Vizuál

Zelnik István kincses ládája

2011.09.19. 14:50
Ajánlom
Buddhák és bódhiszattvák, bambuszok, smaragdszemek, hindu istenségek és törzsi kultúra. A szeptember 22-től folyamatosan látogatható Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum pontosan olyan, amilyennek hangzik. GALÉRIÁVAL

Már maga az helyszín is impozáns. Az Andrássy múzeumi tengelyen elhelyezkedő, így a KOGART Galériától pár lépésnyire fekvő épület a volt Rauch-villa, trópusi szoborkerttel és ázsiai teaházzal megspékelve. A látvány igazi szemrágógumi, viszont lenyűgöző valós tartalommal: a múzeum megnyitóján gomolygó vízpárába burkolt szobrok és kis fáklyák figyeltek a kertben, hatalmas kagylók és bambuszhegyek között.

A volt diplomata, Zelnik István már régebben is beszélt arról, hogy magángyűjteményéből múzeumot szeretne nyitni. A Magyar Indokínai Társaság alapítója nem teketóriázott – az Andrássy úti villában megnyílt tárlat több is, mint egy egyszerű múzeum ajándékbolttal, szép lépcsőkkel és átlátszó falú lifttel (nem elfeledve a zsilipkaput). Renner Zsuzsa, a múzeum szakmai és tudományos igazgatója, az Iparművészeti Múzeum korábbi főigazgatója a megnyitón kiemelte, hogy komoly kutató központként is működik az intézmény: nemzetközi szakértők segítségével folyamatosan dolgozzák fel a gyűjtemény anyagát, így az Aranymúzeum nem egy múltba révedő hely, inkább egy kiindulási pont kíván lenni.

Történeti-művészettörténeti, gyűjtői-muzeológiai, illetve anyagi értéket tekintve is kiemelkedő a kiállítás – a látható anyag biztosítási értéke összesen 40 milliárd forint. A mai Délkelet-Ázsia tizenegy államának területéről az ókortól egészen a 20. századig mintegy ezer műalkotás kap helyet itt, amelyek között – mi is vonzza az embereket? – számottevő az aranytárgy. Renner Zsuzsa arra is felhívta a figyelmet, hogy mint oly sok minden más, ez az anyag is más értelmezéssel bír a keleti kultúrában. Míg a nyugati világban inkább a kiváltságosok helyzetét emeli ki, Délkelet-Ázsia aranya a napfényt, a tisztaságot, az égi világot, így az isteneket és az örökkévalóságot szimbolizálja. Ugyanakkor éppen az arany képes könnyen eltűnni, elolvadni, többek között ezért is annyira különlegesek a fennmaradt tárgyak. Egészen hihetetlen, amit 45 év munkájával halmozott fel Zelnik: a teljes gyűjtemény 50-60 ezer tárgyból áll. Olyan egészen egyedi darabokhoz is hozzájutott, melyeknek egy párja sem ismert a világon, most pedig Budapesten, az Andrássy úton ülnek a tyam, khmer, a jávai és a törzsi kultúrák emlékei átlátszó tárlójukban.

A kiállítás felépítését több narratíva is formálja: a birodalmak kronológiai és földrajzi rendje mellett a vallások követése és a vizek mentén folyó kereskedelem szerepe. Renner Zsuzsa részletesen és hatalmas tudással felszerelkezve vezette végig a megnyitóra érkezett társaságot a múzeumon. Az ötvösművészet remekei, mindenféle használati és rituális tárgy, szobrok és ékszerek várják a látogatókat – aki teheti, nézze meg ezt a gyűjteményt és mindenképpen szánjon rá pár órát!

A kiállítás szeptember 17-én és 18-án volt először látogatható, viszont szeptember 22-től lesz csak folyamatosan nyitva a következők szerint:

Hétfő 09:00 - 18:00
Kedd 09:00 - 19:00
Szerda 09:00 - 19:00
Csütörtök 09:00 - 19:00
Péntek 09:00 - 21:00
Szombat 09:00 - 21:00
Vasárnap 09:00 - 19:00

A felnőtt jegyek ára 3500 forint, illetve speciális jegyek is kaphatók. Aki 09:00 és 10:00 óra, illetve 19:00 óra és 21:00 óra között vásárol, 2850 forintért válthat jegyet. Nyugdíjasok számára 2300 forintba, gyermekeknek 6 és 14 év között 1700 forintba kerül a belépő. Tanulók szintén 1700 forintért, fogyatékkal élők segítőjükkel pedig 1300 forintért látogathatják a múzeumok. Kisgyerekek számára 6 év alatt és idősek számára 70 év felett ingyenes a belépés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Vizuál

Látogatás a Pokolban: bűnökről született alkotások kerültek kirakatba

A Dante-emlékévet is elhalványítja a pandémia, ám a Kispont Galéria most az utcáról megtekinthető kirakatkiállítással dolgozza fel Dante Pokol című művét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.
Vizuál hír

Fotóriporteri Életműdíjat kapott Benkő Imre

A Balázs Béla-díjas Benkő Imre vehette át idén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által alapított Fotóriporteri Életműdíjat.
Vizuál magazin

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál hír

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.
Vizuál gyász

Elhunyt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

A család közlése szerint Szabó László április 10-én, 85. életévében, tragikus hirtelenséggel hunyt el – számolt be róla a 444.hu.