Vizuál

Visszapillantás: Keleti Éva-tárlat és -album

2011.08.29. 17:03
Ajánlom
A művész nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Budapest Galériában nyílik reprezentatív kiállítás augusztus 25-én.

Keleti Éva alkotóként, és a szakma egyik legnagyobb szervezőjeként, irányítójaként egyaránt meghatározó személyisége a magyar fotográfiának. Az ismert, klasszikus művek mellett a Visszapillantás címet viselő tárlaton és az azonos című egyidejűleg megjelenő több mint kétszáz oldalas kétnyelvű fotóalbumban eddig soha, sehol nem kiállított vagy publikált fotók is helyet kapnak.

A tárlat és az életműalbum válogatás Keleti Évának az MTI-Fotónál töltött évtizedei során, majd az Új Tükör képszerkesztőjeként és fotográfusaként készített művei sokszínűségét bizonyítja - meggyőző erővel, fekete-fehérben. Változatos tematikájú riportfelvételei, színházi és táncfotói, a hazai és a nemzetközi kulturális életben az elmúlt fél évszázad során jelentős szerepet betöltött személyiségek portréi és ikonikussá vált képei mellett most a művész ritkábban emlegetett, iróniába hajló látásmódját, klasszikus riporteri mentalitását, vagy briliáns műtermi felvételeit is megismerheti a közönség.

A száz képből álló tárlat augusztus 25-től egy hónapon át tekinthető meg a Budapest Galériában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.