Vizuál

Vonzások és Változások

2013.05.27. 13:00
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval, és tekintse meg a KOGART és a Magyar Nemzeti Múzeum magángyűjteményekben fellelhető alkotásokból rendezett egyedi kiállítását. JÁTÉK

Ha gyönyörködni szeretnénk kedvenc festőművészeink legnagyobb műveiben, vagy megismerkednénk a legizgalmasabb művészettörténeti ínyencségekkel, távolról sem elég egyszerűen csak múzeumba járnunk. Be kell jutni valahogy pár tucatnyi műgyűjtő szalonjába és ismeretlen magánemberek nappalijába is. A nagy magyar művészek legjelentősebb alkotásai közül ugyanis igen sok magánlakásokban rejtőzik. Hogy mi, hol, azt csak kevesen tudják - ezek az alkotások csak nagyritkán és kevesek számára elérhetők.

Ilyen kivételes alkalom adódik most, amikor a KOGART kezdeményezésére közel 50 magyar műgyűjtő engedi át pár hónapra vagyont érő kincseit egy nyilvános kiállításra. A Nemzeti Múzeum kiállítótermeiben július 21-ig a 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben rejtőző remekei láthatók: a korszak 65 kiemelkedő művészének mintegy 130 alkotása lóg a falakon.

A kiállítást bemutató korszak klasszikus nagy alkotóiról keveset tud a nagyközönség - több mint 30 éve senki nem láthatta így együtt ezeket a Munkácsy, Csontváry, Mednyánszky és Szinyei, Rippl-Rónai stb. remekeket. Legtöbbnek kalandos előélete, izgalmas története van, sok köztük a műkereskedelmi szenzáció - mindez itt és most megismerhető. A festőóriások titkaiba minden szerdán 15 órakor és vasárnap délelőtt 11-kor ingyenes tárlatvezetésen kapnak betekintést a látogatók.   E rejtőzködő világ ismeretlen kincseit mutatja be a kiállítás alkalmából a KOGART és a Nemzeti Múzeum közös kiadásban megjelent Vonzások és Változások című látványos album is, amelyben négy ismert művészettörténész a kiállítás képeinek színpompás reprodukcióival illusztrálva mutatja be a korszakot.

Amennyiben június 3-án 12 óráig helyesen válaszol az alábbi kérdésünkre, partnerével tekintheti meg a KOGART és a Magyar Nemzeti Múzeum közös kiállítását, illetve a tárlathoz kapcsolódó albummal gazdagodhat.

Kérdésünk: Hol látható a Vonzások és Változások című kiállítás?

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.