Vizuál

Virtuálisan újjáépítette a Google a porig égett brazil Nemzeti Múzeumot

2018.12.24. 08:55
Ajánlom
A Google új fejlesztésének segítségével virtuálisan bejárhatjuk a szeptemberben leégett riói múzeum belső tereit.

Ahogy azt korábban megírtuk, szinte teljesen a tűz martalékává vált a riói Nemzeti Múzeum gyűjteménye szeptember első napjaiban: a 200 éves intézményben őrzött mintegy 20 millió műkincs odaveszett az intézmény vezetőinek becslése szerint, egyesek az alexandriai könyvtár Kr.e. 48-ban történt leégéséhez hasonlították a tűzvészt. Most azonban egy virtuális séta során újraélhetjük a múzeum kínálta élményt. Az online rekonstrukció a Museum View munkája, ami ugyanazt a felületet használja, mint a Google Street View. Az együttműködésük a múzeummal még 2016-ban kezdődött: „Azért kezdtük el a Google Arts & Culture-rel a múzeum gyűjteményének online archiválását, hogy bárki, bárhonnan megismerhesse ezeket az ősi kincseket. Most először virtuálisan is beléphetünk a múzeumba és megcsodálhatjuk az immár odaveszett műtárgyakat" – írta Chance Coughenour, a múzeum egykori programigazgatója egy blogbejegyzésében.

A 360 fokos online séta során virtuálisan beléphetünk a múzeum tűzvész előtti legfontosabb kiállítótereibe: láthatjuk a múmiákat, a Titanosaurus-replikát, Luizát, az amerikai kontinensen talált legrégebbi csontvázat, stb. Valamint olyan tárgyakat is szemügyre vehetünk, amik már a tűzvész előtt is csak online voltak elérhetőek, főként brazil őslakosoktól származó használati tárgyakat, maszkokat, ékszereket, kiegészítőket. Ahogy a múzeumigazgató Alexander Kellner írta nyílt levelében:

Fontos tudatosítanunk, hogy bár elveszett a gyűjteményünk jelentős része, nem veszett el a lehetőségünk, hogy terjesszük a tudást”.

Belépek a múzeumba!

(forrás: artsy.net)

Virtuálisan is bejárható az Iparművészeti

Kapcsolódó

Virtuálisan is bejárható az Iparművészeti

A magyar múzeumok közül elsőként az Iparművészeti Múzeum épületét és két kiállítását láthatják virtuálisan az érdeklődők az interneten, a 360 fokos panorámaképet mutató Street View technológia segítségével.

Járja be az Uffizi Képtár minden szegletét - virtuálisan!

Járja be az Uffizi Képtár minden szegletét - virtuálisan!

Ha épp nincs ideje elugrani Firenzébe, akkor sem kell lemondania a műélvezetről. Az Uffizi a Google térkép alkalmazáshoz hasonló megoldással bejárhatóvá tette termeit.

Leégett a riói Nemzeti Múzeum, hatalmas a kár

Leégett a riói Nemzeti Múzeum, hatalmas a kár

Szinte teljesen a tűz martalékává vált a riói Nemzeti Múzeum gyűjteménye, az 200 éves intézményben őrzött mintegy 20 millió műkincs odaveszett az intézmény vezetőinek becslése szerint, egyesek az alexandriai könyvtár Kr.e. 48-ban történt leégéséhez hasonlították a vasárnap esti tűzvészt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fényképTár

Nem szabadott nagyobb fület rajzolni Sztálinnak, mint az etalon – FényképTár

A vezetők képmásán minden apró részletet ellenőriztek, központilag kiadott portrékról dolgoztak az állami ünnepségek transzparenseinek festői.
Vizuál térkép

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Vizuál hír

Ingyen nézhetőek a Cirko filmjei online

A négyzet, a Táncterápia, a Férfiak fecskében, vagy személyes kedvencünk, a Tű, cérna, szerelem is bekerültek a Cirko Film új online videotékájába, ahol március 30-ig az is kényelmesen mozizhat, aki valami miatt nem jut el a moziba.
Vizuál ajánló

Kiállítás a látogatók kívánsága szerint

Megnyílt a Ludwig 30 kiállítássorozat negyedik, egyben utolsó, Testreszabás című tárlata. Az együttműködésen és részvételen alapuló művészet jegyében rendezett kiállításon látható műveket a látogatók választották ki internetes szavazással, ami egy rendkívül izgalmas és sokszínű válogatást eredményezett.
Vizuál ajánló

Az Iparterv-jelenség nyomában - Konferencia a Ludwig Múzeumban

Ötven éve rendezték meg a magyarországi művészeti színtér kánonformáló esemény-sorozatát, az Iparterv I. (1968) és Iparterv II. (1969) kiállítást. Az évforduló kapcsán a Ludwig Múzeum ingyenes konferenciát és kerekasztal beszélgetést szervez március 23-án 10 és 18 óra között.