Vizuál

Yin-Yangként tekeredő tigrisekkel köszönti a Holdújévet a Magyar Posta

2022.02.01. 10:45
Ajánlom
Új kezdet, a jövő iránti szép remények és kirobbanó vitalitás – így jellemezhetjük a most kezdődő Tigris évét, amelyet a Magyar Posta ez alkalommal is ünnepi bélyegkisívvel köszönt.

A Magyar Posta – együttműködésben a Budapesti Kínai Nagykövetséggel és a Budapesti Kínai Kulturális Központtal – immár kilencedik alkalommal bocsát ki a kínai asztrológia témájában bélyeget. A kézbesítés, szállítmányozás „hétköznapi szépségei” mellett a bélyegkiadás a Posta igazi „szerelemgyereke”, amely során igazi csodák születnek meg a bélyegek parányi felületén.

Bármilyen modern is mai világunk, az emberiség számára a sok ezer éves megfigyelések, tapasztalatok most is támpontul, kapaszkodóul szolgálnak. Nem véletlen, hogy a kínai asztrológia jóslataira 2022-ben is tömegek kíváncsiak.

A soron következő, a 2022. február 1. és 2023. január 21. közötti időszak a Tigris éve.

A kínai asztrológia szerint a Tigris éve a magabiztosság, a hirtelen váltások, az előre elrendelt dolgok és az újdonság éve lesz, amikor a lelkesedés és a dinamizmus úrrá lesz a viszontagságokon.

tirgrisevebelyeg-130201.jpg

Tigris Éve bélyeg (Fotó/Forrás: Magyar Posta)

A bélyegképen két tigris helyezkedik el, kör alakban. Ez az elrendezés a Yin és Yang, vagyis az élet árnyas és napos oldalát, a nehézségeket és sikereket jelképezi. Egyik sem létezhet a másik nélkül, csak együtt, egymás kiegészítve alkothatnak kerek egészet. A kínai kultúrában is fontos szerepet töltenek be a színek. A Tigris éve bélyegen a vörös és a sárga dominál. A vörös a szerencsét és a boldogságot, a sárga pedig a jólétet és a bőséget is jelképezi, így ez a bélyeg magába foglal mindent, amire csak vágyunk.

A bélyegkisív Szajkó-Berta Ágnes alkotása. A grafikusművész az illusztrációk mellett több animációs produkcióban tervezett már háttereket, karaktereket. (Richly Zsolt összes Kormos-meséje, a Luther-rajzfilmek, Riportré: Kovásznai 2010, Macskafogó 2.). Jelenleg különböző ügynökségeknek rajzol kampányokhoz, kereskedelmi hirdetésekhez, arculatokhoz.

Beszélgetés Szajkó-Berta Ágnessel, a bélyeg tervezőjével

Mi ihlette a Tigris Éve bélyeg tervezésében?  

A tigris az ázsiai hitvilágban a Yin-Yang jelképrendszer hordozója. Csíkos bundájának dinamikája a Yin-Yang keveredésének is felfogható, ami a többi állat fölé helyezi. Védelmezője, de egyben rettegést keltő vezetője is minden állatnak.

Ezt az egymással szembe fordított két alakkal próbáltam érzékeltetni, körforgó dinamikát adva ezzel a kompozíciónak, és utalva a közismert Yin-Yang ábrázolásra. 

Miért indult a pályázaton?

Nem szoktam vacilálni a bélyegtervezéses megkereséseknél. Általában elmondható, hogy hozzám közel álló témával keresnek meg. Jelen esetben különösen, mert gyakran és előszeretettel rajzolok minden természetközeli témájú illusztrációt, legyen az állat, növény vagy az ezekből táplálkozó ornamentikák.

Lát-e hasonlatosságot a magyar népi művészet, ábrázolási forma és a kínai között?

Sajnos nem vagyok annyira jártas az ázsiai motívumvilágban, de természetesen utána néztem a tervezést megelőzően. Főleg a papírmetszetek mentén kezdtem el a tervezést, de végül egy színesebb verzió lett a befutó. Összességében ez a kiterített anatómia és a foltokból kirajzolódó dekorativitás, ami egyező vonás lehet a két nép művészeti vizuálja között.

belyeg_1-125324.jpg

A Tigris éve bélyeg (Fotó/Forrás: Kínai Kulturális Központ)

Egy bélyeget tervezni különleges kihívás. Miben más ez a munka, mint egy átlagos grafikai feladat? 

