és szinte a teljes életműve megsemmisült.

Felesége beleőrült a tragédiába. Mayer-Marton 1952-től a Liverpooli Művészeti Főiskolán dolgozott professzorként. Akvarelleket és mozaikokat alkotott, emellett többfajta technikával is nagyméretű, murális alkotásokat készített, melyek Ravenna, Oldhamer, Manchester, Liverpool, Berlington és Tettenhall templomaiba, iskoláiba és középületeibe kerültek. 1960-ban, Liverpoolban hunyt el leukémiában. Haláláig dolgozott, több befejezetlen alkotást hagyott maga után.

Angliában, főként az észak-nyugati részeken esnek bezárások áldozatául a templomok, most a Holy Rosary templomon lenne a sor Salford egyházmegyében. A művészeti örökségekkel foglalkozó szervezet, a Public Monuments and Sculpture Association figyelmeztette John Arnold püspököt, hogy a mozaik megsemmisítése

nagyon sajnálatos veszteség, már ha nem egyenesen képrombolás lenne”.

Nick Braithwaite, a művész ükunokaöccse is kampányol Mayer-Marton gyönyörű mozaikjának megőrzéséért:

„A mozaik bámulatos és gyönyörű: uralja a templomot. Katasztrofális lenne, ha elveszne, és a veszteség annak a rémisztő jele volna, hogy nem ismerjük fel az alkotás különleges értékét. Arra kérjük az egyházmegyét, hogy gondolják újra."

A magyar-zsidó származású üknagybátyám tíz évvel a háború és a holokauszt után, szülei és bátyja elvesztése után kezdett el rajta dolgozni. Biztos szívet tépő lehetett számára egy olyan képen dolgozni, ami Jézus szenvedését ábrázolja.

Julian Treuherz, korábbi a National Museums Liverpool művészeti galériáinak egykori tulajdonosa szerint Mayer-Marton művei közül mozaik alkotásai a legjelentősebbek. Treuherz a katolikus egyháznak azt javasolja, hogy vegyék fontolóra a mozaik átköltöztetését egy másik templomba.

Az alkotás mellett kiálló egyik művészettörténész, Aaron Rosen, a King's College London professzora így nyilatkozott az ügyről:

„Úgy gondolom, hogy az alkotás komoly esztétikai és művészeti értékkel bír, és egyike a legjelentősebb műveknek Nagy-Britannia modern egyházi művészetében."

Az egyházmegye jelenlegi 150 plébániáiból több mint százat vonnak össze, emiatt 22 templomot bezárnak. A felszabaduló területeket jó eséllyel szociális lakások építésére használnák fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Johnny Depp érkezése megmozgatta a berlinieket

Félidőnél jár a jubileumi Berlinale, bár még nem láttuk a teljes versenyprogramot, az már most elmondható, hogy gazdag és szép a válogatás, komoly, nagy filmekkel. Helyszíni beszámolónk Berlinből.
Vizuál interjú

Már a kamera is csak illúzió

Egy fotóra pillantva mindenki tudja, hogy a nagyobb alakok közelebb álltak a fotóshoz, az oválisnak látszó asztal a valóságban kerek – ez a tudás azonban tanult, a kultúránk része, ahogy az egyiptomiaké a legjellemzőbb nézet ábrázolása volt. Waliczky Tamás azt mutatja meg, hogy a kép és a valóság milyen távol állhatnak egymástól egy fotón is.
Vizuál ajánló

Láthatóvá teszik a fiatal művészeket

Huszonhat fiatal képzőművész pályaműveit sorakoztatja fel a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj idei nyerteseinek bemutatkozó kiállítása a Műcsarnokban.
Vizuál ajánló

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.
Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.