Vizuál

Vonzások és Változások

2013.05.27. 13:00
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval, és tekintse meg a KOGART és a Magyar Nemzeti Múzeum magángyűjteményekben fellelhető alkotásokból rendezett egyedi kiállítását. JÁTÉK

Ha gyönyörködni szeretnénk kedvenc festőművészeink legnagyobb műveiben, vagy megismerkednénk a legizgalmasabb művészettörténeti ínyencségekkel, távolról sem elég egyszerűen csak múzeumba járnunk. Be kell jutni valahogy pár tucatnyi műgyűjtő szalonjába és ismeretlen magánemberek nappalijába is. A nagy magyar művészek legjelentősebb alkotásai közül ugyanis igen sok magánlakásokban rejtőzik. Hogy mi, hol, azt csak kevesen tudják - ezek az alkotások csak nagyritkán és kevesek számára elérhetők.

Ilyen kivételes alkalom adódik most, amikor a KOGART kezdeményezésére közel 50 magyar műgyűjtő engedi át pár hónapra vagyont érő kincseit egy nyilvános kiállításra. A Nemzeti Múzeum kiállítótermeiben július 21-ig a 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben rejtőző remekei láthatók: a korszak 65 kiemelkedő művészének mintegy 130 alkotása lóg a falakon.

A kiállítást bemutató korszak klasszikus nagy alkotóiról keveset tud a nagyközönség - több mint 30 éve senki nem láthatta így együtt ezeket a Munkácsy, Csontváry, Mednyánszky és Szinyei, Rippl-Rónai stb. remekeket. Legtöbbnek kalandos előélete, izgalmas története van, sok köztük a műkereskedelmi szenzáció - mindez itt és most megismerhető. A festőóriások titkaiba minden szerdán 15 órakor és vasárnap délelőtt 11-kor ingyenes tárlatvezetésen kapnak betekintést a látogatók.   E rejtőzködő világ ismeretlen kincseit mutatja be a kiállítás alkalmából a KOGART és a Nemzeti Múzeum közös kiadásban megjelent Vonzások és Változások című látványos album is, amelyben négy ismert művészettörténész a kiállítás képeinek színpompás reprodukcióival illusztrálva mutatja be a korszakot.

Amennyiben június 3-án 12 óráig helyesen válaszol az alábbi kérdésünkre, partnerével tekintheti meg a KOGART és a Magyar Nemzeti Múzeum közös kiállítását, illetve a tárlathoz kapcsolódó albummal gazdagodhat.

Kérdésünk: Hol látható a Vonzások és Változások című kiállítás?

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.