Vizuál

Zár a Mi a magyar?

2012.10.10. 10:15
Ajánlom
A Műcsarnok a nemzeti önazonosság kérdését tematizáló kiállításához kapcsolódva háromnapos, ingyenes eseménysorozatot szervez a visegrádi országok művészeinek részvételével október 12. és 14. között.

Az ID4 projekt legfőbb célja, hogy megjelenítse a nemzeti identitás témáját a kultúra néhány meghatározó területén: a képzőművészetben, a zenében és a filmben. Pénteken és szombaton, az ID4 nemzetközi konferencián és workshopon a kortárs képzőművészet neves elméleti szakemberei és művészei - Babarczy Eszter, David Černý (CZ),  Csurka Eszter (H), Zuzana Jakalová (CZ), Helena Markusková (SK),  Svätopluk Mikyta (SK) és Sturcz János - próbálják újragondolni, mit jelent ma számunkra a nemzeti identitás kérdése. Melyek azok a pontok, amelyek ezen a téren összekötik, vagy elválasztják a jelenlegi cseh, lengyel, szlovák és magyar kultúrát. Ezt követően a négy visegrádi ország jazz koncertjeit lehet meghallgatni: fellép a szlovák Pink Horse Trió, a cseh Dan Bárta és Robert Balzar Trió, a Tóth Viktor Trió és a lengyel Grzegorz Karnas Trió. Mind a négy koncerten vegyesen lépnek fel a külföldi és a magyar zenekarok, vendégszólistákkal.

A vasárnap látható filmválogatás (Martin Sulik: A kertben; Borys Lankosz: Az érem másik oldala; Jan Hřebejk: Élet minden áron; Török Ferenc: Moszkva tér) révén pedig összehasonlíthatjuk, hogy egy cseh, lengyel, szlovák és magyar filmrendező miként beszél a nemzeti és generációs kérdésekről, a közelmúlt napjainkig ható örökségéről. A Mi a magyar? kiállításhoz kapcsolódva a Műcsarnok borest-sorozatot is indított, melynek során pénteken Vida Péter szekszárdi borász mutatkozik be, vasárnap pedig a szomolyai Kaló Imre zárja a neves bortermelők alkotta sort. Édes hazám címmel szintén vasárnap, a tárlat finisszázsán Lackfi János, Schein Gábor, Szálinger Balázs és Térey János költők olvassák fel verseiket, egyszerre kapcsolódva a nemrégen megjelent, azonos című kortárs közéleti versantológiához és a Műcsarnok kiállításához, melyben aznap Gulyás Gábor kurátor tart záró tárlatvezetést. A Mi a magyar? vasárnap este 18 óráig látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál sixtus-kápolna

Egyetlen hétre visszatérnek a Sixtus-kápolnába Raffaello falikárpitjai

Évszázadok után ismét együtt láthatóak a sorozat darabjai a Sixtus-kápolnában. A kárpitokat Raffaello tervezte X. Leó pápa megbízásából a pápai magánkápolnába. A különleges kiállítással ünneplik a reneszánsz festőművész és építész halálának 500. évfordulóját a Vatikáni Múzeumok.
Vizuál oszk

Száz évvel ezelőtti bálok titokzatos kincsei

Az Országos Széchényi Könyvtár a legnagyobb magyar közgyűjteményként ritkán megtekinthető és sokszor első látásra meglepő kincsek egész sorát őrzi. Ezekből válogatva mutatunk be minden hónapban egy-egy olyan ereklyét, kuriózumot, amelyeket eddig alkalmanként, vagy egyáltalán nem láthatott a magyar közönség.
Vizuál interjú

Filmzenét írt hat óra alatt, nyert – interjú Hodován Milánnal

A Zeneakadémia hallgatója huszonegy évesen hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Film­fesztivál 48 Hour Film Project versenyéről decemberben. Hodován Milánnal beszélgettem. A FIGARO MAGAZIN CIKKE.
Vizuál ajánló

Az azeri tájak festői világába invitálnak az Azerbajdzsáni Filmnapok

A fiatal azerbajdzsáni rendezők új hullámának alkotásaiból válogat az Azerbajdzsáni Filmnapok, amelyen hét alkotás látható február 18. és 22. között három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pécsen.
Vizuál hír

Bocsánatot kért az installációt véletlenül összetörő kritikus

Egy üres poharat akart letenni mellé, amikor véletlenül összetört egy 20 ezer dollár (hatmillió forint) értékű kortárs installációt egy mexikói művészeti vásáron.