Vizuál

World Press Photo is lesz a Néprajzi Múzeumban

2011.09.12. 10:54
Ajánlom
A sajtófotókat bemutató tárlat mellett további öt kiállítás és rengeteg program várja a látogatókat októbertől decemberig.

Idén is nehezebb szívvel lehet távozni a World Press Photo-ról: rengeteg a háborúkat és különböző természeti katasztrófákat, a lehetetlen emberi körülményeket, megrázó sorsokat és sokszor holttesteket bemutató fotó. A magyar díjazott szintén nem túl vidám témát dolgozott fel: Lakatos Péter a Szabadság hídról lángolva leugró öngyilkost örökítette meg és így első díjat nyert hírfotó kategóriában. Az év képe Jodi Bieber Dél-afrikai fotós portréja lett Bibi Aisháról, egy súlyosan bántalmazott 18 éves afgán lányról.

A már június vége óta látogatható Nők, szőnyegek, háziipar a Néprajzi Múzeum gazdag gyűjteményéből válogatva mutatja be a 19. század tárgyi örökségét, de mutatja az örökség összegyűjtésének folyamatát és az újabb átgondolásokat, újabb alkalmazásokat is - a kiállítás Ardai Ildikó iparművésznő szőnyegeivel zárul. A tárlat alapvetően nőkkel kapcsolatos társadalom- és ipartörténeti folyamatokat mutat be, érintve a 19. századtól megváltozó női szerepeket, a női munka gazdasági integrációjára tett kísérleteket.

Az Amazónia - Utak az indiánokhoz című tárlat a Magyar Természettudományi Múzeum és a Greenpeace közreműködésével jött létre és tematikája három egységből tevődik össze: bepillantást nyerhetünk Amazónia természetrajzába, Boglár Lajos 1960-as és 1970-es években tett kutatóútjáról származó anyagba, illetve a kiállítás megpróbálja érzékeltetni azt a tényt, hogy az "édeni" környezetben csak jól alkalmazkodó, folyamatosan földet művelő, kis csoportok tudtak életben maradni.

Az EtnoMobil 2.0 egy lalókocsiban megrendezett interakítv kiállítás, ahol 26 tárgy és azok története mesél a mozgás és a kultúra kapcsolatáról. Olyan témák kerülnek elő, mint az utazás és mobilitás, a menekülés, az üzleti utazás, a tanulás és felfedezés, a diaszpórák utazásai, a kamaszok mobil tárgyai, a turizmus, a rendszeres munkába járás, a tájékozódás, a mozgáskorlátozottság és mobilitás, a zöld út, az utazás és modellezés vagy az utazás és higiénia. A nyári fesztiválok után őszi turnéra indul a kocsi, egészen október 31-ig járva az országot.

Az Erdélyi templomokat bemutató tárlat a Néprajzi Múzeum grafikáiból és fényképeiből mutat be válogatást. A kiállításra kerülő alkotások épített örökségünk egy-egy fontos helyszínét mutatják be: református, katolikus, unitárius, görög katolikus, ortodox templomokat, haranglábakat, kolostorokat a soknemzetiségű és sokvallású Erdélyből.

A Kauri és nagyító kamarkiállítás Bíró Lajos óceániai ékszereit mutatja be, a Csendes-Óceán egy kevésbé ismert részére, a mai Új-Guinea területére kalauzolva el a látogatót. A Bíró Lajos által gyűjtött Huon-öböl környéki tárgyak a Néprajzi Múzeum egyik nemzetközileg is legértékesebb anyagát alkotják. A tárlathoz pályázatot is hirdet a múzeum: ékszertervezésre és -készítésre, valamint öltözékek tervezésére iparművészek, kézművesek, restaurátorok, illetve szakközépiskolák és szakiskolák diákjai részére.

A kiállítások nyitvatartásának időpontjai:
Nők, szőnyegek, háziipar: 2011. június 24. - 2012. augusztus 26.
Amazónia - Utak az indiánokhoz: 2011. július 14. - 2012. április 8.
EtnoMobil 2.0 - Lakókocsiban megrendezett utazó kiállítás: 2011. július 20. - 2011. október 30.
Erdélyi templomok - Válogatás a Néprajzi Múzeum grafikáiból, fényképeiből: 2011. szeptember 17. - 2012. március 18.
World Press Photo 2011.: 2011. szeptember 30. - 2011. október 30.
Kauri és nagyító. Óceániai ékszerek Bíró Lajos gyűjteményéből: 2011. szeptember 30. - 2012. január 29.

Bővebb információ a Néprajzi Múzeum programjairól: http://www.neprajz.hu/programok

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Több hónapos programsorozattal emlékeznek a száz éve elhunyt Csontváryra

A június 19-én kezdődő sorozat keretében neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket Csontváry Kosztka Tivadar életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.
Vizuál interjú

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Vizuál gyász

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Vizuál Film

Málnaszörp, fröccs, Szánsájn – nyári fesztivált rendez a Cirko-Gejzír mozi

Hagyományosan a Szánsájn fesztivállal kezdődik a nyár a Cirko-Gejzír moziban, ahol három héten át több mint 60 filmből válogathatunk, köztük olyan kedvencekből, mint a Kedi – Isztambul macskái, a Paterson vagy a Rúzs, reptér, satöbbi.
Vizuál galéria

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.