Vizuál

Zelnik István kincses ládája

2011.09.19. 14:50
Ajánlom
Buddhák és bódhiszattvák, bambuszok, smaragdszemek, hindu istenségek és törzsi kultúra. A szeptember 22-től folyamatosan látogatható Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum pontosan olyan, amilyennek hangzik. GALÉRIÁVAL

Már maga az helyszín is impozáns. Az Andrássy múzeumi tengelyen elhelyezkedő, így a KOGART Galériától pár lépésnyire fekvő épület a volt Rauch-villa, trópusi szoborkerttel és ázsiai teaházzal megspékelve. A látvány igazi szemrágógumi, viszont lenyűgöző valós tartalommal: a múzeum megnyitóján gomolygó vízpárába burkolt szobrok és kis fáklyák figyeltek a kertben, hatalmas kagylók és bambuszhegyek között.

A volt diplomata, Zelnik István már régebben is beszélt arról, hogy magángyűjteményéből múzeumot szeretne nyitni. A Magyar Indokínai Társaság alapítója nem teketóriázott – az Andrássy úti villában megnyílt tárlat több is, mint egy egyszerű múzeum ajándékbolttal, szép lépcsőkkel és átlátszó falú lifttel (nem elfeledve a zsilipkaput). Renner Zsuzsa, a múzeum szakmai és tudományos igazgatója, az Iparművészeti Múzeum korábbi főigazgatója a megnyitón kiemelte, hogy komoly kutató központként is működik az intézmény: nemzetközi szakértők segítségével folyamatosan dolgozzák fel a gyűjtemény anyagát, így az Aranymúzeum nem egy múltba révedő hely, inkább egy kiindulási pont kíván lenni.

Történeti-művészettörténeti, gyűjtői-muzeológiai, illetve anyagi értéket tekintve is kiemelkedő a kiállítás – a látható anyag biztosítási értéke összesen 40 milliárd forint. A mai Délkelet-Ázsia tizenegy államának területéről az ókortól egészen a 20. századig mintegy ezer műalkotás kap helyet itt, amelyek között – mi is vonzza az embereket? – számottevő az aranytárgy. Renner Zsuzsa arra is felhívta a figyelmet, hogy mint oly sok minden más, ez az anyag is más értelmezéssel bír a keleti kultúrában. Míg a nyugati világban inkább a kiváltságosok helyzetét emeli ki, Délkelet-Ázsia aranya a napfényt, a tisztaságot, az égi világot, így az isteneket és az örökkévalóságot szimbolizálja. Ugyanakkor éppen az arany képes könnyen eltűnni, elolvadni, többek között ezért is annyira különlegesek a fennmaradt tárgyak. Egészen hihetetlen, amit 45 év munkájával halmozott fel Zelnik: a teljes gyűjtemény 50-60 ezer tárgyból áll. Olyan egészen egyedi darabokhoz is hozzájutott, melyeknek egy párja sem ismert a világon, most pedig Budapesten, az Andrássy úton ülnek a tyam, khmer, a jávai és a törzsi kultúrák emlékei átlátszó tárlójukban.

A kiállítás felépítését több narratíva is formálja: a birodalmak kronológiai és földrajzi rendje mellett a vallások követése és a vizek mentén folyó kereskedelem szerepe. Renner Zsuzsa részletesen és hatalmas tudással felszerelkezve vezette végig a megnyitóra érkezett társaságot a múzeumon. Az ötvösművészet remekei, mindenféle használati és rituális tárgy, szobrok és ékszerek várják a látogatókat – aki teheti, nézze meg ezt a gyűjteményt és mindenképpen szánjon rá pár órát!

A kiállítás szeptember 17-én és 18-án volt először látogatható, viszont szeptember 22-től lesz csak folyamatosan nyitva a következők szerint:

Hétfő 09:00 - 18:00
Kedd 09:00 - 19:00
Szerda 09:00 - 19:00
Csütörtök 09:00 - 19:00
Péntek 09:00 - 21:00
Szombat 09:00 - 21:00
Vasárnap 09:00 - 19:00

A felnőtt jegyek ára 3500 forint, illetve speciális jegyek is kaphatók. Aki 09:00 és 10:00 óra, illetve 19:00 óra és 21:00 óra között vásárol, 2850 forintért válthat jegyet. Nyugdíjasok számára 2300 forintba, gyermekeknek 6 és 14 év között 1700 forintba kerül a belépő. Tanulók szintén 1700 forintért, fogyatékkal élők segítőjükkel pedig 1300 forintért látogathatják a múzeumok. Kisgyerekek számára 6 év alatt és idősek számára 70 év felett ingyenes a belépés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Firenze elbúcsúzott Franco Zeffirellitől

Firenzeiek és a világ minden tájáról érkezett turisták ezrei vettek búcsút hétfőn a firenzei Palazzo Vecchióban a város nagy szülöttjétől, a 96 éves korában szombaton elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől.
Vizuál hír

Ember Sári nyerte az idei Leopold Bloom Díjat

A fiatal alkotó munkái olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a másság, a modernizmus, a formalizmus, a testünkkel való kapcsolat vagy az etnikai és faji különbözőségek, mindezt komplex módon például néprajzi vagy antropológiai kontextusba helyezve.
Vizuál ajánló

Támogatói jeggyel úszhatjuk meg a sorban állást a Múzeumok Éjszakáján

Országszerte mintegy 400 intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, melynek "fővárosa" Szombathely lesz. Néhány újítást is bevezettek a szervezők.
Vizuál hír

Több hónapos programsorozattal emlékeznek a száz éve elhunyt Csontváryra

A június 19-én kezdődő sorozat keretében neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket Csontváry Kosztka Tivadar életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.
Vizuál interjú

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.