Vizuál

Zöld lesz Mátyás király?

2011.08.19. 15:11
Ajánlom
Karbantartásra szorulna a nemrég restaurált kolozsvári Mátyás király szoborcsoport.

Zöld színűre változhat a tavaly restaurált kolozsvári Mátyás király szoborcsoport, ennek megakadályozása érdekében évente újra kellene viaszozni az alkotás bronzból készült alakjait. A Krónika és az Új Magyar Szó című napilapok tudósítása szerint többen is felfigyeltek Kolozsváron arra, hogy a román és a magyar állam közös anyagi támogatásából fele-fele arányban finanszírozott 800 ezer euró értékű restaurálási munkálatok befejezése után kilenc hónappal fehér foltok jelentek meg a szoborcsoport alakjain. A Citynews.ro helyi román portál szerint egy írásos panasz is érkezett ez ügyben a kolozsvári polgármesteri hivatalhoz, ami felhívja a városvezetők figyelmét a foltokra.

Kolozsi Tibor restaurátor a két lapnak elmondta, hogy a foltosodás nem rongálás következménye, hanem egy természetes folyamat része. A restaurátor szerint a foltokat az okozza, hogy a nyári hőség és az elmúlt időszakban gyakori savas esők hatására lekopott a műalkotásról a restaurálás után felvitt viaszréteg.

A restaurátor szerint a szoborcsoport bronzból készült alakjait évente újra kellene viaszozni, amennyiben erre nem kerül sor, a most tapasztalt világos foltok egyre jobban kiterjednek, és a bronzszobrok újra visszakaphatják a restaurálás előtti zöldes színüket. Kolozsi úgy véli, ez elkerülhetetlen folyamat, hiszen a restaurálás óta már kilenc hónap telt el, és a bronzalakok a nyári hőségben 50-60 Celsius fokra is felmelegszenek. Rámutatott: az is kedvezőtlen körülmény, hogy a szobor déli fekvésű, egész nap éri a napsütés, emellett központi helyen fekszik és folyamatos autóforgalom övezi. Véleménye szerint az újraviaszozás fél napig tartó munkálat, ami mindössze 1000 lejbe (63 ezer forint) kerül, egyedül Mátyás lovának a bekenése okozhat gondot, ezt ugyanis emelőszerkezettel lehet csak megközelíteni.
Megoszlanak a vélemények arról, hogy az újraviaszozás kinek lenne a feladata, hiszen Kolozsi szerint ezt a polgármesteri hivatalnak kell elvégeznie, ha azt akarja, hogy patinás legyen a szobor. A restaurátor szerint a szobor felületi kezeléséért csak egy évig lehet garanciát vállalni. A polgármesteri hivatal szerint azonban a kivitelező Concefa Kft-nek kell kijavítania ezt a hibát, hiszen két évig garanciát vállalt a szoborért.

A szoborcsoport restaurálása 2010 végén fejeződött be, és az idén áprilisban a román és a magyar állam magas rangú vezetőinek jelenlétében avatták fel újra Fadrusz János csaknem 110 éves alkotását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.