Vizuál

„Zsigmond Vilmos neve a világ összes operatőrének hívószó” – interjú Szabó Éva Andreával

2022.05.24. 13:35
Ajánlom
Immár hatodik éve rendezik meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, a világhírű, szegedi származású operatőr emléke és munkássága előtt tisztelegve. A szegedi fesztivál alapító-igazgatójával beszélgettünk az idei programról, a kihívásokról, és arról is, hogy mitől fesztivál egy fesztivál.  

Még egy év sem telt el az őszi ZSVFF óta, milyen várakozással néztek a mostani elé?

Igen, kicsit izgultunk is emiatt, hogy lesz-e elég nevezés, de hál ’Istennek, lett. Szeptember végén rendeztük meg az V. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, ami a járvány miatt tolódott arra az időpontra. Most májusban pedig visszatérünk az eredeti, májusi időponthoz, szerencsére már nem kell elhalasztanunk. Ez a mozik és a filmes világ számára sokkal kedvezőbb időpont, mert az ősz mindig nagyon sűrű, számos fesztivált rendeznek szeptemberben, októberben.

A programban az látszik, hogy egyre gazdagabb és színesebb a kínálatotok, a vetítéseket számos háttérbeszélgetés, kísérőprogram egészíti ki, következetesen a minőség jegyében.

Évről-évre sokat gondolkodunk arról, hogyan tudnánk színesíteni a programunkat, mert a szakmabeliek mellett a nagyközönségnek is igazi filmélményeket akarunk adni. Idén olyan filmeket is vetítünk, amelyekért az operatőrük kapott Oscar-díjat, ezért nyitjuk meg a fesztivált az idén 50 éves Kabaré díszelőadásával. Beszélgetést rendezűnk a bűn-filmekről, ott három magyar alkotást vetítünk, köztük a felújított Dögkeselyűt. Nem maradhatnak el a szabadtéri előadások sem, lesz némafilmvetítés élő zongorakísérettel, könyvbemutató, és foglalkozunk a VR, azaz a virtuális-, és az AR, a kiterjesztett valóság és a film viszonyával is. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy ezek a technológiák mit tudnak adni a filmművészetnek.  

unnamed17-145410.jpg

Szabó Éva Andrea (Fotó/Forrás: a tulajdonos engedélyével )

A fesztiválnak otthont adó gyönyörű art deco Belvárosi moziban eddig is kiemelt szerepet kapott a filmtörténet és a technológia viszonya, egy minikiállítást is nyitottatok.  

Miután felújították a mozit mi is berendeztünk egy VR Game Room-ot és Cinemát, ahol több ezer filmet lehet megnézni virtuális szemüveg segítségével.

Mátyássy Áron pedig külön nekünk készített egy VR-filmet, amely Zsigmond Vilmos életéből ragad ki néhány epizódot.

Én úgy látom, hogy ez a technológia a film egyik fejlődési iránya lehet, bár senki sem tudja még, merre fog haladni. Minket tehát érdekel ez a téma, a nálunk látható kiállítás éppen ezért film- és mozitörténettel, és egy kicsit a mozitechnika fejlődésével is foglalkozik.

Szabó Éva Andrea

Az Art-Mozi Egyesület nemrégen megválasztott új elnöke, mintegy 30 éve filmes szakember. A szegedi Belvárosi Mozi vezetője, a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál alapító-igazgatója. Munkáját Szeged városvezetése Kölcsey-díjjal ismerte el. A Nemzeti Kulturális Alap Mozgókép Kollégiumának kurátora.

A járvány miatti lezárások után, mit tapasztaltok, visszaszokott a közönség a moziba?

Nagyon nehéz visszacsalogatni a közönséget, ez a folyamat most is tart. Attól félek, hogy még évek kellenek ahhoz, hogy újra annyian járjanak moziba, mint a pandémia előtt. Úgy érzem, hogy van egy réteg, ami elkényelmesedett, és ott maradt a fotelekben a tévéképernyők előtt. Érdekes módon a nyugdíjasok nagyrésze már visszatért, a szeretett Ezüsthaj filmklubunkba újra járnak, az egyetemistákra is lehet számítani, az a furcsa, hogy éppen az art-filmek nézői hiányoznak, és ezt nem csak én mondom, hanem az art-mozisok általában. Mégis, ha igazán jelentős film jön, akkor visszatér a közönség.

Nemrégiben átvetted az Art-Mozi Egyesület vezetését, és az NKA Mozgókép Szakmai Kollégiumának is a tagja vagy. Mi most a legégetőbb feladatotok?

