Vizuál

Vonzások és Változások

2013.05.27. 13:00
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval, és tekintse meg a KOGART és a Magyar Nemzeti Múzeum magángyűjteményekben fellelhető alkotásokból rendezett egyedi kiállítását. JÁTÉK

Ha gyönyörködni szeretnénk kedvenc festőművészeink legnagyobb műveiben, vagy megismerkednénk a legizgalmasabb művészettörténeti ínyencségekkel, távolról sem elég egyszerűen csak múzeumba járnunk. Be kell jutni valahogy pár tucatnyi műgyűjtő szalonjába és ismeretlen magánemberek nappalijába is. A nagy magyar művészek legjelentősebb alkotásai közül ugyanis igen sok magánlakásokban rejtőzik. Hogy mi, hol, azt csak kevesen tudják - ezek az alkotások csak nagyritkán és kevesek számára elérhetők.

Ilyen kivételes alkalom adódik most, amikor a KOGART kezdeményezésére közel 50 magyar műgyűjtő engedi át pár hónapra vagyont érő kincseit egy nyilvános kiállításra. A Nemzeti Múzeum kiállítótermeiben július 21-ig a 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben rejtőző remekei láthatók: a korszak 65 kiemelkedő művészének mintegy 130 alkotása lóg a falakon.

A kiállítást bemutató korszak klasszikus nagy alkotóiról keveset tud a nagyközönség - több mint 30 éve senki nem láthatta így együtt ezeket a Munkácsy, Csontváry, Mednyánszky és Szinyei, Rippl-Rónai stb. remekeket. Legtöbbnek kalandos előélete, izgalmas története van, sok köztük a műkereskedelmi szenzáció - mindez itt és most megismerhető. A festőóriások titkaiba minden szerdán 15 órakor és vasárnap délelőtt 11-kor ingyenes tárlatvezetésen kapnak betekintést a látogatók.   E rejtőzködő világ ismeretlen kincseit mutatja be a kiállítás alkalmából a KOGART és a Nemzeti Múzeum közös kiadásban megjelent Vonzások és Változások című látványos album is, amelyben négy ismert művészettörténész a kiállítás képeinek színpompás reprodukcióival illusztrálva mutatja be a korszakot.

Amennyiben június 3-án 12 óráig helyesen válaszol az alábbi kérdésünkre, partnerével tekintheti meg a KOGART és a Magyar Nemzeti Múzeum közös kiállítását, illetve a tárlathoz kapcsolódó albummal gazdagodhat.

Kérdésünk: Hol látható a Vonzások és Változások című kiállítás?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.