Vizuál

Zombik a kávéházban

2013.11.11. 06:58
Ajánlom
Csepella Olivér diplomamunkájában, a Nyugat + Zombikban magyar írók harcolnak vérszomjas élőholtak ellen. A képregény készítőjével beszélgettünk a csoszogásról és a Kossuth-Széchenyi vitáról. INTERJÚ

- Honnan jött az ötlet a képregényhez?

- Nyolc évvel ezelőtt találtam ki, még a Kisképzőben. Ötletszinten felmerült egy másik sztori is, a Szomszédok versus Gyilkos Robotok. Vágási Feri lézerágyúval védi a lakótelepet, Taki bácsi elgázolja az androidokat, Lenke néni puskával lövi a drónokat. De amikor felvettek Sopronba, már tudtam, hogy a nyugatost szeretném megcsinálni diplomamunkának.

- Foglalkoztál már előtte is irodalmi illusztrációkkal?

- Szerb Antal A magyar irodalom története című művét terveztem újra kis illusztrációkkal.

- Abban is voltak zombik?

- Nem, abban még nem voltak.

- Milyen zombi-művek fontosak számodra?

- A Gonosz halott 2 nagy hatással volt rám. Az igazán klasszikus zombi-horrorokat viszont nem is láttam, mint például a Holtak hajnala. A zombiklutusznak inkább a végét kaptam el, amikor a filmek már nem veszik olyan komolyan magukat. Ezeknél az élőhalottak támadása sokszor szinte természtes elem, ami keretként működik. Ebből a típusból a Gonosz halott 2 mellett a Haláli hullák hajnala a kedvenceim. A komolyabbak közül a 28 nappal később-et szeretem, ami pár alapelemet fordít ki: éjszaka helyett fényes nappal, szűk tér helyett tágas, a zombik pedig nem csoszognak, hanem sprintelnek.

- A képregényekkel hogy állsz?

- Szeretem a képregényeket, de nem vagyok fanatikus. Nem veszem meg a tizenhétezredik Hulkot, mert abban végre megjelenik Captain Marvel. A mostani mainstream képregények szerintem rondák és erőltetettek, pedig sok szuperhősnek tök jó alaptörténete van. Például az X-Menben Magneto és Xavier professzor ellentéte egy természetfeletti képességekkel terhelt Kossuth-Széchenyi vita. Utoljára a Scott Pilgrimet bírtam nagyon, leginkább pedig a Hellboy-képregényekért vagyok oda. 

- A Nyugatból öt írót választottál főszereplőnek: Tóth Árpádot, Kosztolányi Dezsőt, Babits Mihályt, Karinthy Frigyest és Ady Endrét. Miért pont őket?

- Sokan tartoztak még a Nyugat körébe, de úgy éreztem, hogy ez az öt író képzelhető el leginkább egy csapatként. Annak ellenére is, hogy a lelkületük és az írásaik nagyon különbözőek. Később még megjelenik a történetben Juhász Gyula, Móricz Zsigmond és Csáth Géza is.

- Mennyire merítettél a szerzők életéből, műveiből, és mennyire formáltad te a karaktereket?

- Ezt a három dolgot próbáltam ötvözni. Vannak köztudott részletek a nyugatosok polgári életéből, mint Karinthy és Kosztolányi barátsága, vagy mondjuk Ady Csinszkájának nyomulása Babitsnál. Az ilyenekre leginkább a szereplők viszonyánál figyeltem. Maguk a karakterek viszont közelebb állnak ahhoz, amit a műveik és fotóik alapján feltételeznénk róluk. Amit én találtam ki hozzájuk, az már csak ezeknek a képeknek a továbbkarikírozása.

- A legvagányabb karakter egyértelműen Karinthy Frigyes.

- Karinthyról van olyan fotó, amin sombreróban, kezében revolverrel feszít. Szerintem róla feltételezhető leginkább, hogyha rátámad egy születésnapi tortából előugró zombi nő, akkor előránt egy pisztolyt, és lelövi.

- Az élőholtak elleni harcban az írók vezérének a feltűnően higgadt és kimért Babits Mihály tűnik.

-  Babits volt köztük az, akinek a legnagyobb tekintélye volt. Bár csak később lett a Nyugat főszerkesztője, és egyáltalán nem volt a főnökük, a képregényben Ady kivételével mindenki Főnöknek hívja.

- A történet egyetlen fiktív főszereplőjéhez, a Kata nevű pincérnőhöz is ő áll a legközelebb.

- Minden történetbe kell egy nő. Egyrészt a többiek házasságai vagy nőügyei elég ismertek, Babits pedig a történethez képest csak később veszi el Török Sophie-t, de arról a kapcsolatról sem a vad szerelem jut eszembe. Másrészt Babits elméleti karakter, ebből mozdíthatja ki a dögös felszolgálólány. Ráadásul amikor nőzésről van szó, Babits gátlásos és kifejezetten béna.

- Az írók egyike már a történet elején, az első zombitámadás során meghal.

- Sokat gondolkoztam azon, hogy melyik író hogyan reagálna a zombitámadásra. Fontosnak tartottam már az elején jelezni, hogy nem blöffölök. Az olvasó pedig kezdjen el aggódni a kedvenc nyugatosáért, mert bár nem árulom el, ki éli túl és ki nem, de lesznek még fájdalmas veszteségek.

- Mennyire lett irodalmi a végeredmény?

- Nyugatos utalásokat tekintve egyáltalán nem. Nem akartam, hogy csak az élvezhesse a képregényt, aki betéve ismeri az összes levelezést és jegyzetet. Konkrét művekre vagy írói elemekre teszek utalást, de csak annyit és úgy, hogy ne tudja megakasztani a történet menetét.

- Tervezel még képregényt a jövőben?

- Egyelőre ezt szeretném kiadni. A történet hét fejezetből áll, egyelőre az elsővel készültem el, most a kiadásról tárgyalok. Ezenkívül nem tervezek más képregényt, és csak akkor folytatnám, ha van olyan ötletem, amivel érdemes. Mindenesetre, ha lesz következő képregényem, valószínűleg olyat csinálok, amiben egyáltalán nincs szöveg. Nemrég találkoztam Nicolas Presl szöveg nélküli képregényeivel, és nagyon tetszettek.

- A képregény mellett grafikusként dolgozol, és a Csaknekedkislány zenekar énekes-szövegírója vagy. Olyan dalok fűződnek a nevedhez, mint a Falábú nő, vagy a Momés lány.

- Ezért is mondom, hogy ha nem jut eszembe képregény-téma, akkor maradok az eddiginél. Tervezőgrafikusnak tanulok Sopronban, éles melóként most épp egy címkecsaládot tervezek, a zenekarral és a versírással pedig bőven kiélem a szerzői energiákat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál hírek

Úgy tűnik, Banksy megfestette Orbánt

Lehetséges, hogy Budapesten járt a titokzatos, rendszerkritikus falfestményeiről híres Banksy. Erre utal a Dob és Rumbach Sebestyén utca sarkán megjelent, aláírással ellátott graffiti.
Vizuál karlovy vary

Csecsemőrablós magyar road movie debütál Karlovy Vary-ban

Csuja László első nagyjátékfilmje amatőr, de nem ismeretlen szereplőkkel készült - a cseh filmfesztivál után nemsokára a magyar nézők is láthatják!
Vizuál instagram

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.