Vizuál

Warhol a szomszédban

2011.01.24. 08:53
Ajánlom
Andy Warholnak nemcsak a művészetét, hanem életét is megismerhetik a prágai tárlat látogatói.

Andy Warhol (1928-1987) eredeti fekete-fehér rajzaiból, valamint az amerikai pop-art legenda életét bemutató dokumentumokból és fényképekből nyílt kiállítás a prágai Dvorak Sec kortárs képzőművészeti galériában.

A kiállításon felvonultatott darabokat Rudo Prekop és Michal Cihlar, az idén nyáron megjelenő Andy Warhol and Czechoslovakia (Andy Warhol és Csehszlovákia) című könyv szerzői válogatták össze. "A tárlaton helyet kaptak [Warhol] híresebb művei, így például az önarcképe is, de mi inkább a kevésbé ismert alkotásaira akartuk helyezni a hangsúlyt, hogy megmutassuk rajztehetségét is" ‒ mondta a megnyitó előtt Boris Krsnak, a kezdeményezés vezetője.

A február 27-ig tartó kiállításon a látogatók többek között hatalmas fekete-fehér csendéletek, Leonardo da Vinci Mona Lisájáról készített portrék és eddig sosem látott családi felvételek (köztük a Warhol temetésén készült képek és az édesanyjával, Juliával közös fotók), valamint a művész New York-i, The Factory nevű pop-art műtermében készült képek között sétálva követhetik végig az 59 éves korában elhunyt művész életének történetét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.