Vizuál

Zelnik István adománya

2012.03.03. 14:00
Ajánlom
A műgyűjtő egymillió dollárért venne meg egy kambodzsai kőszobrot, majd ő adná azt vissza adományként a délkelet-ázsiai országnak.

Még a Sotheby's aukciósház New York-i raktárában vár vevőre az ezeréves műtárgy. Zelnik István, az Andrássyn tavaly szeptemberben megnyílt Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum létrehozója az MTI-nek megerősítette az információt, amiről a The New York Times írt: egymillió dollárért (több mint 210 millió forintért) vásárolna. A homokkő szobor értéke a szakértők becslése szerint még többet ér, 2-3 millió dollárra tehető. A műkincset tavaly márciusban vonta vissza árveréséről az eladó kérésére a Sotheby's, mert a kambodzsai kormány közölte, hogy a műtárgy illegálisan került ki az országból. Az amerikai belbiztonsági minisztérium vizsgálatot kezdett a tisztázatlan eredetű műkincs ügyében, de a kambodzsai kormány jelezte: nem kéri a szobor lefoglalását addig, amíg tárgyalásokat folytatnak az aukciósházzal arról, hogy egy magángyűjtő megvásárolja azt adományozás céljából.

Kambodzsa arra kérte a Sotheby's-t, hogy kezdjen tárgyalásokat Zelnikkel, aki az MTI megkeresésére még február elsején közölte: a szobor becsértéke a Sotheby's-nél valóban magasabb volt, az azonban irreális ár - a kambodzsai kormány az UNESCO támogatásával már tavaly sikerrel visszavonatta a műtárgyat az aukciósház árveréséről. Megerősítette, hogy tárgyalásban áll a Sotheby's alelnökével és megtette ajánlatát - most ennek elfogadására vár. Lehetséges az is, hogy a műalkotás visszajuttatása érdekében a Zelnik-gyűjtemény más darabjaiból jótékonysági árverésre kerül sor, így a vételár akár meg is haladhatja az egymillió dollárt.

A lábfej és talapzat nélküli szobor másfél méter magas, mintegy nyolcvan kilogramm súlyú és az Angkortól ötven kilométerre északra fekvő Koh Ker egyik templomából származó szoborpár egyike. Mintegy kétszáz évvel idősebb, mint a világhírű Angkor romváros szobrai. Helyi régészek a lábfejet és a talapzatot megtalálták Kambodzsában. A szoborpár másik darabja a kaliforniai Pasadena Norton Simon Múzeumában van 1980 óta - írta az amerikai napilap. A szobrot egy európai műgyűjtő akarja eladni, aki a londoni Spink and Son aukciósháztól vásárolta meg azt 1975-ben, majdnem húsz évvel azelőtt, hogy a kambodzsai kormány betiltotta a műtárgyak kivitelét az országból. A Spinknél, amely 1993-től a Christie's része, nincsenek már meg azok a feljegyzések, amelyekből kiderülne, hogyan került hozzájuk a műtárgy.

Zelnik egy 12. századi ókhmer feliratos ezüsttálat már a Phnom Penh-i Nemzeti Múzeumnak adományozott. A műgyűjtő akkor az MTI-nek elmondta, hogy felkérést kapott a kambodzsai kormánytól egy rendkívüli kultúrtörténeti értékű kőszobor megvásárlására, amelyet a Sotheby's aukciósház szerepeltetett volna egy márciusi árverésen. Zelnik István most az amerikai lapnak azt mondta: "kétségtelen, hogy a szobrot a háború utolsó szakaszában hurcolták el az országból. A legjobb megoldás, ha én megvásárolom azt adományozás céljára".

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Nemzeti Filmintézet

A filmes pályáztatásban egyelőre nincs fennakadás

A Nemzeti Filmintézet tevékenysége továbbra is zökkenőmentes, a pályáztatás folyamatos, legutóbb hét pályázat támogatásáról döntöttek.
Vizuál galéria

Utazási plakátok – könyvekbe és filmekbe

Unod a bezártságot? Kimozdulnál már? Mutatunk néhány csábító uticélt, ahova még most is el lehet jutni!
Vizuál Film

Hitchcock Hátsó ablakának titkai

Eláruljuk, milyen magyar vonatkozása van a filmnek, kiderül, miért volt feszültség a forgatáson Grace Kelly miatt és milyen valós gyilkosságokból merített ötleteket Hitchcock.
Vizuál vincent van gogh

Elloptak egy Van Gogh-képet

A sajátos humorérzékkel rendelkező tolvajok a neves festő születésnapján lovasították meg a festményt.
Vizuál Film

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.