A közönség visszanyerése a legfontosabb. Célunk, hogy az „utolsó békeév”, a 2018-2019 közötti időszak látogatottsági arányait, az art mozik megbecsülését minél jobban igyekezzünk visszaszerezni.

Rendszeresen tartunk szakmai találkozókat, konferenciákat, és megosztjuk egymással a tapasztalatainkat - most ez a legfontosabb.

DSC_9185-1-201936.jpg

Széchenyi tér, Szeged, Zsigmond Vilmos Filmfesztivál (Fotó/Forrás: ZSVFF)

Mitől fesztivál egy fesztivál?

Az egyik legfontosabb, hogy jelen legyenek az alkotók. Mindig azt kérem, hogy aki csak tud, jöjjön el, hiszen ez számukra is ünnep, több éves munkájuk van egy-egy filmben. Nagyon sok filmbemutatót rendeztünk már az évek során, és látom, hogy milyen fontos az alkotóknak, hogy találkozzanak a közönséggel, lássák a reakcióikat, véleményt halljanak a filmjeikről.

A nemzetköziség is kiemelt szerepet kap nálunk, hiszen Zsigmond Vilmos élete nem csak Magyarországhoz kötődött, Amerikában lett világhírű.

Az ő neve a világ összes operatőrének komoly hívószó, tehát nekünk nemzetközinek kell lennünk. Egyébként ilyen, kifejezetten az operatőri munkára fókuszáló filmfesztivál szinte nincs is Európában, a lengyel Camerimage-on kívül. Mi nem díjátadó fesztivál vagyunk, ez egy operatőri verseny.

Most is lesz egy francia operatőr a zsűriben.

Igen, Claire Mathon, Lumières- és César-díjas operatőr csatlakozik hozzánk, aki a tavalyi díjnyertes filmet, a Portré egy lángoló fiatal lányrólt fényképezte. Már hagyomány nálunk, hogy a fődíjas filmek operatőreit meghívjuk a következő évi zsűribe. Szerencsére Claire el is vállalta, igaz, hogy most is dolgozik, de online zsűritagként részt tud venni a zsűri munkájában.

DSC_4421-093707.jpg

a szegedi Belvárosi mozi bejárata (Fotó/Forrás: Szabó Luca, Zsigmond Vilmos Filmfesztivál)

Mit vársz a legjobban a mostani fesztiváltól?

Én annak örülök a legjobban, hogy szeretnek ide visszajárni az alkotók, a filmesek.

Úgy látom, hogy aki egyszer-kétszer volt már nálunk, szívesen eljön újra. A volt életműdíjasaink közül is itt lesz Kende János, Máthé Tibor, ha csak egy napra, ha kettőre, de eljönnek, mert jól érzik itt magukat. Jó filmeket látnak és gondolom, hogy a hely szelleme, Szeged varázsa is vonzza őket. Azt várom, hogy megint jó hangulatú fesztivál lesz, amire jó lesz majd emlékezni.

VI. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

2022. május 24.-28.
Szeged

A részletes program ITT böngészhető.

 

Fejléckép: Szabó Éva Andrea és Kende János / fotó: Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál 

   

  Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

  Kapcsolódó

  Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

  Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.

  Programkereső

  hírlevél

  A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

  Legolvasottabb

  Zenés színház

  Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

  Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
  Színház

  „Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

  Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
  Klasszikus

  Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

  Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
  Vizuál

  Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

  Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
  Vizuál

  Last Minute kiállítások június utolsó hetére

  Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

  Nyomtatott magazinjaink

  Ezt olvasta már?

  Vizuál ajánló

  Amikor pancsolni indul a kislány

  Fabulon naptej, Bambi, NDK-s hűtőláda, Orion rádió és falatnyi bikiniben napozó nők ­– igazi retró hangulatú szabadtéri kiállításon jártunk a Várkert Bazár Neoreneszánsz kertjének déli panorámateraszán.
  Vizuál kritika

  Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

  Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
  Vizuál ajánló

  NÉGY-SZÖG: Gáspár György, Halmi-Horváth István, Kóródi Zsuzsanna és Victor Vasarely kiállítása

  Negyven műalkotás, üvegszobrok, festmények, grafikai munkák a geometria jegyében – megnyílt a NÉGY-SZÖG, Gáspár György, Halmi-Horváth István, Kóródi Zsuzsanna és Victor Vasarely közös kiállítása a Veszprémi Művészetek Házában. Az alkotások 2022. szeptember 11-ig várják az érdeklődőket.
  Vizuál ajánló

  Last Minute kiállítások június utolsó hetére

  Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
  Vizuál ajánló

  A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

  Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.