Vizuál

Vízipólósnak készült, aztán találkozott a kortárs képzőművészettel – Bencze Péter a Kult50-ben

2020.10.27. 16:25
Ajánlom
Elég nehéz elképzelni, bár azért nem példa nélküli, hogy aki anno ellógta a művtöri órákat, egy szép napon azzal az elhatározással ébred fel, hogy szeretné felkarolni a kortárs képzőművészeket. Bencze Péter 22 éves koráig vízilabdaedzőnek készült – a sportolói karrier reményében költözött ki Londonba is –, de amikor egy pakisztáni festőművész lakótársa lett, 180 fokot fordult az élete.

Kult50 kategória: Vizuál

Védnök: Oltai Kata

Elismert teljesítmény: Az Everybody Needs Art projekt

Miközben Anglia utcáit járta Bencze Péter, rájött, hogy a múlt századok művészetéhez nem igazán tud kapcsolódni, a kortárs művészet viszont mélyen megérinti. Ekkor fogalmazta meg, hogy „Everybody Needs Art”, azaz mindenkinek szüksége van művészetre. Mikor visszatért Budapestre, megalapította az ENA-t, amely – elmondása szerint – egy „hibrid művészeti ügynökség vagy kurátori platform”, és létrehozta az ENA Viewing Space-t, amely

hetedik éve kínál off-space kiállítóteret a kortárs művészeknek.

A terasz különlegessége, hogy az év 365 napján nyitva van, fogad kiállítókat és nézelődőket, így az aktuális időjárásnak is nagy szerepe van abban, milyen munkákat válogat össze Bencze Péter. A Viewing Space-be lépve rendre az az érzésem támad, hogy egy mini Berlinbe csöppentem, annyi különbséggel, hogy itt elsősorban (de nem kizárólag) magyar alkotók – például Keresztesi Botond vagy Benczúr Emese – munkái lógnak a falakon.

 

 

Bence nem csak itt rendez kiállításokat: Fukui Yusuke munkáit a Kiscelli Múzeummal közösen állította ki, de dolgozott már együtt az Art Quarter Budapesttel és a Petőfi Irodalmi Múzeummal is. Elmondása szerint a kezdetektől az érdekelte, hogyan működik az art world, kik a szereplői, és milyen küldetést vállalhat ő benne.

„Nem fix struktúrában és nem kizárólag olyan művészekkel dolgozom, akiket én képviselek, hanem különböző keretek közt kiállításokat valósítok meg, amelyeknek az a céljuk, hogy minél szélesebb spektrumon eljuttassák a kortárs képzőművészetet az emberekhez”, árulta el egy korábbi interjújában. Mint hozzátette, a kortárs művészetekkel kapcsolatosan sokakban kialakult egyfajta küszöbfélelem, de ő céljául tűzte ki, hogy új perspektívát kínáljon a témában:

„A nagyközönség elérése attól is függ, hogy képesek vagyunk-e kitörni abból a szakmai elitizmus okozta elszigeteltségből,

ami visszatartja sokszor az áhított közönségsikert.” Úgy gondolja, ebben sokat segíthetnek az olyan off-space helyszínek, mint a Viewing Space, egy mosoda, egy parkoló vagy akár az aqb terei, ugyanis a galériákkal szemben itt nagyobb figyelmet kapnak a kiállító művészek. Vállalkozása jelenleg a for-profit és a non-profit között mozog, eladásokból él, a bevétel egy részét beleforgatja a nonprofit tevékenységbe.

 

 

Szerinte az is kiemelten fontos, hogy összehozzuk a különböző országok művészeit

és a kelet-európai feltörekvő fiatalok is bekapcsolódhassanak a nyugati vérkeringésbe. Külföldi kurátorokat hív meg Budapestre, akik ismerkedhetnek a hazai szcénával egy jövőbeni együttműködés reményében. Bencze Péter úgy véli, ez a lehető legjobb módja annak, hogy minél több emberhez eljusson a művészet, és olyan emberek is reflektorfénybe kerülhessenek, akiknek önerőből nem lenne erre esélyük.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Dante, a kiapadhatatlan forrás

A Dante emlékév nem zárult le a naptári év befejeztével. A Dante univerzuma című kiállítás a szegedi Reök-palotában folytatja útját, március 16-án pedig a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában Sárkány Győző Végtelen színjáték című tárlata tiszteleg Dante Alighieri munkássága előtt.
Vizuál kiállítás

A műgyűjtés szenvedély, izgalom, meglepetés – válogatás a Millot-Durrenberger kollekcióból

Madeleine Millot-Durrenberger Budapesten, a Mai Manó Házban mutatja be nem mindennapi fotográfiai gyűjteményének egy válogatását. A műgyűjtés szenvedélye című tárlat mégsem egyszerű tematikus válogatás, hanem magának a műgyűjtés folyamatának érzékeltetésére vállalkozik.
Vizuál hír

Most vagy soha! – 4,5 milliárdból készül grandiózus Petőfi-film

A Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készülő alkotás a márciusi ifjak sorsfordító napjának, 1848. március 15-nek állít emléket.
Vizuál ajánló

Helen Mirren közreműködésével elevenedik meg Anne Frank tragikus története

A január 27-től látható Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm új perspektívából mutatja be az emberiség történetének egyik legsötétebb időszakát és a háborúban elhurcolt gyerekek tragikus sorsát.
Vizuál hír

Saját Banksy-képeit árverezteti el Robbie Williams

A három alkotás között szerepel a Girl With Balloon (Lány lufival) című kép is, amelyre a Sotheby's londoni árverésén lehet majd licitálni március 2-án.