Vizuál

Vigyázat, ezek a képek a lelkünk legmélyére hatolnak!

2020.10.03. 13:15
Ajánlom
Október 22-én #triggerwarning címmel nyílik kiállítás a Pótkulcsban, amit koncert követ majd. A tárlat a szorongás, a depresszió, a pánikzavar témáit járja körül.

Az esemény címével, a #triggerwarning kifejezéssel gyakran találkozhatunk az angol nyelvű mentálhigiénés oldalakon. Ez röviden egy figyelmeztetés, hogy a szembejövő tartalmak elindíthatnak a látogatóban nehéz lelki folyamatokat (adott esetben szorongást, diszkomfortot), amikre vagy felkészülve érzi magát, vagy sem. Ezt mindenki maga dönti el.

120754922_1665803596936469_7102202217280930683_n-130640.jpg

Pénzes Stefánia (Fotó/Forrás: Pénzes Stefánia)

Pénzes Stefánia életében mindig is terápiás jelleggel bírt a művészet: rajzaival és szövegeivel szorongásait, depresszióját, dühét, a szerelmi bánat különböző fázisait jeleníti meg. Ezek között egyaránt találhatunk cenzúrázatlan naplóbejegyzéseket és verseket, amiket október 22-én nyíló kiállításán tudományos szövegekkel párosít.

A tárlat célja, hogy a grafikákon és szövegeken keresztül segítsék értelmezni, megérteni és feldolgozni a mentális eredetű problémákat, és a látogató egy otthonos, biztonságos térben érezhesse magát, ahol felvállalhatja önmagát. 

120749675_426917748290118_4448948660158052662_n-130126.jpg

Pénzes Stefánia (Fotó/Forrás: Pénzes Stefánia)

"Az emberi lélek működésével mindenki foglalkozik így vagy úgy − engem megmentett, hogy rá voltam kényszerítve az önmegismerésre. Az út nem volt könnyű − most sem az; biztonságos illúziókat építek le folyamatosan magammal és másokkal kapcsolatban, amitől olyan, mintha kicsúszna a lábam alól a talaj. De így legalább megtanulok egyensúlyozni.

Szeretném, ha a kiállítás nemcsak rólam szólna, hanem azokról is, akik küzdenek magukkal; akiknek az életük csatatérré változott önmagukban vagy a szeretteik körében"

− árulta el a tárlatról Stefi.

120603741_708868976647440_8314548843762416659_n-130352.jpg

Pénzes Stefi (Fotó/Forrás: Pénzes Stefi)

"Hajlamosak vagyunk elfelejteni − én is −, hogy nem vagyunk egyedül ebben. Sokan nem tudjuk, hol kezdjük, hogyan ne adjuk fel. De itt vagyunk egymásnak, érzékeny emberek, és, bár kulcsot nem adhatunk egymásnak − talán megmutathatjuk az ajtót."

Stefi életének másik fontos aspektusa a zene. Az aranytorkú énekesnő idén felvételt nyert a bostoni Berklee College of Music egyetemre, saját zenekarával, a Uknow Duóval pedig már számtalanszor találkozhattunk Budapest helyszínein. A kiállítás megnyitója után ők oldják fel a nehéz témákat és szórakoztatják a közönséget egészen a 11 órás zárásig. 

Fejléckép: Pénzes Stefánia grafikája

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.
Vizuál hír

40 dokumentumfilmmel bővült a Verziótéka

A Verzió Filmfesztivál online dokumentumfilmtára az elmúlt 18 év fesztiváljain bemutatott filmekből válogat, díjnyertes és közönségkedvenc alkotásokat egyaránt.
Vizuál hír

Erőss Zsolt éppen 20 éve ért fel a Mount Everest csúcsára

A valaha volt talán legnépszerűbb hegymászónk 2002. május 25-én, 10.30-kor, első magyarként ért fel a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára. Életéről Csoma Sándor rendezésében készül nagyjátékfilm, a Magasságok és mélységek teaser előzetese az évforduló alkalmából debütál.
Vizuál ajánló

Napszentület és tárlatvezetés a Pesti Vigadóban a Műtárgyak éjszakáján

Épülettörténeti sétára és tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket a Pesti Vigadó május 26-27-én, a Műtárgyak éjszakája eseménysorozat részeként.
Vizuál Film

„Zsigmond Vilmos neve a világ összes operatőrének hívószó” – interjú Szabó Éva Andreával

Immár hatodik éve rendezik meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, a világhírű, szegedi származású operatőr emléke és munkássága előtt tisztelegve. A szegedi fesztivál alapító-igazgatójával beszélgettünk az idei programról, a kihívásokról, és arról is, hogy mitől fesztivál egy fesztivál.