Vizuál

World Press Photo is lesz a Néprajzi Múzeumban

2011.09.12. 10:54
Ajánlom
A sajtófotókat bemutató tárlat mellett további öt kiállítás és rengeteg program várja a látogatókat októbertől decemberig.

Idén is nehezebb szívvel lehet távozni a World Press Photo-ról: rengeteg a háborúkat és különböző természeti katasztrófákat, a lehetetlen emberi körülményeket, megrázó sorsokat és sokszor holttesteket bemutató fotó. A magyar díjazott szintén nem túl vidám témát dolgozott fel: Lakatos Péter a Szabadság hídról lángolva leugró öngyilkost örökítette meg és így első díjat nyert hírfotó kategóriában. Az év képe Jodi Bieber Dél-afrikai fotós portréja lett Bibi Aisháról, egy súlyosan bántalmazott 18 éves afgán lányról.

A már június vége óta látogatható Nők, szőnyegek, háziipar a Néprajzi Múzeum gazdag gyűjteményéből válogatva mutatja be a 19. század tárgyi örökségét, de mutatja az örökség összegyűjtésének folyamatát és az újabb átgondolásokat, újabb alkalmazásokat is - a kiállítás Ardai Ildikó iparművésznő szőnyegeivel zárul. A tárlat alapvetően nőkkel kapcsolatos társadalom- és ipartörténeti folyamatokat mutat be, érintve a 19. századtól megváltozó női szerepeket, a női munka gazdasági integrációjára tett kísérleteket.

Az Amazónia - Utak az indiánokhoz című tárlat a Magyar Természettudományi Múzeum és a Greenpeace közreműködésével jött létre és tematikája három egységből tevődik össze: bepillantást nyerhetünk Amazónia természetrajzába, Boglár Lajos 1960-as és 1970-es években tett kutatóútjáról származó anyagba, illetve a kiállítás megpróbálja érzékeltetni azt a tényt, hogy az "édeni" környezetben csak jól alkalmazkodó, folyamatosan földet művelő, kis csoportok tudtak életben maradni.

Az EtnoMobil 2.0 egy lalókocsiban megrendezett interakítv kiállítás, ahol 26 tárgy és azok története mesél a mozgás és a kultúra kapcsolatáról. Olyan témák kerülnek elő, mint az utazás és mobilitás, a menekülés, az üzleti utazás, a tanulás és felfedezés, a diaszpórák utazásai, a kamaszok mobil tárgyai, a turizmus, a rendszeres munkába járás, a tájékozódás, a mozgáskorlátozottság és mobilitás, a zöld út, az utazás és modellezés vagy az utazás és higiénia. A nyári fesztiválok után őszi turnéra indul a kocsi, egészen október 31-ig járva az országot.

Az Erdélyi templomokat bemutató tárlat a Néprajzi Múzeum grafikáiból és fényképeiből mutat be válogatást. A kiállításra kerülő alkotások épített örökségünk egy-egy fontos helyszínét mutatják be: református, katolikus, unitárius, görög katolikus, ortodox templomokat, haranglábakat, kolostorokat a soknemzetiségű és sokvallású Erdélyből.

A Kauri és nagyító kamarkiállítás Bíró Lajos óceániai ékszereit mutatja be, a Csendes-Óceán egy kevésbé ismert részére, a mai Új-Guinea területére kalauzolva el a látogatót. A Bíró Lajos által gyűjtött Huon-öböl környéki tárgyak a Néprajzi Múzeum egyik nemzetközileg is legértékesebb anyagát alkotják. A tárlathoz pályázatot is hirdet a múzeum: ékszertervezésre és -készítésre, valamint öltözékek tervezésére iparművészek, kézművesek, restaurátorok, illetve szakközépiskolák és szakiskolák diákjai részére.

A kiállítások nyitvatartásának időpontjai:
Nők, szőnyegek, háziipar: 2011. június 24. - 2012. augusztus 26.
Amazónia - Utak az indiánokhoz: 2011. július 14. - 2012. április 8.
EtnoMobil 2.0 - Lakókocsiban megrendezett utazó kiállítás: 2011. július 20. - 2011. október 30.
Erdélyi templomok - Válogatás a Néprajzi Múzeum grafikáiból, fényképeiből: 2011. szeptember 17. - 2012. március 18.
World Press Photo 2011.: 2011. szeptember 30. - 2011. október 30.
Kauri és nagyító. Óceániai ékszerek Bíró Lajos gyűjteményéből: 2011. szeptember 30. - 2012. január 29.

Bővebb információ a Néprajzi Múzeum programjairól: http://www.neprajz.hu/programok

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.