Vizuál

Zöld lesz Mátyás király?

2011.08.19. 15:11
Ajánlom
Karbantartásra szorulna a nemrég restaurált kolozsvári Mátyás király szoborcsoport.

Zöld színűre változhat a tavaly restaurált kolozsvári Mátyás király szoborcsoport, ennek megakadályozása érdekében évente újra kellene viaszozni az alkotás bronzból készült alakjait. A Krónika és az Új Magyar Szó című napilapok tudósítása szerint többen is felfigyeltek Kolozsváron arra, hogy a román és a magyar állam közös anyagi támogatásából fele-fele arányban finanszírozott 800 ezer euró értékű restaurálási munkálatok befejezése után kilenc hónappal fehér foltok jelentek meg a szoborcsoport alakjain. A Citynews.ro helyi román portál szerint egy írásos panasz is érkezett ez ügyben a kolozsvári polgármesteri hivatalhoz, ami felhívja a városvezetők figyelmét a foltokra.

Kolozsi Tibor restaurátor a két lapnak elmondta, hogy a foltosodás nem rongálás következménye, hanem egy természetes folyamat része. A restaurátor szerint a foltokat az okozza, hogy a nyári hőség és az elmúlt időszakban gyakori savas esők hatására lekopott a műalkotásról a restaurálás után felvitt viaszréteg.

A restaurátor szerint a szoborcsoport bronzból készült alakjait évente újra kellene viaszozni, amennyiben erre nem kerül sor, a most tapasztalt világos foltok egyre jobban kiterjednek, és a bronzszobrok újra visszakaphatják a restaurálás előtti zöldes színüket. Kolozsi úgy véli, ez elkerülhetetlen folyamat, hiszen a restaurálás óta már kilenc hónap telt el, és a bronzalakok a nyári hőségben 50-60 Celsius fokra is felmelegszenek. Rámutatott: az is kedvezőtlen körülmény, hogy a szobor déli fekvésű, egész nap éri a napsütés, emellett központi helyen fekszik és folyamatos autóforgalom övezi. Véleménye szerint az újraviaszozás fél napig tartó munkálat, ami mindössze 1000 lejbe (63 ezer forint) kerül, egyedül Mátyás lovának a bekenése okozhat gondot, ezt ugyanis emelőszerkezettel lehet csak megközelíteni.
Megoszlanak a vélemények arról, hogy az újraviaszozás kinek lenne a feladata, hiszen Kolozsi szerint ezt a polgármesteri hivatalnak kell elvégeznie, ha azt akarja, hogy patinás legyen a szobor. A restaurátor szerint a szobor felületi kezeléséért csak egy évig lehet garanciát vállalni. A polgármesteri hivatal szerint azonban a kivitelező Concefa Kft-nek kell kijavítania ezt a hibát, hiszen két évig garanciát vállalt a szoborért.

A szoborcsoport restaurálása 2010 végén fejeződött be, és az idén áprilisban a román és a magyar állam magas rangú vezetőinek jelenlétében avatták fel újra Fadrusz János csaknem 110 éves alkotását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról.
Klasszikus

Elhunyt Ujházy László zenei szakember

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság alapító tagja volt. Halálhíréről a Magyar Narancs számolt be.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Színház

Schell Judit negyvenes férfiakkal néz farkasszemet a Tháliában

Valló Péter először rendez bohózatot: a Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatóját december 14-én tartják a Thália nagyszínpadán.
Klasszikus

A Kertész házaspár tiszteletére alapított díjban részesült Váradi Gyula

Idén első alkalommal adták át a Kertész Imre és Kertész Magda emlékére alapított díjat, amelyet a Virtuózok felfedezettje, Váradi Gyula vehetett át.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Férje betiltotta birodalmában Grace Kelly filmjeit

Az Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, akinek élete is egy tündérmesébe illő filmre hasonlított, hiszen filmcsillagból lett valódi, monacói hercegné.
Vizuál hír

Vízipók-csodapók egy tűzfalon

Újabb házfal változott mesésen színessé a tűzfalfestő-csapatnak köszönhetően.
Vizuál ajánló

5 + 1 lírai dokumentumfilm a Verzió Filmfesztiválról

Szubjektív ajánlónkban a kedden kezdődő 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjából a lírai igénnyel készült dokumentumfilmek és egy új médium, a virtuális valóság alkotásai közül válogattunk.
Vizuál ajánló

Hányféleképpen lehet ábrázolni a valóságot? – Kibővül a Munkácsy-tárlat a Nemzeti Galériában

Újrarendezve, eddig raktárban őrzött alkotásokkal és nemzetközi művekkel kiegészítve nyílik meg november 15-én a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című új állandó tárlat, amely a valóság ábrázolásának változásait járja körül.
Vizuál magazin

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.