A bélyegtervezésnél a grafika a fő megjelenés eleme, ugyanakkor követnie kell a bélyeg funkcionálisan helyet foglaló információs szövegeit. Nem kerülhet például a névérték a bélyeg közepére, és a grafikai elemeket ügyesen kell alá vagy mellé futtatni ezeknek a informatív kereskedelmi adatoknak. Ez mindenképpen kihívás a méretből adódó korlátok mellet. 

Mit jelent önnek a motívum, a tigris ábrázolás?

A tigris a tizenkét állat közül a legdekoratívabb megjelenéssel rendelkezik.

Könnyű szépen megjeleníteni például a patkányhoz képest. Örültem, hogy lehetőséget kaptam a sorozat egyik jegyének megtervezésére, amiatt pedig különösen boldog vagyok, hogy pont a tigrisnél jutott a megvalósulás fázisáig a tervem.

Mit hoz önnek a Tigris éve? 

Remélem, minden jót, és csak viselhető rosszat! A jegyre jellemző kettősségből biztos kijut nekem is.

A kisív 20 000 példányban készült az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt-ben. Kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, valamint a Magyar Posta internetes áruházában. A bélyegkisívhez tartozó alkalmi borítékon és bélyegzőn további tigris motívumokat láthatunk.

Beszélgetés Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatójával

Milyen szerepet játszik a kétoldalú kulturális kapcsolatok építésében a Budapesti Kínai Kulturális Központ?

A kultúra a kétoldalú kapcsolatok táptalaja. Kína és Magyarország közös kulturális múlttal rendelkeznek, közös gazdasági fejlődési célokban osztoznak. A kulturális kapcsolatok megerősítése elősegíti a népek közötti kölcsönös megértést, elmélyíti a két ország közötti hagyományos barátságot, segíti a kétoldalú kapcsolatok teljeskörű fejlődésének előmozdítását. Azáltal, hogy platformot épít és különféle kommunikációs és kísérleti rendezvényeket szervez, még több magyarnak segít megérteni Kínát. Ez a Budapesti Kínai Kulturális Központ célkitűzése és feladata.

A már több, mint 2 éve tartó pandémia miatti korlátozások miatt, nehéz a hagyományos értelemben vett kulturális intézeti tevékenységet folytatni. Ilyen nehezített terepen, más körülmények között, milyen eredményeket sikerült elérniük a kétoldalú kulturális kapcsolatok fejlesztésében?

Attól kezdve, hogy 2020 júniusában sikeresen regisztrálták, a Központ folyamatosan küzd a járvány ellen. 2020 szeptemberében saját Facebook, YouTube stb. online médiafelületeket létesítettünk, és igyekeztünk online rendezvények és kiállítások szervezésével gazdagítani a kínai–magyar kulturális kapcsolatokat és együttműködést.

Az elmúlt másfél évben, a saját médiafelületeinken szerveztünk meg több, mint tíz tematikus rendezvényt, köztük a „kínai zodiákus bélyegek kibocsátási ünnepségét”, a „kínai–magyar fotóművészek közös kiállítását”, a „Panda Talpa” és más rendezvényeket, amelyek témája kivétel nélkül a kínai–magyar kulturális párbeszéd.

Reméljük, hogy a rendezvények által a magyarok még jobban megismerhetik a kínai kultúrát, Kína helyzetét, aktuális kérdéseit, és ugyanakkor a Központ platformján keresztül megoszthatnak Kínával kapcsolatos információkat, tapasztalatokat, érdekességeket. Mindez kellemes szórakozást nyújt és új barátságok is születhetnek.

IMG_7503-125317.jpg

Jin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatója az új bélyeg mellett (Fotó/Forrás: Kínai Kulturális Központ)

Milyen pozitív visszajelzéseket kaptak az elmúlt időszakban a magyaroktól? Mi az, ami az online programok, posztok között a legnagyobb népszerűségnek örvendett?

Az elmúlt egy évben több mint 1 700 000 látogatója, vagy résztvevője volt a programjainknak és több, mint ötezren regisztráltak a csatornánkra. Számunkra ez nagyon lelkesítő. Nemrég indítottunk egy kérdőíves felmérést a Facebookon, ahol a kedvelőink nagyon pozitívan értékelték a Központ rendezvényeit. Nagyon szeretik a kínai kultúrával kapcsolatos tartalmainkat és várják a további műsorokat.

