Vizuál

Világhírű alkotások a KMFA galéria standján

2022.03.04. 09:50
Ajánlom
A Bálnában zajló Art and Antique vásáron két különleges Hantai Simon festmény, valamint Reigl Judit monumentális alkotása is megtekinthető a Kálmán Makláry Fine Arts galéria standján. A festmények most először láthatóak Magyarországon.

Az egyik Hantai Simon kép egy 1958-as emblematikus gesztusfestészeti alkotás, melynek párdarabja a neves Gorelli gyűjteményből származik, és jelenleg a párizsi Pompidou gyűjteményét gazdagítja. Az 1963-64-ben készült kép már méreténél fogva is kuriózumnak számít. A Catamurons címet viselő mű, Hantait a világhírnévhez jutattó pliage technika egyik kiemelkedő darabja.

A művész centenáriumát ünnepli 2022-ben New York, Párizs, London és Budapest.

SimonHantaiCatamurons1963-64olajvaszon605x46cm-165232.png

Simon Hantai: Catamurons, 1963-64. (Fotó/Forrás: Kálmán Makláry Fine Arts jóvoltából)

Szintén most először láthatja a közönség a galéria vezető művészének Reigl Juditnak monumentális alkotását az Ember szériából. A piros, fekete, fehér alkotásból áradó különleges tűz, pontosan tükrözi Reigl soha meg nem alkuvó természetét.

ReiglJuditTombiras1959olajvaszon148x123cm-165233.png

Reigl Judit: Tömbírás, 1959. (Fotó/Forrás: Kálmán Makláry Fine Arts jóvoltából)

A Kálmán Makláry Fine Arts galéria kiállított képei között látható az évtizedek óta lappangó, ritkaságnak számító két kubista festmény is Réth Alfrédtól.

AlfredRethPersonnagesetcheval1911oiloncanvas38x46cm-165231.jpg

Réth Alfréd: Personna gesetcheval, 1911. (Fotó/Forrás: Kálmán Makláry Fine Arts jóvoltából)

A fent említett illusztris művészek alkotásai mellett többek között Anton Prinner, Csáky József, Csernus Tibor, Sándorfi István, Amedeo Modigliani, Jeff Koons, Barabási Albert László, Sam Havadtoy, Kucsora Márta, Szőke Gábor Miklós és több koreai kortárs művész munkái láthatók az Art & Antique művészeti vásáron a Bálnában március 3. és 6. között.

Art & Antique
1093, Budapest, Fővám tér 11-12.
Nyitvatartás: március 3.-6-ig, 10:00-19:00 között

 

Fejléckép: Hantai Simon: Catamurons (részlet) / (fotó: Kálmán Makláry Fine Arts jóvoltából)

„Hihetetlen felfutásban van a magyar műtárgypiac” – interjú Faur Zsófival

Kapcsolódó

„Hihetetlen felfutásban van a magyar műtárgypiac” – interjú Faur Zsófival

Tovább pörög a művészeti piac. Március 3-án nyílik az Art and Antique művészeti vásár a Bálnában, amelynek egyik központi kiállítója az immár 20 éves Faur Zsófi Galéria. A galéria névadójával, vezetőjével és tulajdonosával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.
Vizuál ajánló

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában.
Vizuál ajánló

Berlioztól Eötvös Péterig – kihagyhatatlan premierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 12. és 15. között rendezik meg az ország legnagyobb filmes szemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO-t. Az elmúlt évek sikerfilmjei, illetve a klasszikusok mellett idén is számos premierrel készülnek a szervezők.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Húsz éve csak a Zene van

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal annak a titkába avat be minket, hogyan sikerült rávennie Bonót, hogy kifejezetten az ő kamerájába nézve pózoljon egy koncerten. 
Vizuál hír

Újabb öt évig Baán László vezetheti a Szépművészeti Múzeumot

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter újabb öt évre az eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével. Baán László kinevezése november végén jár le.