Vizuál

Zár a Mi a magyar?

2012.10.10. 10:15
Ajánlom
A Műcsarnok a nemzeti önazonosság kérdését tematizáló kiállításához kapcsolódva háromnapos, ingyenes eseménysorozatot szervez a visegrádi országok művészeinek részvételével október 12. és 14. között.

Az ID4 projekt legfőbb célja, hogy megjelenítse a nemzeti identitás témáját a kultúra néhány meghatározó területén: a képzőművészetben, a zenében és a filmben. Pénteken és szombaton, az ID4 nemzetközi konferencián és workshopon a kortárs képzőművészet neves elméleti szakemberei és művészei - Babarczy Eszter, David Černý (CZ),  Csurka Eszter (H), Zuzana Jakalová (CZ), Helena Markusková (SK),  Svätopluk Mikyta (SK) és Sturcz János - próbálják újragondolni, mit jelent ma számunkra a nemzeti identitás kérdése. Melyek azok a pontok, amelyek ezen a téren összekötik, vagy elválasztják a jelenlegi cseh, lengyel, szlovák és magyar kultúrát. Ezt követően a négy visegrádi ország jazz koncertjeit lehet meghallgatni: fellép a szlovák Pink Horse Trió, a cseh Dan Bárta és Robert Balzar Trió, a Tóth Viktor Trió és a lengyel Grzegorz Karnas Trió. Mind a négy koncerten vegyesen lépnek fel a külföldi és a magyar zenekarok, vendégszólistákkal.

A vasárnap látható filmválogatás (Martin Sulik: A kertben; Borys Lankosz: Az érem másik oldala; Jan Hřebejk: Élet minden áron; Török Ferenc: Moszkva tér) révén pedig összehasonlíthatjuk, hogy egy cseh, lengyel, szlovák és magyar filmrendező miként beszél a nemzeti és generációs kérdésekről, a közelmúlt napjainkig ható örökségéről. A Mi a magyar? kiállításhoz kapcsolódva a Műcsarnok borest-sorozatot is indított, melynek során pénteken Vida Péter szekszárdi borász mutatkozik be, vasárnap pedig a szomolyai Kaló Imre zárja a neves bortermelők alkotta sort. Édes hazám címmel szintén vasárnap, a tárlat finisszázsán Lackfi János, Schein Gábor, Szálinger Balázs és Térey János költők olvassák fel verseiket, egyszerre kapcsolódva a nemrégen megjelent, azonos című kortárs közéleti versantológiához és a Műcsarnok kiállításához, melyben aznap Gulyás Gábor kurátor tart záró tárlatvezetést. A Mi a magyar? vasárnap este 18 óráig látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.