Van egy interjú műsorunk, aminek a címe „A Panda Talpa!”, és ezen belül készítettünk egy sorozatot a kínai gyógyászatról is.

Olyan magyar és kínai szakértőkkel interjúztunk, akik kínai egészségmegőrző módszereket mutattak be, összehasonlították a kínai és a magyar gyógyfüvek tulajdonságait. Ezt a műsort közel kilencvenezren követték figyelemmel és a műsor több, mint ötszáz kedvelést kapott. Sikeres volt még a tradicionális kínai qipao ruhatervező műsorunk is. A követőink online szavazás során választhatták ki az általuk kedvelt magyar kulturális motívumot, mi pedig felkértük tervezőinket, hogy ezeket az elemeket használják fel egy kínai qipao tervezésében. Egyetlen poszttal több mint 4700 aktív résztvevőt vonzottunk be.

Hamarosan beköszönt a Holdújév, a tavaszünnep. 2022 a Tigris éve a kínai asztrológiában. Ennek apropóján, a Magyar Posta a zodiákus bélyegek sorozatában immár 9. alkalommal mutat be új bélyeget, a Budapesti Kínai Kulturális Központ és a Budapesti Kínai Nagykövetség támogatásával. Kínában mennyire jellemzőek a zodiákus bélyegek? Része a kultúrának a bélyeg, a bélyeggyűjtés?

Igen, természetesen. A bélyeg egy ország, vagy régió gazdaságának, kultúrájának, értékeinek, szemléletének a megtestesítője. Kínában sokan vannak, akik bélyegek gyűjtésével szeretnék megismerni egy másik régió kultúráját, vannak, akik egy emlékezetes eseményről szeretnének ilyen módon megemlékezni, de olyanok is akadnak, akik pusztán kedvtelésből gyűjtenek bélyegeket.

Hazánkban nagyjából ötvenezer bélyegklub működik, a bélyeggyűjtők száma pedig húszmillió körül van.

Az elmúlt két évben Kína minden évben több mint húsz sorozat emlékbélyeget, vagy különleges bélyeget ad ki. A kínai állatövi jegyeket ábrázoló bélyegek kiadásának szokása az 1980-as évekig nyúlik vissza. A tavaszünnep előestéjén a postahivatalok bejárata előtt hosszú sorok kígyóznak, ugyanis sokan vásárolnak ilyen bélyeget ajándékba a barátaiknak. A bélyeg és a bélyeggyűjtés mára a kulturális élet fontos része lett.

belyeg2-125438.jpg

A Tigris éve bélyeg az emlékborítékon (Fotó/Forrás: Kínai Kulturális Központ)

A közös bélyegkibocsátás mellett mi az, amivel önök köszöntik a holdújévet?

A tigris éve alkalmából kiadott bélyegeken kívül, a Budapesti Kínai Kulturális Központ olyan online eseményeket szervez, mint a „hagyományos kínai újévi képkiállítás”, a „Határokon átívelő kínai újévi ünneplés” és más, csodálatos újévi ceremóniák. Kérjük, kísérje figyelemmel a Budapesti Kínai Kulturális Központ Facebook oldalán meghirdetett, „Boldog tavaszünnep” témájú rendezvényt! Elvisszük önöket kínai hotpotot kóstolni, megtapasztalni az aromatasakok elkészítésének módját, továbbá megcsodálhatják a lampionünnep színes lámpásait is. Aki részt vesz a programban, az a nyereményjátékban is részt vesz: megnyerheti a Központ tavaszünnepi ajándékát.

Mit jelent a Tigris Éve az embereknek?

A kínaiak számára a tigris a bátorság, az erő és a bölcsesség megtestesítője. Úgy tartják, hogy olyan szerencsehozó állat, amely elűzi a gonosz erőket, az ártalmakat és távol tartja a szerencsétlenséget. Mindig méltóságteljes, magabiztos alakban ábrázolják. A tigris éve a kirobbanó vitalitást és a legyőzhetetlen erőt jelképezi, teljesen új kezdetet és a jövő iránti szép reményeket hozza el.

Milyen tervei vannak a Központnak a Tigris évében? Mit vár tőle?

