Vizuál

Világhírű alkotások a KMFA galéria standján

2022.03.04. 09:50
Ajánlom
A Bálnában zajló Art and Antique vásáron két különleges Hantai Simon festmény, valamint Reigl Judit monumentális alkotása is megtekinthető a Kálmán Makláry Fine Arts galéria standján. A festmények most először láthatóak Magyarországon.

Az egyik Hantai Simon kép egy 1958-as emblematikus gesztusfestészeti alkotás, melynek párdarabja a neves Gorelli gyűjteményből származik, és jelenleg a párizsi Pompidou gyűjteményét gazdagítja. Az 1963-64-ben készült kép már méreténél fogva is kuriózumnak számít. A Catamurons címet viselő mű, Hantait a világhírnévhez jutattó pliage technika egyik kiemelkedő darabja.

A művész centenáriumát ünnepli 2022-ben New York, Párizs, London és Budapest.

SimonHantaiCatamurons1963-64olajvaszon605x46cm-165232.png

Simon Hantai: Catamurons, 1963-64. (Fotó/Forrás: Kálmán Makláry Fine Arts jóvoltából)

Szintén most először láthatja a közönség a galéria vezető művészének Reigl Juditnak monumentális alkotását az Ember szériából. A piros, fekete, fehér alkotásból áradó különleges tűz, pontosan tükrözi Reigl soha meg nem alkuvó természetét.

ReiglJuditTombiras1959olajvaszon148x123cm-165233.png

Reigl Judit: Tömbírás, 1959. (Fotó/Forrás: Kálmán Makláry Fine Arts jóvoltából)

A Kálmán Makláry Fine Arts galéria kiállított képei között látható az évtizedek óta lappangó, ritkaságnak számító két kubista festmény is Réth Alfrédtól.

AlfredRethPersonnagesetcheval1911oiloncanvas38x46cm-165231.jpg

Réth Alfréd: Personna gesetcheval, 1911. (Fotó/Forrás: Kálmán Makláry Fine Arts jóvoltából)

A fent említett illusztris művészek alkotásai mellett többek között Anton Prinner, Csáky József, Csernus Tibor, Sándorfi István, Amedeo Modigliani, Jeff Koons, Barabási Albert László, Sam Havadtoy, Kucsora Márta, Szőke Gábor Miklós és több koreai kortárs művész munkái láthatók az Art & Antique művészeti vásáron a Bálnában március 3. és 6. között.

Art & Antique
1093, Budapest, Fővám tér 11-12.
Nyitvatartás: március 3.-6-ig, 10:00-19:00 között

 

Fejléckép: Hantai Simon: Catamurons (részlet) / (fotó: Kálmán Makláry Fine Arts jóvoltából)

„Hihetetlen felfutásban van a magyar műtárgypiac” – interjú Faur Zsófival

Kapcsolódó

„Hihetetlen felfutásban van a magyar műtárgypiac” – interjú Faur Zsófival

Tovább pörög a művészeti piac. Március 3-án nyílik az Art and Antique művészeti vásár a Bálnában, amelynek egyik központi kiállítója az immár 20 éves Faur Zsófi Galéria. A galéria névadójával, vezetőjével és tulajdonosával beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Borban az igazság! – Aquincumba került a legújabb Kolodko-miniszobor

A részeg római légiós május 21-e óta a katonai amfiteátrumon üldögél a harmadik kerületben.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.