Vizuál

Vízipólósnak készült, aztán találkozott a kortárs képzőművészettel – Bencze Péter a Kult50-ben

2020.10.27. 16:25
Ajánlom
Elég nehéz elképzelni, bár azért nem példa nélküli, hogy aki anno ellógta a művtöri órákat, egy szép napon azzal az elhatározással ébred fel, hogy szeretné felkarolni a kortárs képzőművészeket. Bencze Péter 22 éves koráig vízilabdaedzőnek készült – a sportolói karrier reményében költözött ki Londonba is –, de amikor egy pakisztáni festőművész lakótársa lett, 180 fokot fordult az élete.

Kult50 kategória: Vizuál

Védnök: Oltai Kata

Elismert teljesítmény: Az Everybody Needs Art projekt

Miközben Anglia utcáit járta Bencze Péter, rájött, hogy a múlt századok művészetéhez nem igazán tud kapcsolódni, a kortárs művészet viszont mélyen megérinti. Ekkor fogalmazta meg, hogy „Everybody Needs Art”, azaz mindenkinek szüksége van művészetre. Mikor visszatért Budapestre, megalapította az ENA-t, amely – elmondása szerint – egy „hibrid művészeti ügynökség vagy kurátori platform”, és létrehozta az ENA Viewing Space-t, amely

hetedik éve kínál off-space kiállítóteret a kortárs művészeknek.

A terasz különlegessége, hogy az év 365 napján nyitva van, fogad kiállítókat és nézelődőket, így az aktuális időjárásnak is nagy szerepe van abban, milyen munkákat válogat össze Bencze Péter. A Viewing Space-be lépve rendre az az érzésem támad, hogy egy mini Berlinbe csöppentem, annyi különbséggel, hogy itt elsősorban (de nem kizárólag) magyar alkotók – például Keresztesi Botond vagy Benczúr Emese – munkái lógnak a falakon.

 

 

Bence nem csak itt rendez kiállításokat: Fukui Yusuke munkáit a Kiscelli Múzeummal közösen állította ki, de dolgozott már együtt az Art Quarter Budapesttel és a Petőfi Irodalmi Múzeummal is. Elmondása szerint a kezdetektől az érdekelte, hogyan működik az art world, kik a szereplői, és milyen küldetést vállalhat ő benne.

„Nem fix struktúrában és nem kizárólag olyan művészekkel dolgozom, akiket én képviselek, hanem különböző keretek közt kiállításokat valósítok meg, amelyeknek az a céljuk, hogy minél szélesebb spektrumon eljuttassák a kortárs képzőművészetet az emberekhez”, árulta el egy korábbi interjújában. Mint hozzátette, a kortárs művészetekkel kapcsolatosan sokakban kialakult egyfajta küszöbfélelem, de ő céljául tűzte ki, hogy új perspektívát kínáljon a témában:

„A nagyközönség elérése attól is függ, hogy képesek vagyunk-e kitörni abból a szakmai elitizmus okozta elszigeteltségből,

ami visszatartja sokszor az áhított közönségsikert.” Úgy gondolja, ebben sokat segíthetnek az olyan off-space helyszínek, mint a Viewing Space, egy mosoda, egy parkoló vagy akár az aqb terei, ugyanis a galériákkal szemben itt nagyobb figyelmet kapnak a kiállító művészek. Vállalkozása jelenleg a for-profit és a non-profit között mozog, eladásokból él, a bevétel egy részét beleforgatja a nonprofit tevékenységbe.

 

 

Szerinte az is kiemelten fontos, hogy összehozzuk a különböző országok művészeit

és a kelet-európai feltörekvő fiatalok is bekapcsolódhassanak a nyugati vérkeringésbe. Külföldi kurátorokat hív meg Budapestre, akik ismerkedhetnek a hazai szcénával egy jövőbeni együttműködés reményében. Bencze Péter úgy véli, ez a lehető legjobb módja annak, hogy minél több emberhez eljusson a művészet, és olyan emberek is reflektorfénybe kerülhessenek, akiknek önerőből nem lenne erre esélyük.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Online animációs mesterkurzusokat tart a Primanima

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál másfél órás, Budaörsi Animációs Bázisról közvetített előadásait bárki megnézheti május 21-én a fesztivál és a CEE Animation Facebook-oldalán.
Vizuál hír

Új magyar LMBTQ-dokumentumfilm érkezik a mozikba

A nemzetközi színtéren is sikerrel szereplő Tobi színeit július 1-jén mutatják be a magyar mozik a Cirko Film forgalmazásában.
Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc filmet mutat be az új mozis fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt alkotás a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.