A tigris éve a Kínai Kulturális Központ számára nagyon fontos év. A Központ székházában nagyszabású felújítási munkálatokat tervezünk, továbbá, a kínai kultúrához kapcsolódó témakörökben még több online kiállítás és bemutató várható, ahol Kína turisztikai látványosságaival ismerkedhetnek. Ezen kívül, megpróbálunk élőben is rendezvényeket szervezni, ami a közönséget érdekelheti, például a kínai ünnepekkel, esküvői szokásokkal, gasztronómiával stb. kapcsolatban.

Nagyon várjuk, hogy a helyi kulturális szervezetekkel és művészekkel szorosabbra fűzhessük az együttműködést és még több, gazdag, innovatív és élettel teli kínai–magyar kulturális programot mutathassunk be. Ugyanakkor, azt is reméljük, hogy a járványhelyzet hamarosan véget ér és akkor a Központ még több, érdekes rendezvényt szervezhet meg, ahol a látogatók a helyszínen is megtapasztalhatják a kínai kultúra szépségét.

A hosszú ideje tartó pandémia nagy változásokat hozott a kultúra világában is. Hogyan látja ön, a Budapesti Kínai Kulturális Központ vezetőjeként, mi változott a kétoldalú kulturális kapcsolatokban?

Megritkultak a repülőjáratok, tartani kell a szociális távolságot, egy szóval a járvány számos nehézséget okoz mindkét ország számára a kulturális élet, a kulturális termékek fogyasztása és az emberi kapcsolatok területein egyaránt.

Viszont azt is látnunk kell, hogy az elmúlt két évben a Kína és Magyarország közötti, teljeskörű stratégiai partnerkapcsolatok nemhogy nem károsodtak, hanem éppen ellenkezőleg, még szorosabbá váltak. A két ország népe a nehézségek idején megőrizte a reményt, támogatta egymást, és együtt győzte le a kritikus helyzeteket. Továbbá, szélesítette az együttműködések körét, és fontos szerepet játszott a járvány legyőzésében, a gazdaság helyreállításában és az emberek egészséges életének a garantálásában. Ilyen helyzetben a kultúra szerepe nyilvánvalóan még fontosabb. Abban reménykedünk, hogy a kulturális kapcsolatok megerősítése által növelhetjük a két ország népe közötti kölcsönös megértést, elmélyíthetjük a két ország hagyományos barátságát, és ez által előmozdíthatjuk a két ország kapcsolatainak a fejlődését.

DSC07969-123545.jpg

Jin Hao, a Kínai Kulturális Központ igazgatója (Fotó/Forrás: Kínai Kulturális Központ)

Tapasztalatuk szerint, mi az, ami a legjobban vonzza, érdekli a magyar közönséget? Mi az, amit a Központ létrehozása óta eltelt két év legnagyobb eredményének ítél meg?

Az elmúlt nagyjából másfél évben, a Központ a Facebookon, a YouTube-on és más médiaplatformokon több mint tíz tematikus rendezvényt szervezett meg. Úgy látom, hogy a legkedveltebbek azok a tevékenységek, amelyekben a nézők is aktívan részt vehetnek, például a „holdsütikészítő workshop”, ahol magyar barátaink megtapasztalhatták a holdsütemény elkészítésének folyamatát.

Az olyan rendezvények, amelyek mindkét ország kultúráját megszólítják, szintén nagyon népszerűek a magyarok körében, ilyen például a Központnak a Magyar Fotóművészek Szövetségével együtt megrendezett „Vízparti városok” online képkiállítása, amelyen kínai és magyar fotóművészek egyaránt részt vettek, és ahol kínai fotósok szemén keresztül láthattuk Budapestet, és magyar fotósok szemén keresztül láthattuk a kínai Délvidék vízivárosait.

A fotóművészet párbeszédén keresztül a közönség nem csupán szép tájakat és érdekes történeteket csodálhatott meg, hanem megtapasztalhatta a két nép művészi esztétikájának különbségeit és hasonlóságait. Igazán érdekes volt.

A Központ arra törekszik, hogy platformok kiépítése, erőforrások összehangolása és különböző párbeszédet elősegítő, interaktív rendezvények szervezése által segítsen még több magyar embernek megérteni Kínát, és ugyanakkor még több kínaival megismertesse Magyarországot. Nem merem állítani, hogy ezt sikeresen véghez vittük, azonban minden igyekezetünkkel dolgozunk rajta. A járvány miatt a Központ mostanáig főként online rendezvényeket szervezett, ugyanakkor ez a Budapesti Kínai Kulturális Központ célkitűzése és küldetése, ez az irány, amely felé haladunk.

