Vizuál

Vidékies unikornis és aranyozott székek az Iparművészeti restaurátorainál

2020.02.26. 16:40
Ajánlom
Februárban meghívtak minket, hogy pillantsunk be a jelenleg éppen tetszhalott állapotban lévő Iparművészeti Múzeum bútorrestaurátorainak munkájába. Aranyozásban és lábakban gazdag galéria!

Első alkalommal engedték be a sajtót az Iparművészeti Múzeum Jászberényi úti telephelyén nemrégen megnyílt új restaurátor-műhelyekben, ahol épp a Nemzeti Kastélyprogram részeként megújuló dégi és sümegi kastélyokban kiállításra szánt bútorműtárgyait restaurálták.

Az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, Cselovszki Zoltán, illetve két munkatársa: Kovács András főrestaurátor (sümegi püspöki palota) és Németh György főrestaurátor (dégi kastély) mutatták meg, mitől lesz majd igazán otthonos belülről is ez a két főúri épület.

Az egykori Kossuth Nyomda fehérre festett, magas terei inkább gyárat idéznek. Az előterekben polcokon különféle faanyagok, javítás alatt álló, vagy épp kijavításhoz szükséges darabok hevernek. A szekrényekben üvegcsék és tégelyek sorakoznak.

A restaurátorok szobái egy bemutatóterem és egy műhely sajátos hibridjei.

A magas, fehér termek közepén remekül mutatnak az emelvényen álló bútorok, míg a falnál a mesteremberek kuckójának kellékei: satupadok, sparhelt, rajta lábasban melegedő vegyszerek, törött, félbehagyott vagy alkatrészre váró székek halma - alatta egy meseszép szecessziós darab, sötétbarna bőrén gesztenye mintával - vagy szállításra váró, már kész intarziás szekrény.

Olyan szavakat tanultunk, mint a sellakk lapka (nem sellősapka, bár annak több értelme van) vagy a nyúlenyv. Előbbi egy üvegtálban található, apróra vágott barna fóliához hasonlít, valójában a lakktetűből nyert anyag, amelyet a bútorok javításához használnak. (Az információ elhangzása után valahogy kevesebben akartak beletúrni az edénybe.)

A püspöki palota gazdagon díszített rokokó berendezésén Kovács András főrestaurátor tisztogatta az aranyozást egy hurkapálcára tekert vattadarabbal. A leírás szerint Velencében, 1700 és 1720 között készült karosszék került a figyelem középpontjába.

Az eredetileg selyemmel bevont ülőfelület és háttámla közül már csak utóbbi őrzi az egykori anyag elfáradt maradékát,

de jelenleg mindkettőtől megfosztották a bútordarabot. Az ülőrészen a használat már menthetetlenül elkoptatta a mintás zöld anyagot. A kor- és anyaghű pótlásra sajnos nincs lehetőség. 

A restaurátor elárulta, hogy ritkán van alkalmuk aranyozással dolgozni, mivel a legtöbb bútor, ami a kezükbe kerül politúrozott.

A rokokó műtárgyak eredetét jó rész homály fedi.

Egyes darabok a Delhaes-hagyatékból kerültek a múzeumba, például két keret. Arról, hogy eredetileg mit foglaltak magukba a kereteket sajnos nincs információ. Ezekben az esetekben tükrökkel pótolják a hiányokat. Akkor is, ha az öt tárgy közül mindössze az egyik esetén vannak arra utaló jelek, hogy eredetileg is ez volt a rendeltetése.

A dupla keret felső része valószínűleg egy szentképet foglalt magába, míg alatta a zsoltárok, az adott napi példázat száma lehetett, amelyet igény szerint cseréltek. 

Németh György főrestaurátor a dégi kastélyba szánt empire bútorokkal foglalkozik. Az emelvényen elhelyezett, szintén ülőpárnájától megfosztott széken kívül a műhely különböző szegleteiben darabokban található társai, továbbá egy asztal és egy ágy vár még javításra. 

Az empire bútorok divatja Franciaországból terjedt el, Napóleon Josephine-nek csináltatott ilyen berendezést. A császár az egyiptomi hadjárat után hozott haza számos olyan tárgyat, amelyek motívumvilága hatott a kor francia mestereire és hozzájárultak a stílus kialakulásához. Az itt látható darabok valószínűleg Magyarországon készültek.

A laikusok erre legfeljebb a szék háttámláját díszítő, kissé bumfordi unikornisok miatt gyanakodhatnak.

Az intarzia unikornisok réz szalagokkal körülvéve, tusfestéssel díszítve feszítenek büszkén a fekete háttér előtt. A minta kidolgozottsága, kvalitása a tárgy minőségéről árulkodik - ez a darab egy kicsit provinciálisabb. Valószínűleg egy vidéki műhelyben készülhetett, de kiváló asztalosmunka. Mivel akkoriban még létezett a külföldi inaskodás intézménye,

a magyar mesterek tanulóéveikben elsajátították a külföldön használt, divatos technikákat, amiket aztán hazatérve alkalmaztak. 

Az ilyen bútorok minősége, a részletek kidolgozottsága különösen igényes volt akkor is, ha hazai mesterek keze alól került ki. 

A műtárgyak eredetileg nem alkottak egy együttest, illetve nem az eredeti helyükre kerülnek vissza.

A kastély és a püspöki palota berendezésének kiválasztásakor arra törekedtek, hogy korhű, az épületekhez stílusban is illő belső tereket tudjanak létrehozni

a raktárakból kiválasztott darabokkal. A tárgyak így új életre kelnek, a restaurátorok elvégzik a szükséges javításokat és a raktár helyett immár egy eredeti közegükhöz hasonló környezetben várják a látogatókat.

Arról egyelőre nem rendelkezünk információval, hogy a bútorokat pontosan mikor szállítják át a leendő helyükre.

Előfordul, hogy pont az teszi tönkre a tárgyat, amivel védeni akarták

Kapcsolódó

Előfordul, hogy pont az teszi tönkre a tárgyat, amivel védeni akarták

Kínai papíresernyő, fallosz alakú üvegtárgy és Zsolnay váza is található a diplomázó iparművészeti restaurátorok munkái között. Zsámbéki Anna restaurátor, a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Restaurátor és Restaurátorképző Központ főosztályvezetője a Megmentett műkincsek című, idén 21. éve megrendezett diplomakiállítás legérdekesebb darabjairól mesélt, de szó esett arról is, mi mindenhez kell értenie egy restaurátornak.

Így néz ki a felújítás közben a Szépművészeti Múzeum

Így néz ki a felújítás közben a Szépművészeti Múzeum

Legutóbb az 1940-es évek elején lehetett teljes pompájában látni a második világháborúban megsérült, majd azóta bezárt Román csarnokot, 2018 őszén azonban ismét birtokba veheti a közönség, ha befejeződik a Szépművészeti rekonstrukciója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.