Vizuál

Virtuálisan újjáépítette a Google a porig égett brazil Nemzeti Múzeumot

2018.12.24. 08:55
Ajánlom
A Google új fejlesztésének segítségével virtuálisan bejárhatjuk a szeptemberben leégett riói múzeum belső tereit.

Ahogy azt korábban megírtuk, szinte teljesen a tűz martalékává vált a riói Nemzeti Múzeum gyűjteménye szeptember első napjaiban: a 200 éves intézményben őrzött mintegy 20 millió műkincs odaveszett az intézmény vezetőinek becslése szerint, egyesek az alexandriai könyvtár Kr.e. 48-ban történt leégéséhez hasonlították a tűzvészt. Most azonban egy virtuális séta során újraélhetjük a múzeum kínálta élményt. Az online rekonstrukció a Museum View munkája, ami ugyanazt a felületet használja, mint a Google Street View. Az együttműködésük a múzeummal még 2016-ban kezdődött: „Azért kezdtük el a Google Arts & Culture-rel a múzeum gyűjteményének online archiválását, hogy bárki, bárhonnan megismerhesse ezeket az ősi kincseket. Most először virtuálisan is beléphetünk a múzeumba és megcsodálhatjuk az immár odaveszett műtárgyakat" – írta Chance Coughenour, a múzeum egykori programigazgatója egy blogbejegyzésében.

A 360 fokos online séta során virtuálisan beléphetünk a múzeum tűzvész előtti legfontosabb kiállítótereibe: láthatjuk a múmiákat, a Titanosaurus-replikát, Luizát, az amerikai kontinensen talált legrégebbi csontvázat, stb. Valamint olyan tárgyakat is szemügyre vehetünk, amik már a tűzvész előtt is csak online voltak elérhetőek, főként brazil őslakosoktól származó használati tárgyakat, maszkokat, ékszereket, kiegészítőket. Ahogy a múzeumigazgató Alexander Kellner írta nyílt levelében:

Fontos tudatosítanunk, hogy bár elveszett a gyűjteményünk jelentős része, nem veszett el a lehetőségünk, hogy terjesszük a tudást”.

Belépek a múzeumba!

(forrás: artsy.net)

Virtuálisan is bejárható az Iparművészeti

Kapcsolódó

Virtuálisan is bejárható az Iparművészeti

A magyar múzeumok közül elsőként az Iparművészeti Múzeum épületét és két kiállítását láthatják virtuálisan az érdeklődők az interneten, a 360 fokos panorámaképet mutató Street View technológia segítségével.

Járja be az Uffizi Képtár minden szegletét - virtuálisan!

Járja be az Uffizi Képtár minden szegletét - virtuálisan!

Ha épp nincs ideje elugrani Firenzébe, akkor sem kell lemondania a műélvezetről. Az Uffizi a Google térkép alkalmazáshoz hasonló megoldással bejárhatóvá tette termeit.

Leégett a riói Nemzeti Múzeum, hatalmas a kár

Leégett a riói Nemzeti Múzeum, hatalmas a kár

Szinte teljesen a tűz martalékává vált a riói Nemzeti Múzeum gyűjteménye, az 200 éves intézményben őrzött mintegy 20 millió műkincs odaveszett az intézmény vezetőinek becslése szerint, egyesek az alexandriai könyvtár Kr.e. 48-ban történt leégéséhez hasonlították a vasárnap esti tűzvészt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.
Vizuál optikai csalódás

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Vizuál videó

Több mint 30 ezren látták a Rossz verseket

A rendező, Reisz Gábor és csapata ennek alkalmából különleges zenés remix-videóban köszöni meg a nézők bizalmát.