Milyen a megítélése a magyar kultúrának Kínában? Mit tudnak a kínai emberek Magyarországról? Hogyan tudja a Budapesti Kínai Kulturális Központ elősegíteni formálni a Magyarország-képet?

A kínaiak számára Magyarország Kína európai barátja, a két ország közös kulturális forrásra tekint vissza, történelmünk szála sok ponton keresztezte egymást. Nagyon sok kínai el tudja szavalni Petőfi Sándor Szabadság, szerelem! című versét: „Szabadság, szerelem! / E kettő kell nekem. / Szerelmemért föláldozom / Az életet / Szabadságért föláldozom / Szerelmemet.” Ezen kívül, szintem minden zongorázni tanuló gyermek tud Liszt darabokat játszani.

Jelenleg a két ország fontos stratégiai együttműködő partner. Az elmúlt években a „Keleti nyitás” politikája és az „Egy övezet, egy út” összehangolásra került. A két ország között a gazdaság, társadalom, kultúra stb. területeit érintő kapcsolatok és együttműködések egyre gyakoribbak, és a kínaiak is egyre jobban megismerik Magyarországot. Mondok egy példát,

2013 és 2018 között a Kínából Magyarországra látogató turisták száma kb. 250 százalékkal növekedett, Kína pedig a magyar Tokaji bor Európán kívüli legnagyobb külföldi piaca.

A két ország által közösen megalapított kulturális központként, a Kínai Kulturális Központ igyekszik híd és tengely szerepet betölteni, és a Pekingi Magyar Kulturális Központtal együttműködve arra törekszik, hogy még több kínaival megismertesse Magyarországot.

Immár két éve él Magyarországon. Hogyan látja most az országot, mi az, ami a legnagyobb meglepetés volt, mi az, amit szívesen említene?

Úgy gondolom, hogy Magyarország szép, barátságos és élhető ország. Nagyon jó benyomást tett rám. Talán az egyedi földrajzi elhelyezkedésnek és a magyar nemzet történelmének köszönhető, hogy Magyarország a gazdaság, a kultúra, a vallás stb. területein nagyon befogadó. Rendelkezik mind a keleti, mind pedig a nyugati kultúra jellegzetességeivel, ebben áll kulturális vonzereje, ami ezen túlmenően fejlődési lehetőség is.

A legnagyobb meglepetés számomra az volt, hogy miután megérkeztem Magyarországra, észrevettem, hogy nagyon sok magyar ember kedveli a kínai kultúrát, mindenfelé kaphatók kínai ételek. A budapesti kínai ételek nagyon autentikusak, olyanok, mint az otthoniak, s ez nagyon szívmelengető.

A legnagyobb benyomást az itteni sokszínű és befogadó kulturális légkör tette rám.

Bárhová megyünk láthatunk a világ különböző tájairól származó kulturális elemeket, a különféle kultúrák itt békésen együtt élnek, a kapcsolatuk zavartalan, egymást gazdagítják és kiegészítik. A helyiek elfogadják és szeretik a kulturális sokszínűséget, amely egyedi varázserőt kölcsönöz a városnak.

DSC07898-123546.jpg

Jin Hao, a Kínai Kulturális Központ igazgatója (Fotó/Forrás: Kínai Kulturális Központ)

Hamarosan kezdetét veszi a Pekingi Téli Olimpia. Mit tudhatunk róla?

A 24. Téli Olimpiai Játékok 2022. február 4. és február 20. között kerülnek megrendezésre Peking és Zhangjiakou városaiban. A Téli Olimpiának ezúttal 7 nagy eseménye, 15 részeseménye és 109 kisebb eseménye lesz, az aranyérmek száma pedig 109. Ezzel történelmi rekordot dönt mind a sportesemények, mind pedig az aranyérmek számának tekintetében. Kína kormányának a „zöld, közös, nyitott és tiszta” alapelvek mentén eltökélt szándéka, hogy ezúttal egy ragyogó, különleges és kiemelkedő Olimpiát rendezzen. A Kínai Kulturális Központ nemrég olyan rendezvényekkel állt elő, mint például az „Téli Olimpiai játékok” című gyermekrajzverseny. A beérkezett alkotások közül néhány megtekinthető a 4-es, 6-os villamosokon. Reméljük, hogy velünk együtt fogják végignézni a Pekingi Téli Olimpiát! Együtt a közös jövőért!

