Vizuál

Visszatértek a netre a Verzió filmje

2022.02.14. 14:20
Ajánlom
A Re:Verzió keretein belül február 14. és március 27. között a szervezők újra elérhetővé teszik a 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál népszerű és díjnyertes filmjeit a fesztivál honlapján.

A 12 alkotást felölelő válogatásban van Oscar-díjra jelölt film, a Verzió díjnyertes filmjei, valamint a legnépszerűbb tavaly bemutatott alkotások. Online az egész ország területéről, személyesen Pécsen az Apolló moziban, míg Szegeden a Megálló Közösségi Házban lehet újrázni a Re:Verzió filmjeiből. A hat hét alatt látható többek közt az idei Oscar egyik jelöltje, a Tűzzel írva (Writing with Fire). A dokumentumfilm India egyetlen, dalit nők által vezetett lapjának újságíróit mutatja be, akik az igazságért és igazságosságért folytatnak félelmet nem ismerő küzdelmet.

A Verzió Legjobb emberi jogi filmjének választott Aricát és a különdíjas Fivéreket (Brotherhood) is bepótolhatják, akik lemaradtak.

A Kurázsi (Courage) nyomon követi a három főszereplő bátor kiállását és békés ellenállását az elnökválasztás alatt zajló tüntetések közben, és egy szubjektív nézőpontból láttatja a mai Belaruszt. Rami Farah Az emlék a miénk (Our memory belongs to us) című filmjének főszereplője három szír aktivista, akik találkozása közel 10 évvel a szíriai forradalmat követően egyedülálló betekintést nyújt a szíriai helyzet összetettségébe, hogy a békés felkelés miként fordulhatott át vérengző háborúvá.

Arica_31-141157.jpg

Arica (Fotó/Forrás: Verzió)

Akik kevésbé fajsúlyos témákra vágynak, választhatják például a Százontúliakat (100UP), amely több mint százéves embereket mutat be a világ különböző pontjairól. A film főszereplői az idő megállíthatatlan múlása ellenére képesek folyamatosan örömteli célokat tűzni maguk elé, egyfajta kulcsot adva a nézőnek a hosszú élet titkához. A Négy évszak egy nap alatt (Four Seasons in a Day) c. filmben egy Írország és Észak-Írország között közlekedő kompon kap a néző muníciót, hogy megértse a Brexit-hangulatot. A hullámzó tengeren való átkelés megannyi asszociációt idéz fel a kirándulókban, miközben a tényleges határvonal valahol a komp alatt, a tenger mélyén található, Finn-nel, a népszerű delfinnel együtt.

Újra látható a Kertrendezés (Taming the Garden), történet egy milliárdos politikus különösen romboló hobbijáról, illetve a mai grúz társadalom szükségleteiről és értékrendjéről.

A Beiskolázva (Hey! Teachers!) bepillantás egy orosz kisvárosi középiskola életébe, ahova két frissen diplomázott tanár érkezik Moszkvából. Új, kreatív és közreműködésen alapuló módszerrel kísérleteznek, amivel kihívás elé állítják az iskolában fennálló szabályokat és hierarchiát.

TamingtheGarden_still_08-141153.tif

Kertrendezés (Fotó/Forrás: Verzió)

A magyar filmek közül visszanézhető Bakony Alexa filmje, aki a tavalyi Verzió Legjobb magyar filmnek járó díját nyert el. A Tobi színei Éváról és 16 éves gyermekéről szól, aki nemrég vállalta fel transzneműségét. Látható még Halász László filmje, az Ezt levezekelni nem lehet, melyben megismerjük Vilmost, aki húsz évet ült börtönben emberölésért. Miután rákot diagnosztizálnak nála, úgy dönt, itt az ideje szembenézni a múltjával. Oláh Kata filmje, a Digitális nomádom a tavalyi Verzió legnézettebb filmje volt, így azok, akik belemerülnének az új digitális munkarend és a világpolgárként létezés megértésébe egy édesanya szemszögéből, most ezt a filmet is kikölcsönözhetik a Verzió online videótékájából.

mydnomad2-141700.jpg

Digitális nomádom (Fotó/Forrás: Verzió)

A Verzió honlapján megnézhető filmek mind olyan alkotások, amelyek sehol máshol nem elérhetőek az országban.

A jegyeladásból befolyt összeget az Iskola Verzió és UniVerzió programok fejlesztésére fordítják a szervezők, támogatva a dokumentumfilmek széleskörű oktatási célú felhasználását. A Verzió középiskolai és egyetemi kollaboráción alapuló programjain az elmúlt 18 évben már több mint 25 ezer fiatal vett részt ingyenesen.

További információk a Re:Verzióról ITT:     

A következő, 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2022. novemberében lesz megtartva, amire a szervezők három kategóriában 2022. május 31-ig várják a nevezéseket.

 

Költészet és rémálom mezsgyéjén – Válogatás a Verzió filmjeiből

Kapcsolódó

Költészet és rémálom mezsgyéjén – Válogatás a Verzió filmjeiből

Mi történik a félmondatos hírek, a rövid riportok, a felvillanó képek mögött? A Verzió dokumentumfilmjei megszállottan kutatják a valóságot, ajánlónkban indiai újságírónőkkel, digitális nomádokkal, fiatal aktivistákkal, menekülő rohingyákkal és etikai kérdésekkel vívódó tudósokkal is szembesülünk.

Átadták a 18. Verzió Filmfesztivál díjait – Kezdődik az online Verzió

Átadták a 18. Verzió Filmfesztivál díjait – Kezdődik az online Verzió

Vasárnap ért véget az idei Verzió Filmfesztivál a mozikban, és megkezdődtek az online vetítések. Fődíjas lett az Arica c. film, a Legjobb diákfilm az Ugorj be hozzánk, mama, a Legjobb magyar film a Tobi színei lett. Közönségdíjas a Dívák c. film, amely csütörtöktől az HBO műsorán is megtekinthető. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.
Vizuál ajánló

Zac Efron pankrátorként tér vissza a mozikba

Márciustól látható a mozikban a Vaskarom című életrajzi dráma, amely az amerikai pankráció leghíresebb családjának történetét mutatja be. Az A24 égisze alatt készült alkotás operatőre Erdély Mátyás volt.
Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.