Vizuál

Virágünnep, újmédia, másvilág és képtörténet

2012.06.02. 13:43
Ajánlom
Június elejére három - virággünnep ihlette ékszereket, túlvilág ihlette fotókat és digitális világ ihlette festményeket bemutató - kiállítást, valamint a Crosstalk Video Art Festivalt ajánljuk.

Virágok világa - Világok virága (Sterling Galéria) - június 8-ig
A kiállításon a legnevesebb hazai designékszerészek (Peter Vladimir, az Iparművészeti Egyetem professzora és volt tanítványai, köztük például Király Fanni, Kecskés Orsolya, Stomfai Krisztina, Gaál Gyöngyvér, Ádám Krisztián, Gera Noémi, Vékony Fanni) és külföldi mesterek (Philiph Sajet, Fritz Maierhofer, Marta Mattsson, Denise Julis Reyton, Li-chu Wu és Perta Zimmermann) mutatják be a pünkösdi virágünnep ihlette legfrissebb tárgyaikat.  A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, ötvenedik szóból származik. A Húsvét utáni ötvenedik napon, vasárnap ünneplik a keresztények a Szentlélek eljövetelét és az egyház megalapítását.

Crosstalk Video Art Festival (Gozsdu-udvar, C-Udvar, pince ) - június 7-10.
Idén lesz az ötödik alkalom, hogy Budapesten megrendezik a video- és médiaművészet legaktuálisabb trendjeire fókuszáló nemzetközi fesztivált. Az idei rendezvényre több mint háromszáz pályázati munkából válogatott a négytagú zsűri - Allan Siegel, Eike, Sugár János és Német Szilvi - amik közül a legeredetibb felvételek a vetítési program törzsanyagában futnak majd a négy napban. A folyamatosan játszott videók mellett  szakmai beszélgetések, előadások és VJ program is várja az újmédiás képalkotás iránt érdeklődőket. A hazai pályán alkotó művészek és teoretikusok mellett a 2012-es program külföldi meghívottja az osztrák Medienwerkstatt Wien és a sixpackFilm projektvezetői és médiaművészei, valamint a Chimera project.

Beszédes Noémi, Szabó Amanda, Vargha Miklós, Weber Áron: Másvilág (Szatyor Bár és Galéria) - június 17-ig
Világunkkal párhuzamosan vagy abban léteznek más dimenziók - ezek nem is állnak annyira távol a valóságtól, mint képzelnénk. Realitás és annak hiánya: egymástól nem teljesen függetlenül léteznek, hanem sokszor egymásra utalva. Mai társadalmak és annak kialakult képei, vizuális szokásai nem mindig egyeznek meg az ember személyes, érzelmek által befolyásolt látásmódjával. Ezért sokunkban felmerül a kétely és a bizonytalanság a dolgok valós tartalmával kapcsolatban. Minek mi a jelentése, mennyiben más ez a konformizált, tényszerű valósághoz képest? A kiállított képek világában ezt a fajta lebegést, irracionalitást, többértelműséget lehet érezni. A művészek saját bizonytalanságukat, vagy a világ homályosságát, elkendőzöttségét ábrázolják különböző nézőpontokból. Indusztriális tájak lecsupaszítva, ködbe borult természeti jelenségek és alakok monokróm öltözetben.

Gyarmati Zsolt: Hyperpassive (Holdudvar Galéria) - június 17-ig
Gyarmati festmény-moduljai a képtörténet vizuális agresszivitásának - informel, hard edge festészet, köztéri hirdető felületek túltelített kollázsai - eszenciájaként foghatóak fel. A művész az agresszorokat megszemélyesítő, a digitális képalkotás jegyében fogant ügynököket ábrázolja. A 2007 óta működő Holdudvar Galériát és a hozzá tartozó Holdudvar Kertmozit  azzal a szándékkal alakítottaki a vezetőség, hogy egy nyitott, befogadó művészeti műhely jöhessen létre. Az a heti több ezer ember, aki a Holdudvarba ellátogat és aki egyébkéntnem feltétlenül jutna el a kortársképző-, tánc- és filmművészet, illetve irodalom alkotásaihoz,közelebb kerülhet a művészethez. A Holdudvaros kiállítások külföldi és magyar, többnyire (de nem kizárólag) fiatal alkotóknak nyújtanak bemutatkozási lehetőséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Kovács Péter festőművész

A Kossuth-díjas festőművészt, grafikust, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját szombaton, 76 éves korában érte a halál.
Vizuál Film

Öt kisfilm Európáról – Így látják a fiatalok az EU-t

Online elérhetőek az Európai Bizottság EUandME kampányának díjnyertes alkotásai, köztük Galambos Levente Rejtett értékek című filmje, amely a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a tárgyak és az emberi kapcsolatok megújíthatóságáról beszél.
Vizuál galéria

Hulladékból készült Gigacsiga a Művészetek Völgyébe

A vigántpetendi Cirque du Tókertben felállított alkotás a környezetvédelemre és az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet, miközben a művész olyan mintákat követ az alkotás során, mint Giacometti, vagy éppen Picasso. Galériánkban az alkotói folyamatot is végigkövethetik.
Vizuál fényképTár

Einstand a Múzeumkertben

Az Esti Hírlap forgatási fotói az újságban végül nem jelentek meg. Most a Fidelio FényképTár sorozatát olvasóival pedig még az internetes bázisba kerülés előtt megosztják a felvételeket múzeum munkatársai.
Vizuál ajánló

„A lassú idő a sivatag felől jön" - mozikban a Yao utazása

Szívhez szóló alakítással tér vissza a filmvászonra az Életrevalók francia szupersztárja, Omar Sy. Mától vetítik a mozik a francia-szenegáli road-moviet, a Yao utazását.