Hol keressék az érdeklődők a CCC-ot? Hogyan vehetik fel a kapcsolatot?

Kérjük, kísérjék figyelemmel a Budapesti Kínai Kulturális Központ Facebook oldalát, itt bármilyen kérdést föltehetnek nekünk a központtal, vagy a kínai kultúrával kapcsolatban.

Február elején beköszönt a tavaszünnep, a holdújév. Mit jelent ez? Milyen szokások, hagyományok kapcsolódnak hozzá?  Hogyan ünneplik önök itt, Magyarországon, hazájuktól távol?

A tavaszünnep a hagyományos kínai naptár szerinti újév. A hagyomány szerint az első holdhónap első napjától a tizenötödik napig tart. Az újév előtti két hétben minden család előkészíti a tavaszünnephez szükséges kellékeket, ételeket, ajándékokat. Tehát lényegében egy egész hónapot ölel fel.

A tavaszünnephez számos szokás fűződik, kihagyhatatlan program például a tavaszünnepi párversek kiragasztása, a családi összetartozás vacsorája, a virrasztás, az újévi köszöntés, az ősök előtti tiszteletadás stb.

A Budapesten élő kínaiaknak szintén megvan a maguk ünneplési módja, habár a járvány miatt nem gyűlhetünk össze, mégis küldünk egymásnak újévi jókívánságokat, díszeket ragasztunk az ablakainkra, „áldás” írásjegyek és párversek kiragasztásával gazdagítjuk az ünnepi hangulatot, és azt kívánjuk, hogy az elkövetkező év békés és boldog legyen.

Milyen ételek kerülnek ilyenkor az asztalra? Mit ajánlana a magyar közönségnek, mit érdemes kipróbálni, s főleg, hol kóstólhatunk autentikus kínai, tavaszünnepi ételt Magyarországon?

A tavaszünnepi asztal minden évben igen gazdag. Az óév utolsó estéjének a vacsorája az év legfontosabb eseménye, ilyenkor a teljes család egybegyűl. Mindenki tudja, hogy Kína számos régiójában a húsos táska nem hiányozhat az újévi asztalról. Ezen kívül az asztalon kell lennie halnak, ami arra utal, hogy „Minden évben legyen fölösleg (azonos hangzású a ’hal’ szóval).” Más újévi ételek a babcsíra, a szezámmagos gombóc, a ragacsos rizsgombóc, a nyolckincses rizs stb.

A babcsíra alakja a szerencsehozó gyöngyhöz hasonlít, ezét a szerencsét és a kívánságok teljesülését jelképezi. A szezámmagos gombóc és a ragacsos rizsgombóc kereksége a család összetartozását jelképezi. A nyolckincses rizs nyolcféle szerencsét és áldást hordoz, s ráadásul finom is.

A nyolcas szó hangzása hasonlít a meggazdagodás szó hangalakjához, ezért ennek fogyasztása azt a jókívánságot fejezi ki, hogy mindenki gazdagodjon meg az újévben.

Budapesten számos híres kínai étterem van, ahol nem csak olyan különlegességeket lehet enni, mint a húsos táska, a hotpot és a sültek, hanem Kína négy nagy regionális gasztronómiája (Sichuan, Shandong, Guangdong és Huaiyang) hiánytalanul megtalálható. Ha igazi kínai ínyencséget szeretnének enni, akkor mondok egy trükköt: csak azt kell megnézni, hogy melyik kínai étteremben van a legtöbb kínai vendég, és biztosan nem fognak csalódni.

2022 a Tigris éve lesz. Mit jelent ez a kínai asztrológia szerint, mire számíthatunk 2022-ben?

A kínaiak számára a tigris a bátorság, az erő és a bölcsesség megtestesítője. Úgy tartják, hogy olyan szerencsehozó állat, amely elűzi a gonosz erőket, az ártalmakat, és távol tartja a szerencsétlenséget. Mindig méltóságteljes, magabiztos alakban ábrázolják. A tigris éve a kirobbanó vitalitást és a legyőzhetetlen erőt jelképezi, teljesen új kezdetet jelent, és a jövő iránti szép reményeket hozza el.

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Százegy éves korában elhunyt Francoise Gilot festőművész

A művész hosszú ideje tüdő- és szívproblémákkal küzdött. Francoise Gilot-ra sokáig Pablo Picasso múzsájaként tekintettek csak, de idővel saját munkái révén is kivívta a világ figyelmét.
Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán.