Vizuál

Visszamondták részvételüket az orosz művészek a Velencei Biennálén

2022.03.01. 12:40
Ajánlom
A hírt a biennále Instagram oldalán osztották meg először, majd a nemzetközi sajtó és az Index is átvette. 

Miközben egyre nagyobb orosz haderő koncentrálódik az ukrán városok körül, szüntelen fegyverropogástól és bombázástól hangos a megszállt ország, az orosz művészvilág több száz szereplője és számos nagy magánintézmény is határozottan állást foglalt a háború ellen. A Roman Abramovics és Dasha Zhukova által alapított Garázs Kortárs Művészeti Múzeum már február 26-án bejelentette, hogy nem folytatja a munkát, amíg tart „az Ukrajnában kibontakozó emberi és politikai tragédia”.

Nem támogathatjuk a normalitás illúzióját, amikor ilyen események zajlanak”

fogalmazott Anton Belov, a Garage igazgatója is, aki Facebook oldalán közzétette a „Nem, a háborúra!” bejegyzést. A Garage több munkatársával együtt ő is aláírta a rangos kulturális személyiségek, köztük művészek, építészek és kurátorok által indított számos háborúellenes petíciók egyikét, amelyek már több ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Bár a legtöbb állami intézmény kirívóan hallgat, két orosz művész, az idei Velencei Biennále orosz pavilonjának kiállítói, Kirill Szavcsenkov és Alekszandra Szuharjeva, valamint a kurátoruk, a litván Raimundas Malasauskas benyújtották lemondásukat.

A háborúellenes állásfoglalás nagy kockázatokkal jár Oroszországban. Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma, az orosz parlament felsőházának elnöke vasárnap „a nép elárulásának”, Oroszország biztonságának fenyegetésének minősítette a háborúellenes kijelentéseket. A Legfőbb Ügyészség arra figyelmeztetett, hogy akár 20 év börtön is kapható az ilyen kiállásokért.

Az április 23-án nyíló 59. Velencei Képzőművészeti Biennále orosz pavilonjának kiállítói szolidaritásuk jeléül hozták meg a döntésüket, a lemondást a kiállítás kurátora, Raimundas Malasauskas tolmácsolta, miközben csodálatát és háláját fejezte ki a két művész felé. Így fogalmazott: 

Nem dolgozhatok ezen a projekten Oroszország ukrajnai inváziójának és Ukrajna bombázásának fényében.

A Velencei Biennále teljes szolidaritást vállalt Szavcsenkov, Szuharjeva és Malasauskas „nemes és bátor tettével”, egyben kiállt „azon motivációk mellett, amelyek az Ukrajna egész lakosságát sújtó tragédiát, drámai módon megtestesítő döntésükhöz vezettek” – tudatta a nemzetközi seregszemle szervezőirodája.

A Biennále elítéli mindazokat, akik erőszakot alkalmaznak a párbeszéd és a béke elfojtására.

A kiállítók visszalépésével Oroszország részvétele kétségessé vált az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálén, Ukrajna ezzel szemben jelezte: idén is be kíván mutatkozni a több mint nyolcvan nemzet részvételével április 23. és november 27. között megrendezendő seregszemlén.

(via The Art Newspaper, Index)

Fejléckép: Nemzeti pavilonok a Velencei Biennalén (fotó: Várhegyi András / Fidelio)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Plusz

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Az új Róma: New York – ősszel forgatja új filmjét Francis Ford Coppola

Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight és Laurence Fishburne játssza Francis Ford Coppola Megalopolis című, ősztől forgó filmjének főszerepeit. A 83 éves alkotó Róma sorsát láttatja a modern világ emblémájává vált New Yorkban.
Vizuál hír

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Vizuál ajánló

Magyarok a láthatáron – Michael von Graffenried fotókiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Michael von Graffenried svájci fotós bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja a magyarság esszenciáját. Nagyméretű panorámafotói a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Városháza Park szabadtéri kiállításán láthatóak.
Vizuál hír

Beszéljünk a filmekről! – Filmes kalauz az oktatásban

Hónapról-hónapra bővül a Nemzeti Filmintézet oktatási projektje. Már 460 magyar filmről érhető el izgalmas tartalom ingyenesen, online az Alapfilmek platformon, és 100 film nézhető az oktatási intézményekben. A cél, hogy a magyar filmek beépüljenek a közismereti tantárgyakba.