Vizuál

Vigyázat, ezek a képek a lelkünk legmélyére hatolnak!

2020.10.03. 13:15
Ajánlom
Október 22-én #triggerwarning címmel nyílik kiállítás a Pótkulcsban, amit koncert követ majd. A tárlat a szorongás, a depresszió, a pánikzavar témáit járja körül.

Az esemény címével, a #triggerwarning kifejezéssel gyakran találkozhatunk az angol nyelvű mentálhigiénés oldalakon. Ez röviden egy figyelmeztetés, hogy a szembejövő tartalmak elindíthatnak a látogatóban nehéz lelki folyamatokat (adott esetben szorongást, diszkomfortot), amikre vagy felkészülve érzi magát, vagy sem. Ezt mindenki maga dönti el.

120754922_1665803596936469_7102202217280930683_n-130640.jpg

Pénzes Stefánia (Fotó/Forrás: Pénzes Stefánia)

Pénzes Stefánia életében mindig is terápiás jelleggel bírt a művészet: rajzaival és szövegeivel szorongásait, depresszióját, dühét, a szerelmi bánat különböző fázisait jeleníti meg. Ezek között egyaránt találhatunk cenzúrázatlan naplóbejegyzéseket és verseket, amiket október 22-én nyíló kiállításán tudományos szövegekkel párosít.

A tárlat célja, hogy a grafikákon és szövegeken keresztül segítsék értelmezni, megérteni és feldolgozni a mentális eredetű problémákat, és a látogató egy otthonos, biztonságos térben érezhesse magát, ahol felvállalhatja önmagát. 

120749675_426917748290118_4448948660158052662_n-130126.jpg

Pénzes Stefánia (Fotó/Forrás: Pénzes Stefánia)

"Az emberi lélek működésével mindenki foglalkozik így vagy úgy − engem megmentett, hogy rá voltam kényszerítve az önmegismerésre. Az út nem volt könnyű − most sem az; biztonságos illúziókat építek le folyamatosan magammal és másokkal kapcsolatban, amitől olyan, mintha kicsúszna a lábam alól a talaj. De így legalább megtanulok egyensúlyozni.

Szeretném, ha a kiállítás nemcsak rólam szólna, hanem azokról is, akik küzdenek magukkal; akiknek az életük csatatérré változott önmagukban vagy a szeretteik körében"

− árulta el a tárlatról Stefi.

120603741_708868976647440_8314548843762416659_n-130352.jpg

Pénzes Stefi (Fotó/Forrás: Pénzes Stefi)

"Hajlamosak vagyunk elfelejteni − én is −, hogy nem vagyunk egyedül ebben. Sokan nem tudjuk, hol kezdjük, hogyan ne adjuk fel. De itt vagyunk egymásnak, érzékeny emberek, és, bár kulcsot nem adhatunk egymásnak − talán megmutathatjuk az ajtót."

Stefi életének másik fontos aspektusa a zene. Az aranytorkú énekesnő idén felvételt nyert a bostoni Berklee College of Music egyetemre, saját zenekarával, a Uknow Duóval pedig már számtalanszor találkozhattunk Budapest helyszínein. A kiállítás megnyitója után ők oldják fel a nehéz témákat és szórakoztatják a közönséget egészen a 11 órás zárásig. 

Fejléckép: Pénzes Stefánia grafikája

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
Vizuál gyász

Elhunyt Szirtes András filmrendező

Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
Vizuál hír

Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

„Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
Vizuál gyász

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Vizuál ajánló

Kortárs festőművésznők kiállításával nyitja az őszt a Bényi Galéria

Szeptember 27-én nyitott meg az Anyaggá vált idő című tárlat, amelyen Éberling Anikó és Szász Zsuzsa alkotásait láthatja a közönség. A tárlat október 20-ig tart nyitva, és ingyenesen látogatható.