Vizuál

Virágünnep, újmédia, másvilág és képtörténet

2012.06.02. 13:43
Ajánlom
Június elejére három - virággünnep ihlette ékszereket, túlvilág ihlette fotókat és digitális világ ihlette festményeket bemutató - kiállítást, valamint a Crosstalk Video Art Festivalt ajánljuk.

Virágok világa - Világok virága (Sterling Galéria) - június 8-ig
A kiállításon a legnevesebb hazai designékszerészek (Peter Vladimir, az Iparművészeti Egyetem professzora és volt tanítványai, köztük például Király Fanni, Kecskés Orsolya, Stomfai Krisztina, Gaál Gyöngyvér, Ádám Krisztián, Gera Noémi, Vékony Fanni) és külföldi mesterek (Philiph Sajet, Fritz Maierhofer, Marta Mattsson, Denise Julis Reyton, Li-chu Wu és Perta Zimmermann) mutatják be a pünkösdi virágünnep ihlette legfrissebb tárgyaikat.  A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, ötvenedik szóból származik. A Húsvét utáni ötvenedik napon, vasárnap ünneplik a keresztények a Szentlélek eljövetelét és az egyház megalapítását.

Crosstalk Video Art Festival (Gozsdu-udvar, C-Udvar, pince ) - június 7-10.
Idén lesz az ötödik alkalom, hogy Budapesten megrendezik a video- és médiaművészet legaktuálisabb trendjeire fókuszáló nemzetközi fesztivált. Az idei rendezvényre több mint háromszáz pályázati munkából válogatott a négytagú zsűri - Allan Siegel, Eike, Sugár János és Német Szilvi - amik közül a legeredetibb felvételek a vetítési program törzsanyagában futnak majd a négy napban. A folyamatosan játszott videók mellett  szakmai beszélgetések, előadások és VJ program is várja az újmédiás képalkotás iránt érdeklődőket. A hazai pályán alkotó művészek és teoretikusok mellett a 2012-es program külföldi meghívottja az osztrák Medienwerkstatt Wien és a sixpackFilm projektvezetői és médiaművészei, valamint a Chimera project.

Beszédes Noémi, Szabó Amanda, Vargha Miklós, Weber Áron: Másvilág (Szatyor Bár és Galéria) - június 17-ig
Világunkkal párhuzamosan vagy abban léteznek más dimenziók - ezek nem is állnak annyira távol a valóságtól, mint képzelnénk. Realitás és annak hiánya: egymástól nem teljesen függetlenül léteznek, hanem sokszor egymásra utalva. Mai társadalmak és annak kialakult képei, vizuális szokásai nem mindig egyeznek meg az ember személyes, érzelmek által befolyásolt látásmódjával. Ezért sokunkban felmerül a kétely és a bizonytalanság a dolgok valós tartalmával kapcsolatban. Minek mi a jelentése, mennyiben más ez a konformizált, tényszerű valósághoz képest? A kiállított képek világában ezt a fajta lebegést, irracionalitást, többértelműséget lehet érezni. A művészek saját bizonytalanságukat, vagy a világ homályosságát, elkendőzöttségét ábrázolják különböző nézőpontokból. Indusztriális tájak lecsupaszítva, ködbe borult természeti jelenségek és alakok monokróm öltözetben.

Gyarmati Zsolt: Hyperpassive (Holdudvar Galéria) - június 17-ig
Gyarmati festmény-moduljai a képtörténet vizuális agresszivitásának - informel, hard edge festészet, köztéri hirdető felületek túltelített kollázsai - eszenciájaként foghatóak fel. A művész az agresszorokat megszemélyesítő, a digitális képalkotás jegyében fogant ügynököket ábrázolja. A 2007 óta működő Holdudvar Galériát és a hozzá tartozó Holdudvar Kertmozit  azzal a szándékkal alakítottaki a vezetőség, hogy egy nyitott, befogadó művészeti műhely jöhessen létre. Az a heti több ezer ember, aki a Holdudvarba ellátogat és aki egyébkéntnem feltétlenül jutna el a kortársképző-, tánc- és filmművészet, illetve irodalom alkotásaihoz,közelebb kerülhet a művészethez. A Holdudvaros kiállítások külföldi és magyar, többnyire (de nem kizárólag) fiatal alkotóknak nyújtanak bemutatkozási lehetőséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.
Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.