Vizuál

Vonzások és Változások

2013.05.27. 13:00
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval, és tekintse meg a KOGART és a Magyar Nemzeti Múzeum magángyűjteményekben fellelhető alkotásokból rendezett egyedi kiállítását. JÁTÉK

Ha gyönyörködni szeretnénk kedvenc festőművészeink legnagyobb műveiben, vagy megismerkednénk a legizgalmasabb művészettörténeti ínyencségekkel, távolról sem elég egyszerűen csak múzeumba járnunk. Be kell jutni valahogy pár tucatnyi műgyűjtő szalonjába és ismeretlen magánemberek nappalijába is. A nagy magyar művészek legjelentősebb alkotásai közül ugyanis igen sok magánlakásokban rejtőzik. Hogy mi, hol, azt csak kevesen tudják - ezek az alkotások csak nagyritkán és kevesek számára elérhetők.

Ilyen kivételes alkalom adódik most, amikor a KOGART kezdeményezésére közel 50 magyar műgyűjtő engedi át pár hónapra vagyont érő kincseit egy nyilvános kiállításra. A Nemzeti Múzeum kiállítótermeiben július 21-ig a 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben rejtőző remekei láthatók: a korszak 65 kiemelkedő művészének mintegy 130 alkotása lóg a falakon.

A kiállítást bemutató korszak klasszikus nagy alkotóiról keveset tud a nagyközönség - több mint 30 éve senki nem láthatta így együtt ezeket a Munkácsy, Csontváry, Mednyánszky és Szinyei, Rippl-Rónai stb. remekeket. Legtöbbnek kalandos előélete, izgalmas története van, sok köztük a műkereskedelmi szenzáció - mindez itt és most megismerhető. A festőóriások titkaiba minden szerdán 15 órakor és vasárnap délelőtt 11-kor ingyenes tárlatvezetésen kapnak betekintést a látogatók.   E rejtőzködő világ ismeretlen kincseit mutatja be a kiállítás alkalmából a KOGART és a Nemzeti Múzeum közös kiadásban megjelent Vonzások és Változások című látványos album is, amelyben négy ismert művészettörténész a kiállítás képeinek színpompás reprodukcióival illusztrálva mutatja be a korszakot.

Amennyiben június 3-án 12 óráig helyesen válaszol az alábbi kérdésünkre, partnerével tekintheti meg a KOGART és a Magyar Nemzeti Múzeum közös kiállítását, illetve a tárlathoz kapcsolódó albummal gazdagodhat.

Kérdésünk: Hol látható a Vonzások és Változások című kiállítás?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Egy sorozatgyilkos sármja

Ted Bundy harminc nő meggyilkolását ismerte be, mielőtt villamosszékbe került, de a valódi szám valószínűleg jóval meghaladja ezt. A sorozatgyilkos, akiért ennek ellenére rajongtak a nők, megmutatta Amerikának, hogy a jó modor és a kellemes arc semmit nem jelent.
Vizuál fotó

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál videó

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál rövidfilm

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Vizuál Film

Boksz, zene, Porrajmos - kezdődik a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

Hogyan él az európai romaság? Milyen a Porrajmos emlékezete? Kilencedik alkalommal rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált - a Romani Film Festet az Art+ Cinema moziban Budapesten.