Vizuál

Vigyázat, ezek a képek a lelkünk legmélyére hatolnak!

2020.10.03. 13:15
Ajánlom
Október 22-én #triggerwarning címmel nyílik kiállítás a Pótkulcsban, amit koncert követ majd. A tárlat a szorongás, a depresszió, a pánikzavar témáit járja körül.

Az esemény címével, a #triggerwarning kifejezéssel gyakran találkozhatunk az angol nyelvű mentálhigiénés oldalakon. Ez röviden egy figyelmeztetés, hogy a szembejövő tartalmak elindíthatnak a látogatóban nehéz lelki folyamatokat (adott esetben szorongást, diszkomfortot), amikre vagy felkészülve érzi magát, vagy sem. Ezt mindenki maga dönti el.

120754922_1665803596936469_7102202217280930683_n-130640.jpg

Pénzes Stefánia (Fotó/Forrás: Pénzes Stefánia)

Pénzes Stefánia életében mindig is terápiás jelleggel bírt a művészet: rajzaival és szövegeivel szorongásait, depresszióját, dühét, a szerelmi bánat különböző fázisait jeleníti meg. Ezek között egyaránt találhatunk cenzúrázatlan naplóbejegyzéseket és verseket, amiket október 22-én nyíló kiállításán tudományos szövegekkel párosít.

A tárlat célja, hogy a grafikákon és szövegeken keresztül segítsék értelmezni, megérteni és feldolgozni a mentális eredetű problémákat, és a látogató egy otthonos, biztonságos térben érezhesse magát, ahol felvállalhatja önmagát. 

120749675_426917748290118_4448948660158052662_n-130126.jpg

Pénzes Stefánia (Fotó/Forrás: Pénzes Stefánia)

"Az emberi lélek működésével mindenki foglalkozik így vagy úgy − engem megmentett, hogy rá voltam kényszerítve az önmegismerésre. Az út nem volt könnyű − most sem az; biztonságos illúziókat építek le folyamatosan magammal és másokkal kapcsolatban, amitől olyan, mintha kicsúszna a lábam alól a talaj. De így legalább megtanulok egyensúlyozni.

Szeretném, ha a kiállítás nemcsak rólam szólna, hanem azokról is, akik küzdenek magukkal; akiknek az életük csatatérré változott önmagukban vagy a szeretteik körében"

− árulta el a tárlatról Stefi.

120603741_708868976647440_8314548843762416659_n-130352.jpg

Pénzes Stefi (Fotó/Forrás: Pénzes Stefi)

"Hajlamosak vagyunk elfelejteni − én is −, hogy nem vagyunk egyedül ebben. Sokan nem tudjuk, hol kezdjük, hogyan ne adjuk fel. De itt vagyunk egymásnak, érzékeny emberek, és, bár kulcsot nem adhatunk egymásnak − talán megmutathatjuk az ajtót."

Stefi életének másik fontos aspektusa a zene. Az aranytorkú énekesnő idén felvételt nyert a bostoni Berklee College of Music egyetemre, saját zenekarával, a Uknow Duóval pedig már számtalanszor találkozhattunk Budapest helyszínein. A kiállítás megnyitója után ők oldják fel a nehéz témákat és szórakoztatják a közönséget egészen a 11 órás zárásig. 

Fejléckép: Pénzes Stefánia grafikája

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online látható Tóth Luca fesztiváldíjas kisfilmje

November 30-tól bárki megnézheti Tóth Luca legújabb kisfilmjét, a Berlinalén debütált Lidérc urat. A rendező második függetlenfilmjét 2019-ben mutatták be és azóta közel 90 fesztiválon szerepelt, versenyprodukcióként pedig 12 jelölést váltott díjra.
Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Vizuál hír

Advent for Good – szociális kirakat-kiállítással készül az ünnepekre a Kultúrgorilla

Szociálisan érzékeny designprojektet mutat be a Bartók Béla úton a Kultúrgorilla design management csapat. A szervezők az Advent for Good keretében minden nap új ablakot nyitnak egy felelősebb, zöldebb világra.