Vizuál

Vízipólósnak készült, aztán találkozott a kortárs képzőművészettel – Bencze Péter a Kult50-ben

2020.10.27. 16:25
Ajánlom
Elég nehéz elképzelni, bár azért nem példa nélküli, hogy aki anno ellógta a művtöri órákat, egy szép napon azzal az elhatározással ébred fel, hogy szeretné felkarolni a kortárs képzőművészeket. Bencze Péter 22 éves koráig vízilabdaedzőnek készült – a sportolói karrier reményében költözött ki Londonba is –, de amikor egy pakisztáni festőművész lakótársa lett, 180 fokot fordult az élete.

Kult50 kategória: Vizuál

Védnök: Oltai Kata

Elismert teljesítmény: Az Everybody Needs Art projekt

Miközben Anglia utcáit járta Bencze Péter, rájött, hogy a múlt századok művészetéhez nem igazán tud kapcsolódni, a kortárs művészet viszont mélyen megérinti. Ekkor fogalmazta meg, hogy „Everybody Needs Art”, azaz mindenkinek szüksége van művészetre. Mikor visszatért Budapestre, megalapította az ENA-t, amely – elmondása szerint – egy „hibrid művészeti ügynökség vagy kurátori platform”, és létrehozta az ENA Viewing Space-t, amely

hetedik éve kínál off-space kiállítóteret a kortárs művészeknek.

A terasz különlegessége, hogy az év 365 napján nyitva van, fogad kiállítókat és nézelődőket, így az aktuális időjárásnak is nagy szerepe van abban, milyen munkákat válogat össze Bencze Péter. A Viewing Space-be lépve rendre az az érzésem támad, hogy egy mini Berlinbe csöppentem, annyi különbséggel, hogy itt elsősorban (de nem kizárólag) magyar alkotók – például Keresztesi Botond vagy Benczúr Emese – munkái lógnak a falakon.

 

 

Bence nem csak itt rendez kiállításokat: Fukui Yusuke munkáit a Kiscelli Múzeummal közösen állította ki, de dolgozott már együtt az Art Quarter Budapesttel és a Petőfi Irodalmi Múzeummal is. Elmondása szerint a kezdetektől az érdekelte, hogyan működik az art world, kik a szereplői, és milyen küldetést vállalhat ő benne.

„Nem fix struktúrában és nem kizárólag olyan művészekkel dolgozom, akiket én képviselek, hanem különböző keretek közt kiállításokat valósítok meg, amelyeknek az a céljuk, hogy minél szélesebb spektrumon eljuttassák a kortárs képzőművészetet az emberekhez”, árulta el egy korábbi interjújában. Mint hozzátette, a kortárs művészetekkel kapcsolatosan sokakban kialakult egyfajta küszöbfélelem, de ő céljául tűzte ki, hogy új perspektívát kínáljon a témában:

„A nagyközönség elérése attól is függ, hogy képesek vagyunk-e kitörni abból a szakmai elitizmus okozta elszigeteltségből,

ami visszatartja sokszor az áhított közönségsikert.” Úgy gondolja, ebben sokat segíthetnek az olyan off-space helyszínek, mint a Viewing Space, egy mosoda, egy parkoló vagy akár az aqb terei, ugyanis a galériákkal szemben itt nagyobb figyelmet kapnak a kiállító művészek. Vállalkozása jelenleg a for-profit és a non-profit között mozog, eladásokból él, a bevétel egy részét beleforgatja a nonprofit tevékenységbe.

 

 

Szerinte az is kiemelten fontos, hogy összehozzuk a különböző országok művészeit

és a kelet-európai feltörekvő fiatalok is bekapcsolódhassanak a nyugati vérkeringésbe. Külföldi kurátorokat hív meg Budapestre, akik ismerkedhetnek a hazai szcénával egy jövőbeni együttműködés reményében. Bencze Péter úgy véli, ez a lehető legjobb módja annak, hogy minél több emberhez eljusson a művészet, és olyan emberek is reflektorfénybe kerülhessenek, akiknek önerőből nem lenne erre esélyük.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online látható Tóth Luca fesztiváldíjas kisfilmje

November 30-tól bárki megnézheti Tóth Luca legújabb kisfilmjét, a Berlinalén debütált Lidérc urat. A rendező második függetlenfilmjét 2019-ben mutatták be és azóta közel 90 fesztiválon szerepelt, versenyprodukcióként pedig 12 jelölést váltott díjra.
Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Vizuál hír

Advent for Good – szociális kirakat-kiállítással készül az ünnepekre a Kultúrgorilla

Szociálisan érzékeny designprojektet mutat be a Bartók Béla úton a Kultúrgorilla design management csapat. A szervezők az Advent for Good keretében minden nap új ablakot nyitnak egy felelősebb, zöldebb világra.