Vizuál

Világszerte tüntetnek a kínai követségek előtt

2011.04.18. 15:40
Ajánlom
Még mindig semmit sem tudni a világhírű kínai képzőművész Ai WeiWei hollétéről.

Mint arról több nyugati lap is beszámolt, egyre növekvő nemzetközi nyomással kell szembenéznie Kínának az őrizetbe vett képzőművész, Ai WeiWei miatt. Vasárnap több kínai követség előtt is ülősztrájkkal követelték a tüntetők, hogy a kínai hatóságok fedjék fel a letartóztatott Ai WeiWei hollétét és biztosítsák a kínai művészek jogait. Hongkongban 150-en protestáltak, míg Berlinben 200 ember vett részt a követség előtti csendes tüntetésen, és Londonban is tiltakoztak.

A művészt április 3-án vette őrizetbe a kínai titkosrendőrség a pekingi reptéren, amikor üzleti útra indult volna Hongkongba. A letartóztatását gazdasági bűncselekményekkel, bigámiával és internetes pornográfia terjesztésével indokolták a hatóságok, amely állításokat egy hongkongi napilap is megerősített. Felesége szerint viszont koholt vádakról van szó.

Ai kiemelt célpontja volt annak a rendőrségi razzia sorozatnak, amelyet ügyvédek, bloggerek és másként gondolkodók ellen indítottak Kínában. Őrizetbe vételekor Nagy-Britannia, Franciaország, az Egyesült Államok és az Európai Unió egyöntetűen követelte, hogy Kína vessen véget az önkényes letartóztatásoknak és engedje szabadon Ai-t, akiről továbbra sem lehet tudni semmit.

Az ügy egyre nagyobb diplomáciai hullámokat ver, különösen Németországban, ahol a Kasseli Documenta kurátora, Roger Bürgel, is részt vett a tiltakozáson. Mint elmondta „Nagyon fontos, hogy az emberek lássák, hogy hatalmukban áll változtatni a dolgokon. A német politikusok ellustultak, a Nyugatot pedig könnyen elcsábítja Kína gazdasági ereje. Szembe kell menni a rendszerrel."

A berlini tiltakozásnak különösen nagy súlyt ad, hogy Ai terveiben szerepelt egy berlini stúdió nyitása, ahogy a hónap végén kiállítás nyílna a német fővárosban. Ráadásul Ai letartóztatása előtt két nappal a német külügyminiszter, Guido Westerwelle, nyitotta meg a Felvilágosodás művészete című kiállítást a Kínai Nemzeti Múzeumban. Westerwelle követelte Ai azonnali szabadon bocsátását, de kritikusok szerint le kell fújni a kiállítást és vissza kell küldeni a képeket. Ahogy az egyik berlini tüntető fogalmazott „szégyenkezünk a pekingi német delegáció vaksága miatt."

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál robot

Mesterséges intelligencia alakíthatja át a mozit - akár már a közeljövőben

Az okostelefonok, okosotthonok és okoshűtők után itt vannak az okosfilmek is? A jövőben forradalmi technológiák segíthetnek a stúdióknak a megfelelő forgatókönyvek kiválasztásában, miközben a robotok akár a színészek helyét is átvehetik.
Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.