Vizuál

Virágünnep, újmédia, másvilág és képtörténet

2012.06.02. 13:43
Ajánlom
Június elejére három - virággünnep ihlette ékszereket, túlvilág ihlette fotókat és digitális világ ihlette festményeket bemutató - kiállítást, valamint a Crosstalk Video Art Festivalt ajánljuk.

Virágok világa - Világok virága (Sterling Galéria) - június 8-ig
A kiállításon a legnevesebb hazai designékszerészek (Peter Vladimir, az Iparművészeti Egyetem professzora és volt tanítványai, köztük például Király Fanni, Kecskés Orsolya, Stomfai Krisztina, Gaál Gyöngyvér, Ádám Krisztián, Gera Noémi, Vékony Fanni) és külföldi mesterek (Philiph Sajet, Fritz Maierhofer, Marta Mattsson, Denise Julis Reyton, Li-chu Wu és Perta Zimmermann) mutatják be a pünkösdi virágünnep ihlette legfrissebb tárgyaikat.  A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, ötvenedik szóból származik. A Húsvét utáni ötvenedik napon, vasárnap ünneplik a keresztények a Szentlélek eljövetelét és az egyház megalapítását.

Crosstalk Video Art Festival (Gozsdu-udvar, C-Udvar, pince ) - június 7-10.
Idén lesz az ötödik alkalom, hogy Budapesten megrendezik a video- és médiaművészet legaktuálisabb trendjeire fókuszáló nemzetközi fesztivált. Az idei rendezvényre több mint háromszáz pályázati munkából válogatott a négytagú zsűri - Allan Siegel, Eike, Sugár János és Német Szilvi - amik közül a legeredetibb felvételek a vetítési program törzsanyagában futnak majd a négy napban. A folyamatosan játszott videók mellett  szakmai beszélgetések, előadások és VJ program is várja az újmédiás képalkotás iránt érdeklődőket. A hazai pályán alkotó művészek és teoretikusok mellett a 2012-es program külföldi meghívottja az osztrák Medienwerkstatt Wien és a sixpackFilm projektvezetői és médiaművészei, valamint a Chimera project.

Beszédes Noémi, Szabó Amanda, Vargha Miklós, Weber Áron: Másvilág (Szatyor Bár és Galéria) - június 17-ig
Világunkkal párhuzamosan vagy abban léteznek más dimenziók - ezek nem is állnak annyira távol a valóságtól, mint képzelnénk. Realitás és annak hiánya: egymástól nem teljesen függetlenül léteznek, hanem sokszor egymásra utalva. Mai társadalmak és annak kialakult képei, vizuális szokásai nem mindig egyeznek meg az ember személyes, érzelmek által befolyásolt látásmódjával. Ezért sokunkban felmerül a kétely és a bizonytalanság a dolgok valós tartalmával kapcsolatban. Minek mi a jelentése, mennyiben más ez a konformizált, tényszerű valósághoz képest? A kiállított képek világában ezt a fajta lebegést, irracionalitást, többértelműséget lehet érezni. A művészek saját bizonytalanságukat, vagy a világ homályosságát, elkendőzöttségét ábrázolják különböző nézőpontokból. Indusztriális tájak lecsupaszítva, ködbe borult természeti jelenségek és alakok monokróm öltözetben.

Gyarmati Zsolt: Hyperpassive (Holdudvar Galéria) - június 17-ig
Gyarmati festmény-moduljai a képtörténet vizuális agresszivitásának - informel, hard edge festészet, köztéri hirdető felületek túltelített kollázsai - eszenciájaként foghatóak fel. A művész az agresszorokat megszemélyesítő, a digitális képalkotás jegyében fogant ügynököket ábrázolja. A 2007 óta működő Holdudvar Galériát és a hozzá tartozó Holdudvar Kertmozit  azzal a szándékkal alakítottaki a vezetőség, hogy egy nyitott, befogadó művészeti műhely jöhessen létre. Az a heti több ezer ember, aki a Holdudvarba ellátogat és aki egyébkéntnem feltétlenül jutna el a kortársképző-, tánc- és filmművészet, illetve irodalom alkotásaihoz,közelebb kerülhet a művészethez. A Holdudvaros kiállítások külföldi és magyar, többnyire (de nem kizárólag) fiatal alkotóknak nyújtanak bemutatkozási lehetőséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.