Vizuál

World Press Photo is lesz a Néprajzi Múzeumban

2011.09.12. 10:54
Ajánlom
A sajtófotókat bemutató tárlat mellett további öt kiállítás és rengeteg program várja a látogatókat októbertől decemberig.

Idén is nehezebb szívvel lehet távozni a World Press Photo-ról: rengeteg a háborúkat és különböző természeti katasztrófákat, a lehetetlen emberi körülményeket, megrázó sorsokat és sokszor holttesteket bemutató fotó. A magyar díjazott szintén nem túl vidám témát dolgozott fel: Lakatos Péter a Szabadság hídról lángolva leugró öngyilkost örökítette meg és így első díjat nyert hírfotó kategóriában. Az év képe Jodi Bieber Dél-afrikai fotós portréja lett Bibi Aisháról, egy súlyosan bántalmazott 18 éves afgán lányról.

A már június vége óta látogatható Nők, szőnyegek, háziipar a Néprajzi Múzeum gazdag gyűjteményéből válogatva mutatja be a 19. század tárgyi örökségét, de mutatja az örökség összegyűjtésének folyamatát és az újabb átgondolásokat, újabb alkalmazásokat is - a kiállítás Ardai Ildikó iparművésznő szőnyegeivel zárul. A tárlat alapvetően nőkkel kapcsolatos társadalom- és ipartörténeti folyamatokat mutat be, érintve a 19. századtól megváltozó női szerepeket, a női munka gazdasági integrációjára tett kísérleteket.

Az Amazónia - Utak az indiánokhoz című tárlat a Magyar Természettudományi Múzeum és a Greenpeace közreműködésével jött létre és tematikája három egységből tevődik össze: bepillantást nyerhetünk Amazónia természetrajzába, Boglár Lajos 1960-as és 1970-es években tett kutatóútjáról származó anyagba, illetve a kiállítás megpróbálja érzékeltetni azt a tényt, hogy az "édeni" környezetben csak jól alkalmazkodó, folyamatosan földet művelő, kis csoportok tudtak életben maradni.

Az EtnoMobil 2.0 egy lalókocsiban megrendezett interakítv kiállítás, ahol 26 tárgy és azok története mesél a mozgás és a kultúra kapcsolatáról. Olyan témák kerülnek elő, mint az utazás és mobilitás, a menekülés, az üzleti utazás, a tanulás és felfedezés, a diaszpórák utazásai, a kamaszok mobil tárgyai, a turizmus, a rendszeres munkába járás, a tájékozódás, a mozgáskorlátozottság és mobilitás, a zöld út, az utazás és modellezés vagy az utazás és higiénia. A nyári fesztiválok után őszi turnéra indul a kocsi, egészen október 31-ig járva az országot.

Az Erdélyi templomokat bemutató tárlat a Néprajzi Múzeum grafikáiból és fényképeiből mutat be válogatást. A kiállításra kerülő alkotások épített örökségünk egy-egy fontos helyszínét mutatják be: református, katolikus, unitárius, görög katolikus, ortodox templomokat, haranglábakat, kolostorokat a soknemzetiségű és sokvallású Erdélyből.

A Kauri és nagyító kamarkiállítás Bíró Lajos óceániai ékszereit mutatja be, a Csendes-Óceán egy kevésbé ismert részére, a mai Új-Guinea területére kalauzolva el a látogatót. A Bíró Lajos által gyűjtött Huon-öböl környéki tárgyak a Néprajzi Múzeum egyik nemzetközileg is legértékesebb anyagát alkotják. A tárlathoz pályázatot is hirdet a múzeum: ékszertervezésre és -készítésre, valamint öltözékek tervezésére iparművészek, kézművesek, restaurátorok, illetve szakközépiskolák és szakiskolák diákjai részére.

A kiállítások nyitvatartásának időpontjai:
Nők, szőnyegek, háziipar: 2011. június 24. - 2012. augusztus 26.
Amazónia - Utak az indiánokhoz: 2011. július 14. - 2012. április 8.
EtnoMobil 2.0 - Lakókocsiban megrendezett utazó kiállítás: 2011. július 20. - 2011. október 30.
Erdélyi templomok - Válogatás a Néprajzi Múzeum grafikáiból, fényképeiből: 2011. szeptember 17. - 2012. március 18.
World Press Photo 2011.: 2011. szeptember 30. - 2011. október 30.
Kauri és nagyító. Óceániai ékszerek Bíró Lajos gyűjteményéből: 2011. szeptember 30. - 2012. január 29.

Bővebb információ a Néprajzi Múzeum programjairól: http://www.neprajz.hu/programok

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.
Színház

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Klasszikus

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Vizuál

Kincsek Kolozsvárról

Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum történész-muzeológusa ezúttal egy tisztes polgári vállalkozót, Kolozsvár egykori társas életének fontos alakját idézi meg: az első könyvkiadót Erdélyben, aki honoráriumot fizetett a szerzőinek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Kincsek Kolozsvárról

Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum történész-muzeológusa ezúttal egy tisztes polgári vállalkozót, Kolozsvár egykori társas életének fontos alakját idézi meg: az első könyvkiadót Erdélyben, aki honoráriumot fizetett a szerzőinek.
Vizuál Film

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál Film

Az egzotikus filmek magyar mestere - Korda Zoltán

Az angol filmipart meghatározó Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója. A bagdadi tolvaj című filmjükből a Disney Aladdin című rajzfilmje és A csillagok háborúja is merített. A filmrendező, producer 1895. június 3-án született.
Vizuál online

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Vizuál magazin

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.