Vizuál

Zöld, kék, piros: a színek hatalma

2016.04.22. 09:24
Ajánlom
Miért olyan színűek egyes tárgyaink, amilyenek? Milyen jelentései vannak a vörösnek? Vajon régen fakóbb volt a minket körülvevő világ? Az Iparművészeti Múzeum Színekre hangolva című kiállítása számtalan kérdést vet fel, pedig egy látszólag egyszerű koncepció felől közelít a színek témájához. Dr. Jékely Zsombor gyűjteményi főigazgató-helyettessel beszélgettünk.

- Mindhárom teremben egy-egy szín az uralkodó. Lehet-e egyáltalán a tárgyakra koncentrálni ezekben a nagyon speciális terekben?

Jékely Zsombor

Jékely Zsombor (Fotó/Forrás: Várhelyi Clara)

-A látványt a tárgyak színvilága dominálja, de ha a látogató figyelmesebben körülnéz, egyéb összefüggéseket is felfedezhet. Például a legelső terembe belépve rögtön egy olyan zöld tárgycsoporttal találja szembe magát, amelyeken különböző természeti motívumok, levelek, zöldségek, csúszómászók láthatók, nem véletlenül: ez a természet színe. Tehát a színhasználatból eredő logika is összeköti a műtárgyakat. A szín első pillantásra teljesen nyilvánvaló formai jellegzetesség, pedig különböző asszociációi, jelentései és funkciói is lehetnek. A múzeum gyűjteményében őrzött műtárgyak színek szerinti csoportosításában történő bemutatása mindenképpen újszerű megközelítést jelent.

- Zöld, kék, piros – miért pont ezt a három színt választották?

- Ezek a meghatározó alapszínek, a számítógépes színbontás is ezekből áll össze. Felmerült több más, az iparművészetben kiemelt szereppel bíró szín is, például az arany és az ezüst, de izgalmasabbnak találtuk a fő színeket. Minden kiállított tárgy a gyűjteményünkből származik, és az összes tárgytípus képviseltetve van, a kerámiák, textilek, bútorok és ötvöstárgyak is.

Színekre hangolva

Színekre hangolva (Fotó/Forrás: Friedrich Krisztina)

Ebben az új összefüggésben nagyon sok olyan műtárgyat is meg tudtunk mutatni, amelyik hosszú évek óta vagy akár még soha nem voltak kiállítva nálunk. Sok kortárs kerámia- és üvegtárgy, dizájntermék is szerepel a tárlaton, amelyek csak az elmúlt években kerültek be a múzeumba.

- Mi az összefüggés az egyes tárgytípusok és színeik között? Érvényes-e például a klisé, hogy a zöld a nyugalom színe?

- A színszimbolika összetett dolog, korszakonként, területenként változik, de vannak nagyon egyértelmű és hosszú időn átívelő jelenségek. A zöld nem csak a természeti motívumok színe, egyszerű, hétköznapi tárgyakon is feltűnik, például a kályhacsempéken, más lakberendezési elemeken – elképzelhető, hogy természetközeli, megnyugtató jellege volt a meghatározó.

Színekre hangolva

Színekre hangolva (Fotó/Forrás: Friedrich Krisztina)

A vörösnek, különösen a sötétebb bíborszínnek hatalmi jelentősége van; már a késő antikvitás óta az uralkodói szín volt, ami aztán később is a legfelsőbb társadalmi réteghez kötődött ruházatban, luxusminőségű dísztárgyakban. Ugyanakkor a vér színe is, ezért a keresztény liturgiában is szerepe van évszázadok óta, gondoljunk csak a középkori miseruhákra.

Színekre hangolva

Színekre hangolva

A kék minden tárgytípusban fellelhető, de egységesen leginkább a kerámiákat és az üvegtárgyakat határozza meg: a porcelánok karakteres díszét jelenti a fehér alapon kék motívum, amely a távol-keleti kerámiából ered, az Európába behozott kínai porcelánok jellegzetes színvilága volt. A kék a víz, az ég színe is, és liturgikus színként Szűz Máriához és az égi, a mennyei szférákhoz kapcsolódik.

Színekre hangolva

Színekre hangolva

De ezek a szimbolikák mindig az adott tárgy keletkezési idejéből és kontextusából kiindulva fejthetők fel, amennyiben van ilyen, és nemcsak arról van szó, hogy egy kiváló színezőanyagot találtak. A cseh üvegek között például vannak nagyon szép, kék üvegek, de ennek az az oka, hogy olyan oxidokat használtak, amelyek kékre színezik az üveget.

- Elmondható, hogy a mai ember színesebben él, színesebb tárgyakkal veszi körül magát?

- Különbség, hogy a középkorban csak természetes színezőanyagokat használtak, a 19. századtól pedig olyan szintetikus anyagok is rendelkezésre állnak, amelyekkel korábban nem létező színkombinációkat is létre lehetett hozni. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a régebbi korok kevésbé voltak színesek – pedig ez nem így van.

Színekre hangolva

Színekre hangolva (Fotó/Forrás: Friedrich Krisztina)

Az általunk fehér márványszoborként ismert antik szobrok is színesek voltak, a középkori művészet emlékei, a katedrálisok kapui is. Részben megkoptak, valamint a 19. században – ami a talán a legkevésbé volt színes – mind az antik, mind a középkori szobrokról gyakran eltávolították a még meglévő festékeket.Manapság már formatervezett és sorozatgyártott tárgyak között élünk, sokkal nagyobb a választási lehetőségünk, például hogy milyen színű étkészletet vásárolunk. Ha a kiállításból kiindulva szeretnénk megállapítást tenni, akkor elmondható: a modern kor tárgyainál már nem annyira figyelhető meg a tudatos színszimbolika, mint korábban.

Színekre hangolva

Színekre hangolva (Fotó/Forrás: Ament Gellert)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.
Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.