Vizuál

Videóra vették Banksyt?

2016.10.15. 11:48
Ajánlom
Egy Mia S nevű Youtube-felhasználó töltött fel egy videót a közelmúltban; azt állítja, hogy sikerült a mobiltelefonjával rögzítenie, ahogy Banksy éppen falat firkál. A videót Ausztráliában, Melbourne-ben rögzítette - számolt be a hírről a news.artnet.com.

Több okunk is van, hogy kételkedjünk;

„Ó, istenem, azt hiszem, épp az előbb láttam Banksy-t!” suttogja a videón a felvételt készítő hölgy, aki azonban túl messze van az épp falat festő idegentől, és feltűnően korán teszi a megjegyzést, még mielőtt rendesen láthatta volna, hogy egyáltalán mi történik. Ahogy megközelíti a graffitist, aki farmert, sötét dzsekit, kapucnis pulóvert és kötött sapkát visel, egyből elszalad előle. Ezután a nő a kamerát a falfestményre szegezi, ahelyett, hogy rögtön az alakot venné üldözőbe.

A falra stencilezett alkotás egyébként egy nőt ábrázol egy "Fuck off, we're fools” (B*szd meg, hülyék vagyunk) feliratú pólóban, felette pedig egy kérdés díszeleg; “Please explain?” (Elmagyaráznád?). Az aláírás egy stencilezett Banksy felirat, amely hasonlít a művész korábbi munkáinak aláírására.

„Banksy, hé!” - kiabálja a felvétel készítője, amint próbál az ismeretlen figura közelébe érni. A férfi arca félig-meddig kivehető egy pillanatra, de igazán csak a szemüveg és az arcát eltakaró sál látszik.

„B*szd meg!” - kiabálja, majd eltűnik.

Összeesküvés-elmélet vagy gyakorlat?

Banksy Spy Booth című munkáját most ponyva takarja el Cheltenhamben; félő, hogy tönkretették - adta hírül a TheGuardian.com.

Sokan sokféleképpen próbálták már leleplezni a mindig inkognitóban alkotó street art-művészt, eddig sikertelenül. Legutóbb olyan találgatások láttak napvilágot, miszerint Banksy nem más, mint a Massive Attack egyik alapítótagja, Robert del Naja, aki azonban cáfolta a feltételezést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.