Vizuál

Zichy Mihály, a grúz nemzeti festő

2011.03.15. 09:12
Ajánlom
Zichy Mihály illusztrációiból nyílt kiállítás Tbilisziben.

Zichy Mihály a grúz nemzeti eposznak tekintett középkori verses elbeszéléshez, Sota Rusztaveli A tigrisbőrös lovag című művéhez készített illusztrációiból nyílt kiállítás Tbilisziben, a parlament épületében.

Zichy Mihály volt eddig az egyetlen külföldi festő, aki illusztrációkat készített Sota Rusztaveli művéhez. A művész 1881-1882-es kaukázusi tartózkodása idején Ilja Csavcsavadze író, költő, jogász kérte fel az illusztrációk elkészítésére, emellett nagy sikert arattak Zichy A tigrisbőrös lovagból rendezett élőképei is. A kiállítás látogatói megismerhetik, hogy hogyan születtek A tigrisbőrös lovag illusztrációi, Zichy Mihály ugyanis az élőképeket örökítette meg a vásznon. A tárlaton bemutatják azon személyek családi archívumából származó anyagokat is, akik az illusztrációk modelljéül szolgáltak.

A tárlaton felvonultatott anyagok egy részét Zichy Mihály egyik leszármazottja, Csicsery-Rónay Erzsébet vitte a grúz fővárosba, ahol a Grúzia-szerte nagy tiszteletnek örvendő festőnek köztéri szobrot állítottak és egy utca is viseli a nevét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.
Vizuál hollywood

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.
Vizuál amszterdam

Virtuális túrán járható be Anne Frank egykori rejtekhelye

A kamaszlány naplójában részletesen leírja az amszterdami házat is, ahol családjával bujkált a nácik elől. Anne születésének 89. évfordulójára az azóta múzeumként működő épület virtuálisan bárki számára bejárhatóvá tette a szobáit.