Vizuál

Vidékies unikornis és aranyozott székek az Iparművészeti restaurátorainál

2020.02.26. 16:40
Ajánlom
Februárban meghívtak minket, hogy pillantsunk be a jelenleg éppen tetszhalott állapotban lévő Iparművészeti Múzeum bútorrestaurátorainak munkájába. Aranyozásban és lábakban gazdag galéria!

Első alkalommal engedték be a sajtót az Iparművészeti Múzeum Jászberényi úti telephelyén nemrégen megnyílt új restaurátor-műhelyekben, ahol épp a Nemzeti Kastélyprogram részeként megújuló dégi és sümegi kastélyokban kiállításra szánt bútorműtárgyait restaurálták.

Az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, Cselovszki Zoltán, illetve két munkatársa: Kovács András főrestaurátor (sümegi püspöki palota) és Németh György főrestaurátor (dégi kastély) mutatták meg, mitől lesz majd igazán otthonos belülről is ez a két főúri épület.

Az egykori Kossuth Nyomda fehérre festett, magas terei inkább gyárat idéznek. Az előterekben polcokon különféle faanyagok, javítás alatt álló, vagy épp kijavításhoz szükséges darabok hevernek. A szekrényekben üvegcsék és tégelyek sorakoznak.

A restaurátorok szobái egy bemutatóterem és egy műhely sajátos hibridjei.

A magas, fehér termek közepén remekül mutatnak az emelvényen álló bútorok, míg a falnál a mesteremberek kuckójának kellékei: satupadok, sparhelt, rajta lábasban melegedő vegyszerek, törött, félbehagyott vagy alkatrészre váró székek halma - alatta egy meseszép szecessziós darab, sötétbarna bőrén gesztenye mintával - vagy szállításra váró, már kész intarziás szekrény.

Olyan szavakat tanultunk, mint a sellakk lapka (nem sellősapka, bár annak több értelme van) vagy a nyúlenyv. Előbbi egy üvegtálban található, apróra vágott barna fóliához hasonlít, valójában a lakktetűből nyert anyag, amelyet a bútorok javításához használnak. (Az információ elhangzása után valahogy kevesebben akartak beletúrni az edénybe.)

A püspöki palota gazdagon díszített rokokó berendezésén Kovács András főrestaurátor tisztogatta az aranyozást egy hurkapálcára tekert vattadarabbal. A leírás szerint Velencében, 1700 és 1720 között készült karosszék került a figyelem középpontjába.

Az eredetileg selyemmel bevont ülőfelület és háttámla közül már csak utóbbi őrzi az egykori anyag elfáradt maradékát,

de jelenleg mindkettőtől megfosztották a bútordarabot. Az ülőrészen a használat már menthetetlenül elkoptatta a mintás zöld anyagot. A kor- és anyaghű pótlásra sajnos nincs lehetőség. 

A restaurátor elárulta, hogy ritkán van alkalmuk aranyozással dolgozni, mivel a legtöbb bútor, ami a kezükbe kerül politúrozott.

A rokokó műtárgyak eredetét jó rész homály fedi.

Egyes darabok a Delhaes-hagyatékból kerültek a múzeumba, például két keret. Arról, hogy eredetileg mit foglaltak magukba a kereteket sajnos nincs információ. Ezekben az esetekben tükrökkel pótolják a hiányokat. Akkor is, ha az öt tárgy közül mindössze az egyik esetén vannak arra utaló jelek, hogy eredetileg is ez volt a rendeltetése.

A dupla keret felső része valószínűleg egy szentképet foglalt magába, míg alatta a zsoltárok, az adott napi példázat száma lehetett, amelyet igény szerint cseréltek. 

Németh György főrestaurátor a dégi kastélyba szánt empire bútorokkal foglalkozik. Az emelvényen elhelyezett, szintén ülőpárnájától megfosztott széken kívül a műhely különböző szegleteiben darabokban található társai, továbbá egy asztal és egy ágy vár még javításra. 

Az empire bútorok divatja Franciaországból terjedt el, Napóleon Josephine-nek csináltatott ilyen berendezést. A császár az egyiptomi hadjárat után hozott haza számos olyan tárgyat, amelyek motívumvilága hatott a kor francia mestereire és hozzájárultak a stílus kialakulásához. Az itt látható darabok valószínűleg Magyarországon készültek.

A laikusok erre legfeljebb a szék háttámláját díszítő, kissé bumfordi unikornisok miatt gyanakodhatnak.

Az intarzia unikornisok réz szalagokkal körülvéve, tusfestéssel díszítve feszítenek büszkén a fekete háttér előtt. A minta kidolgozottsága, kvalitása a tárgy minőségéről árulkodik - ez a darab egy kicsit provinciálisabb. Valószínűleg egy vidéki műhelyben készülhetett, de kiváló asztalosmunka. Mivel akkoriban még létezett a külföldi inaskodás intézménye,

a magyar mesterek tanulóéveikben elsajátították a külföldön használt, divatos technikákat, amiket aztán hazatérve alkalmaztak. 

Az ilyen bútorok minősége, a részletek kidolgozottsága különösen igényes volt akkor is, ha hazai mesterek keze alól került ki. 

A műtárgyak eredetileg nem alkottak egy együttest, illetve nem az eredeti helyükre kerülnek vissza.

A kastély és a püspöki palota berendezésének kiválasztásakor arra törekedtek, hogy korhű, az épületekhez stílusban is illő belső tereket tudjanak létrehozni

a raktárakból kiválasztott darabokkal. A tárgyak így új életre kelnek, a restaurátorok elvégzik a szükséges javításokat és a raktár helyett immár egy eredeti közegükhöz hasonló környezetben várják a látogatókat.

Arról egyelőre nem rendelkezünk információval, hogy a bútorokat pontosan mikor szállítják át a leendő helyükre.

Előfordul, hogy pont az teszi tönkre a tárgyat, amivel védeni akarták

Kapcsolódó

Előfordul, hogy pont az teszi tönkre a tárgyat, amivel védeni akarták

Kínai papíresernyő, fallosz alakú üvegtárgy és Zsolnay váza is található a diplomázó iparművészeti restaurátorok munkái között. Zsámbéki Anna restaurátor, a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Restaurátor és Restaurátorképző Központ főosztályvezetője a Megmentett műkincsek című, idén 21. éve megrendezett diplomakiállítás legérdekesebb darabjairól mesélt, de szó esett arról is, mi mindenhez kell értenie egy restaurátornak.

Így néz ki a felújítás közben a Szépművészeti Múzeum

Így néz ki a felújítás közben a Szépművészeti Múzeum

Legutóbb az 1940-es évek elején lehetett teljes pompájában látni a második világháborúban megsérült, majd azóta bezárt Román csarnokot, 2018 őszén azonban ismét birtokba veheti a közönség, ha befejeződik a Szépművészeti rekonstrukciója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Vizuál hír

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál Film

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál Film

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.
Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.