Vizuál

Visszatértek a netre a Verzió filmje

2022.02.14. 14:20
Ajánlom
A Re:Verzió keretein belül február 14. és március 27. között a szervezők újra elérhetővé teszik a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál népszerű és díjnyertes filmjeit a fesztivál honlapján.

A 12 alkotást felölelő válogatásban van Oscar-díjra jelölt film, a Verzió díjnyertes filmjei, valamint a legnépszerűbb tavaly bemutatott alkotások. Online az egész ország területéről, személyesen Pécsen az Apolló moziban, míg Szegeden a Megálló Közösségi Házban lehet újrázni a Re:Verzió filmjeiből. A hat hét alatt látható többek közt az idei Oscar egyik jelöltje, a Tűzzel írva (Writing with Fire). A dokumentumfilm India egyetlen, dalit nők által vezetett lapjának újságíróit mutatja be, akik az igazságért és igazságosságért folytatnak félelmet nem ismerő küzdelmet.

A Verzió Legjobb emberi jogi filmjének választott Aricát és a különdíjas Fivéreket (Brotherhood) is bepótolhatják, akik lemaradtak.

A Kurázsi (Courage) nyomon követi a három főszereplő bátor kiállását és békés ellenállását az elnökválasztás alatt zajló tüntetések közben, és egy szubjektív nézőpontból láttatja a mai Belaruszt. Rami Farah Az emlék a miénk (Our memory belongs to us) című filmjének főszereplője három szír aktivista, akik találkozása közel 10 évvel a szíriai forradalmat követően egyedülálló betekintést nyújt a szíriai helyzet összetettségébe, hogy a békés felkelés miként fordulhatott át vérengző háborúvá.

Arica_31-141157.jpg

Arica (Fotó/Forrás: Verzió)

Akik kevésbé fajsúlyos témákra vágynak, választhatják például a Százontúliakat (100UP), amely több mint százéves embereket mutat be a világ különböző pontjairól. A film főszereplői az idő megállíthatatlan múlása ellenére képesek folyamatosan örömteli célokat tűzni maguk elé, egyfajta kulcsot adva a nézőnek a hosszú élet titkához. A Négy évszak egy nap alatt (Four Seasons in a Day) c. filmben egy Írország és Észak-Írország között közlekedő kompon kap a néző muníciót, hogy megértse a Brexit-hangulatot. A hullámzó tengeren való átkelés megannyi asszociációt idéz fel a kirándulókban, miközben a tényleges határvonal valahol a komp alatt, a tenger mélyén található, Finn-nel, a népszerű delfinnel együtt.

Újra látható a Kertrendezés (Taming the Garden), történet egy milliárdos politikus különösen romboló hobbijáról, illetve a mai grúz társadalom szükségleteiről és értékrendjéről.

A Beiskolázva (Hey! Teachers!) bepillantás egy orosz kisvárosi középiskola életébe, ahova két frissen diplomázott tanár érkezik Moszkvából. Új, kreatív és közreműködésen alapuló módszerrel kísérleteznek, amivel kihívás elé állítják az iskolában fennálló szabályokat és hierarchiát.

TamingtheGarden_still_08-141153.tif

Kertrendezés (Fotó/Forrás: Verzió)

A magyar filmek közül visszanézhető Bakony Alexa filmje, aki a tavalyi Verzió Legjobb magyar filmnek járó díját nyert el. A Tobi színei Éváról és 16 éves gyermekéről szól, aki nemrég vállalta fel transzneműségét. Látható még Halász László filmje, az Ezt levezekelni nem lehet, melyben megismerjük Vilmost, aki húsz évet ült börtönben emberölésért. Miután rákot diagnosztizálnak nála, úgy dönt, itt az ideje szembenézni a múltjával. Oláh Kata filmje, a Digitális nomádom a tavalyi Verzió legnézettebb filmje volt, így azok, akik belemerülnének az új digitális munkarend és a világpolgárként létezés megértésébe egy édesanya szemszögéből, most ezt a filmet is kikölcsönözhetik a Verzió online videótékájából.

mydnomad2-141700.jpg

Digitális nomádom (Fotó/Forrás: Verzió)

A Verzió honlapján megnézhető filmek mind olyan alkotások, amelyek sehol máshol nem elérhetőek az országban.

A jegyeladásból befolyt összeget az Iskola Verzió és UniVerzió programok fejlesztésére fordítják a szervezők, támogatva a dokumentumfilmek széleskörű oktatási célú felhasználását. A Verzió középiskolai és egyetemi kollaboráción alapuló programjain az elmúlt 18 évben már több mint 25 ezer fiatal vett részt ingyenesen.

További információk a Re:Verzióról ITT:     

A következő, 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2022. novemberében lesz megtartva, amire a szervezők három kategóriában 2022. május 31-ig várják a nevezéseket.

 

Költészet és rémálom mezsgyéjén – Válogatás a Verzió filmjeiből

Kapcsolódó

Költészet és rémálom mezsgyéjén – Válogatás a Verzió filmjeiből

Mi történik a félmondatos hírek, a rövid riportok, a felvillanó képek mögött? A Verzió dokumentumfilmjei megszállottan kutatják a valóságot, ajánlónkban indiai újságírónőkkel, digitális nomádokkal, fiatal aktivistákkal, menekülő rohingyákkal és etikai kérdésekkel vívódó tudósokkal is szembesülünk.

Átadták a 18. Verzió Filmfesztivál díjait – Kezdődik az online Verzió

Átadták a 18. Verzió Filmfesztivál díjait – Kezdődik az online Verzió

Vasárnap ért véget az idei Verzió Filmfesztivál a mozikban, és megkezdődtek az online vetítések. Fődíjas lett az Arica c. film, a Legjobb diákfilm az Ugorj be hozzánk, mama, a Legjobb magyar film a Tobi színei lett. Közönségdíjas a Dívák c. film, amely csütörtöktől az HBO műsorán is megtekinthető. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.