Vizuál

Zórád Ernő kiállítások

2011.10.21. 09:03
Ajánlom
A grafikus, festő, illusztrátor, író, karikaturista és képregény-rajzoló éppen száz éve született - a centenáriumi évforduló kapcsán a Zórád Ernő Alapítvány által életre hívott Zórád 100 - Jubileumi programsorozat számos kiállítással és eseménnyel igyekszik minél szélesebb körben megismertetni a művész munkásságát.

A kiállítás-sorozat szeptemberben a Zórád Ernőnek kedves Ipolyságon, gyerekkorának helyszínén indult, ahol a mai napig ápolják emlékét. Itthon elsőként a Tabán Helytörténeti Kiállítás és Dokumentációs Központ emlékezett meg a mesterről a Tabán Múzeumban október 14-én, majd a Budavári Önkormányzat ünnepélyes emléktábla-avatása következett október 16-án, a Csap utcában, Zórád Ernő egyik egykori lakhelyén.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban a grafikus irodalmi vonatkozású művei kerülnek bemutatásra (Jókai Mór és Krúdy Gyula illusztrációk, valamint a Tabán sorozat). A tárlat Kelecsényi László irodalomtörténész beszédével és Balogh József harmonikaművész közreműködésében nyílt meg október 17-én, az alapítvány nevében pedig köszöntőt mondott Zórád Katalin is. Az esemény egyben a programsorozat indítása is volt, így a kArton Galéria Privát Zórád című kiállítását is október 18-tól lehet megnézni.

Az események október 20-án folytatódtak a Várnegyed Galériában: Zórád Ernő örökké köztünk él címmel nyílt kiállítás a művész tiszteletére. A pestújhelyiek, újpalotaiak az ANNO művészéti hét keretein belül emlékeznek meg Zórád Ernőről november 18-tól, az Örökmozgóban november 26-án pedig egy hangulatos mese-diafilmvetítés részesei lehetnek a látogatók, ahol a diakockák figurái Bubik István és Szabó Gyula hangján kelnek életre.

Ünnepélyes záróakkordja lesz az ez évi kiállítás-sorozatnak december 4-én, Óbudán, a Krúdy Házban megrendezett Adventi Zórád Élménykiállítás: itt a család minden tagját megszólítva diafilmeket, képregényeket, Füles-rajzokat, Krúdy Kalendáriumot, Irodalmi Pantheont, akvarelleket egyaránt felvonultató ­Zórád életmű komplexen jelenik majd meg. A tervek szerint lesz karácsonyi koncert, mesesarok diavetítéssel, óriás kirakó Zórád-rajzokkal, tartós testfestés jellegzetes Zórád-figurákkal, rajz- és képregényiskola, karácsonyi ajándékkészítés és Krúdy hangulatát idéző lovaskocsikázás. Egy előadó est keretében az Irodalmi Pantheon képein ábrázolt írók, költők művei is megszólalnak majd neves színészek előadásában. A kulturális élményeken túl a kulináris élvezetekről sem feledkeznek meg a szervezők: forró teával, forralt borral és sült gesztenyével várják a vendégeket.

Zórád Ernő nevéhez számtalan festmény és grafika, vers- és könyvillusztráció, képregény és diafilm fűződik. Képregényei főként irodalmi művek adaptációi és történelmi vonatkozású munkák, amelyek széles körű műveltségének és gondos előtanulmányainak köszönhetően hiteles és részletes korrajzok is voltak. Számos könyvet illusztrált, főképp Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán és Móricz Zsigmond műveit. Első önálló kiállítása már méltán elismert művészként, 1946-ban volt Budapesten, majd szerepelt a Magyar Képzőművészeti Kiállításokon - nem csupán grafikákkal, hanem elegáns anekdotizáló akvarellekkel, amelyek közül legismertebb sorozatában az 1930-as évek romantikus Tabánját örökítette meg.

Önálló kiállításai voltak még többek között a Derkovits Teremben (1960), a Csók István Galériában (1981), az Írószövetségben (1996), a Társalgó Galériában (2000), a kArtonban (2003), valamint az Aranytíz Kultúrházban (2010). Külföldön is többször kiállított csoportos tárlatokon, például Angliában, Dániában, Belgiumban vagy Olaszországban. Művei számos magán- és közgyűjteményben megtalálhatók, többek között a Magyar Nemzeti Galériában, szülővárosában, Balassagyarmaton és Ipolyságon, a Városi Képtárban. Munkássága elismeréseként 2000-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend tiszti keresztjét, valamint Budavár Díszpolgárává avatták.

Az életmű kiállítás 2012-ben az ország számos pontján megjelenik, sőt a tervek szerint külföldre (Párizs, London, Berlin) is eljut majd.

A képíró Zórád - Kiállítás a művész irodalmi illusztrációiból
Petőfi irodalmi Múzeum - 2011. október 18. - 2011. november 17.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10:00-18:00

A privát Zórád
kArton Galéria - 2011. október 18. - 2011. november 25.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 13:00-18:00

Zórád Ernő örökké köztünk él
Várnegyed Galéria - 2011. október 20. - 2011. november 24.
Nyitva tartás: keddtől szombatig 11:00-18:00

Adventi Zórád Élménykiállítás
Krúdy Ház, Óbuda - 2011. december 4.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.
Vizuál hír

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Vizuál pályázat

Várják a jelentkezőket az Esterházy Art Award 2021 pályázatára

A 2021. június 11-ig beérkezett pályázatokból a nemzetközi zsűri előreláthatóan 20 pályázót jelöl a díjra, akiknek Short List 2021 – Esterházy Art Award Magyarország címmel 2021. december 3-án nyílik kiállítása a Ludwig Múzeum –Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál hír

A Downton Abbey visszatér a mozivászonra

Az azonos című, hat évadot megélt, többszörös díjnyertes sorozat alapján készült 2019-es Downton Abbey filmváltozatának érkezik a folytatása, melyet várhatóan 2021. december 22-én mutatnak be - adta hírül a Telex, a Hollywood Reporterre hivatkozva.
Vizuál cannes

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.