Vizuál

Világi és egyházi zenék

2011.05.28. 11:25
Ajánlom
Liszt két jelentős alkotói periódusát ismerhetjük meg eisenstadti tárlatokon.

Az első tárlatnak nem is lehetett volna stílusosabb helyszínt választani az eisenstadti Haydn-háznál. A Liszt: új hangok ‒ Udvari zenekarvezető rendkívüli megbízatással című tárlat ugyanis Liszt karnagyi pályáját dolgozza fel, még hozzá oly formán, hogy párhuzamba állítja a két zeneszerző-karmester, Liszt és Haydn, karrierjét. Tekintve a témát nem meglepő, hogy a tárlat leginkább Liszt weimari éveire koncentrál, amely nem csak az ő személyes pályája tekintve volt egy kiugróan nagyszerű korszak, hanem Weimar zenei életében is.

Weimari évei azonban nem csak szakmai, hanem magánéleti szempontból is izgalmasan teltek. Ekkoriban Carolyne Sayn-Wittgenstein hercegnővel élt az Altenburg kúrián, a kor fogalmai szerint vadházasságban. Bár napjainkban senki nem hökken meg azon, ha egy férfi és nő házasság nélkül él együtt, akkoriban ez még a szellemileg felszabadultabb társadalmi osztályok esetében is inkább tűrt mint támogatott viselkedésforma volt.

Hogy Liszt mégis így bonyolította a kapcsolatát igen érdekes, ha figyelembe vesszük mélyen katolikus neveltetését és hitét, amit olyan komolyan vett, hogy még a ferences-rend világi rendjébe is belépett. Hogy ez a lépése és általában a vallás milyen szerepet töltött be Liszt életében, arról az eisenstadti ferences-rendi kolostorban található Egyházmegyei Múzeum Liszt abbé ‒ Ember és zene kapcsolata a hittel című kiállításán tudhatunk meg többet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.