Vizuál

Világháborús traumák a Vigadóban

2014.12.04. 10:00
Ajánlom
A Nagy Háború 1914-2014 címmel emlékező kiállítás nyílt december 3-án a Pesti Vigadóban. A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti, Iparművészeti és Tervezőművészeti, valamint Képzőművészeti Tagozata által rendezett tárlat kortárs alkotóművészek szemével láttatja az első világháború tragikumát.

A január 18-ig látogatható kiállításon szobrok, plasztikák, akvarellek, fotók és installációk - mások mellett Prutkay Péter, Schrammel Imre, Megyer Márta és Kelecsényi Csilla alkotásai - láthatók.

"A világ, Európa és benne Magyarország az első világháborúra emlékezik ezekben az években" - tolmácsolta Hende Csaba honvédelmi miniszter, a tárlat fővédnöke szavait Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a kiállítás megnyitóján. A statisztikák, a veszteségadatok, a felhasznált anyagmennyiség és a hadászati térképek nem tudják igazán érzékelhetővé, befogadhatóvá tenni elődeink pokoljárását, szenvedését és gyötrelmét, illetve felemelő pillanatát, erre csak a művészet képes. "A művészet küldetése, hogy az igazat mondja el, ne csak a valódit" - hangoztatta.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a tárlaton látható remekművek azért különösen érdekesek, mert fájdalomból születtek. Kiemelte: 1914-et még 1939, majd 1956 is követte, és Magyarország mindhárom kataklizmában egyedül maradt. Hozzátette: szimbolikusnak érzi, hogy ebben az épületben rendezték meg az első világháborúra emlékező kiállítást, hiszen a Pesti Vigadót ötször gyújtották fel, bombázták le és lőtték szét, majd az 1970-es években is mindent megtettek a modernista építészek, hogy  az épület belülről tönkre menjen. "Miután elsírtuk, elbánkódtuk szüleink, nagyszüleink pusztuló világát, mi egy épülő, kiteljesedő világba indulunk el."

Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy azok az alkotók, akiknek műveit a kiállításon láthatják az érdeklődők, hosszú évtizedekkel később megelevenítik azt a világot, amelyről keveset lehetett szólni. Hozzátette, hogy ez a kiállítás számára az értékek megtartását jelenti, ragaszkodást a honhoz, valamint emlékállítás azoknak, akik életüket adták a hazáért.

A kiállítás gondolata Prutkay Péter képzőművésztől, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjától származik - mondta el P. Szabó Ernő művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora. A kurátortárs Prutkay Péter elképzelése volt az is, hogy a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának tagjain kívül a kiállításra meghívást kapjanak a Film- és Fotóművészeti és az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat azon tagjai is, valamint néhány olyan más alkotó is, akiknek érvényes mondandójuk van a témával kapcsolatban.

"A centenárium alkalmat kínál néhány olyan mű bemutatására is, amelyek ugyan korábban születtek meg, de a tematikus tárlat összefüggésrendszerébe helyezve mintegy a művek párbeszédének katalizátoraként működhetnek - fűzte hozzá P. Szabó Ernő. "Ilyen mű például Deim Pál Minden értelmetlenül meghalt ember emlékére című plasztikája, amelynek alternatív címe is van: A hazáért meghalt hősök és áldozatok emlékére. Róluk van szó ezen a kiállításon. Azokról, akiknek emlékművét, ahogyan Balla András fotósorozata mutatja, lassan-lassan benőtte a borostyán".

A tárlaton megtekinthető művek között szerepel egyebek mellett Véssey Gábor a katona történetét megidéző festmény sorozata, a névtelen harcos auráját határolja körül az üres hadikórházi ágy fölött-körül Barabás Márton installációja. Jakobovits Miklós, M. Novák András, Megyer Márta, Kéri Bálint Bence, Szunyoghy András alkotásain egyenruhadarab, átlőtt sisak, fedezékben hagyott lőszeresláda emlékeztet azokra, akik egy-egy gyilkos roham előtt viselték, használták.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A rezsiköltségek emelkedése miatt több színház is módosítja az évadát

A szombathelyi Weöres Sándor Színház egy hónapra felfüggeszti működését, Kecskeméten a következő évadra halasztanak három bemutatót, a Kaposvári Csiky Gergely Színház pedig módosított rendben működik tovább.
Színház

„Benett példája a követendő” – Janisch Attila is megszólalt a visszautasított díj kapcsán

Idén a Junior Prima Díj egyik idei kitüntetettje, Vilmányi Benett színművész személyes nézeteire hivatkozva nem vette át az elismerést. Az ügy kapcsán a kulturális élet több fontos szereplője is megszólalt, legutóbb Janisch Attila filmrendező.
Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Színház

Tarr Béla a Freeszfe Egyesület elnökségének új vezetője

A Freeszfe küldöttgyűlése szeptember 29-én új tagokat választott, munkájukat külkapcsolatokért felelős tanácsadóként továbbra is Upor László dramaturg és Rihay-Kovács Zita jogász segíti.
Könyv

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Blokád – új előzetes érkezett az Oscar-jelölt magyar filmhez

Október 20-án kerül a hazai mozikba az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József politikai pályafutásának és magánéletének két meghatározó korszakát bemutató film.
Vizuál ajánló

Évszázadok öröksége – kiállítás és tárlatvezetések a Vigadóban

A magyar műemlékvédelem 150 évét ünnepli az Évszázadok öröksége című tárlat, melyet november 20-ig láthatunk a Pesti Vigadóban. A kiállításhoz izgalmas tárlatvezetések is kapcsolódnak, amelyeken előzetes regisztrációval és a kiállításra megváltott belépőjeggyel lehet részt venni.
Vizuál ajánló

„Az európai béke elkötelezett híve” – Az utolsó magyar trónörökös életét feldolgozó kiállítás nyílt

Habsburg Ottó születésének 110. évfordulója alkalmából nyílt szabadtéri kiállítás a Várkert Bazárban. A Habsburg Ottó Alapítvány nagyszabású rendezvénysorozattal készül, amelynek első állomásaként az érdeklődők egy, a trónörökös életét és munkásságát bemutató fotókiállítást tekinthetnek meg.
Vizuál ajánló

Maradjon köztünk – Kiállítással tisztelegnek Révész László László előtt egykori tanítványai

2021 márciusában hunyt el Révész László László festőművész, performer, díszlettervező, forgatókönyvíró. A nemzetközileg is elismert művész 2009-től haláláig tanított a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, mint a Festő Tanszék osztályvezető mestere, egyetemi docens, doktori témavezető.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Tanuljunk meg angolul!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt világhírű rapperről, Coolióról emlékezett meg, akit egy interjú során kapott lencsevégre.