Vizuál

Zöld, kék, piros: a színek hatalma

2016.04.22. 09:24
Ajánlom
Miért olyan színűek egyes tárgyaink, amilyenek? Milyen jelentései vannak a vörösnek? Vajon régen fakóbb volt a minket körülvevő világ? Az Iparművészeti Múzeum Színekre hangolva című kiállítása számtalan kérdést vet fel, pedig egy látszólag egyszerű koncepció felől közelít a színek témájához. Dr. Jékely Zsombor gyűjteményi főigazgató-helyettessel beszélgettünk.

- Mindhárom teremben egy-egy szín az uralkodó. Lehet-e egyáltalán a tárgyakra koncentrálni ezekben a nagyon speciális terekben?

Jékely Zsombor

Jékely Zsombor (Fotó/Forrás: Várhelyi Clara)

-A látványt a tárgyak színvilága dominálja, de ha a látogató figyelmesebben körülnéz, egyéb összefüggéseket is felfedezhet. Például a legelső terembe belépve rögtön egy olyan zöld tárgycsoporttal találja szembe magát, amelyeken különböző természeti motívumok, levelek, zöldségek, csúszómászók láthatók, nem véletlenül: ez a természet színe. Tehát a színhasználatból eredő logika is összeköti a műtárgyakat. A szín első pillantásra teljesen nyilvánvaló formai jellegzetesség, pedig különböző asszociációi, jelentései és funkciói is lehetnek. A múzeum gyűjteményében őrzött műtárgyak színek szerinti csoportosításában történő bemutatása mindenképpen újszerű megközelítést jelent.

- Zöld, kék, piros – miért pont ezt a három színt választották?

- Ezek a meghatározó alapszínek, a számítógépes színbontás is ezekből áll össze. Felmerült több más, az iparművészetben kiemelt szereppel bíró szín is, például az arany és az ezüst, de izgalmasabbnak találtuk a fő színeket. Minden kiállított tárgy a gyűjteményünkből származik, és az összes tárgytípus képviseltetve van, a kerámiák, textilek, bútorok és ötvöstárgyak is.

Színekre hangolva

Színekre hangolva (Fotó/Forrás: Friedrich Krisztina)

Ebben az új összefüggésben nagyon sok olyan műtárgyat is meg tudtunk mutatni, amelyik hosszú évek óta vagy akár még soha nem voltak kiállítva nálunk. Sok kortárs kerámia- és üvegtárgy, dizájntermék is szerepel a tárlaton, amelyek csak az elmúlt években kerültek be a múzeumba.

- Mi az összefüggés az egyes tárgytípusok és színeik között? Érvényes-e például a klisé, hogy a zöld a nyugalom színe?

- A színszimbolika összetett dolog, korszakonként, területenként változik, de vannak nagyon egyértelmű és hosszú időn átívelő jelenségek. A zöld nem csak a természeti motívumok színe, egyszerű, hétköznapi tárgyakon is feltűnik, például a kályhacsempéken, más lakberendezési elemeken – elképzelhető, hogy természetközeli, megnyugtató jellege volt a meghatározó.

Színekre hangolva

Színekre hangolva (Fotó/Forrás: Friedrich Krisztina)

A vörösnek, különösen a sötétebb bíborszínnek hatalmi jelentősége van; már a késő antikvitás óta az uralkodói szín volt, ami aztán később is a legfelsőbb társadalmi réteghez kötődött ruházatban, luxusminőségű dísztárgyakban. Ugyanakkor a vér színe is, ezért a keresztény liturgiában is szerepe van évszázadok óta, gondoljunk csak a középkori miseruhákra.

Színekre hangolva

Színekre hangolva

A kék minden tárgytípusban fellelhető, de egységesen leginkább a kerámiákat és az üvegtárgyakat határozza meg: a porcelánok karakteres díszét jelenti a fehér alapon kék motívum, amely a távol-keleti kerámiából ered, az Európába behozott kínai porcelánok jellegzetes színvilága volt. A kék a víz, az ég színe is, és liturgikus színként Szűz Máriához és az égi, a mennyei szférákhoz kapcsolódik.

Színekre hangolva

Színekre hangolva

De ezek a szimbolikák mindig az adott tárgy keletkezési idejéből és kontextusából kiindulva fejthetők fel, amennyiben van ilyen, és nemcsak arról van szó, hogy egy kiváló színezőanyagot találtak. A cseh üvegek között például vannak nagyon szép, kék üvegek, de ennek az az oka, hogy olyan oxidokat használtak, amelyek kékre színezik az üveget.

- Elmondható, hogy a mai ember színesebben él, színesebb tárgyakkal veszi körül magát?

- Különbség, hogy a középkorban csak természetes színezőanyagokat használtak, a 19. századtól pedig olyan szintetikus anyagok is rendelkezésre állnak, amelyekkel korábban nem létező színkombinációkat is létre lehetett hozni. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a régebbi korok kevésbé voltak színesek – pedig ez nem így van.

Színekre hangolva

Színekre hangolva (Fotó/Forrás: Friedrich Krisztina)

Az általunk fehér márványszoborként ismert antik szobrok is színesek voltak, a középkori művészet emlékei, a katedrálisok kapui is. Részben megkoptak, valamint a 19. században – ami a talán a legkevésbé volt színes – mind az antik, mind a középkori szobrokról gyakran eltávolították a még meglévő festékeket.Manapság már formatervezett és sorozatgyártott tárgyak között élünk, sokkal nagyobb a választási lehetőségünk, például hogy milyen színű étkészletet vásárolunk. Ha a kiállításból kiindulva szeretnénk megállapítást tenni, akkor elmondható: a modern kor tárgyainál már nem annyira figyelhető meg a tudatos színszimbolika, mint korábban.

Színekre hangolva

Színekre hangolva (Fotó/Forrás: Ament Gellert)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Bruno Ganz gyémántgyűrűjét Jens Harzer német színész viselheti tovább

A német nyelvű színházművészet legrangosabb elismerését, a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt Jens Harzer német színésznek adta tovább korábbi kitüntetettje, Bruno Ganz - jelentette be az osztrák kulturális minisztérium, a februárban 77 évesen elhunyt svájci filmszínész végrendeletének felnyitása után. 
Vizuál hír

Egy napra hazavihetsz egy Picassót

...csak meg kell indokolni, miért szeretnéd, ha a te lakásod falán lógna. Az ötlet, amivel egy Picasso-kiállítást reklámoznak, kicsit olyan, mintha egy Hamupipőke-rajongó műgyűjtő fejéből pattant volna ki. Megkapod a képet, de mindössze egyetlen napra. Arról nincs információnk, hogy akkor vinnék vissza a múzeumba, mikor éjfélt üt az óra, de úgy lenne stílusos.
Vizuál fotó

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.
Vizuál műgyűjtés

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Vizuál fényképTár

Nem szabadott nagyobb fület rajzolni Sztálinnak, mint az etalon – FényképTár

A vezetők képmásán minden apró részletet ellenőriztek, központilag kiadott portrékról dolgoztak az állami ünnepségek transzparenseinek festői.