wagner

2023 november 29., 13:50
Zenés színház hír Szerző: Fidelio

Negyven százalékkal csökkenti kórusa létszámát a Bayreuthi Ünnepi Játékok

A neves Wagner-fesztivál anyagi nehézségekkel indokolta, hogy százharmincnégy fős énekkarát mindössze nyolcvan főre csökkenti. A Német Opera- és Táncegyüttesek Szövetsége azt javasolta az Ünnepi Játékok vezetőségének, fontolják meg a döntést.
2023 október 27., 11:30
Zenés színház ajánló Szerző: Fidelio

Négy egymás utáni este kerül színre a Ring az Operaházban

Csaknem 140 éves története során a Magyar Állami Operaház először tűzi műsorára Wagner eredeti elképzelései szerint, négy egymást követő napon A nibelung gyűrűje-tetralógiát.
2023 augusztus 30., 09:30
Zenés színház hír Szerző: Fidelio

Andreas Schager Trisztánként tér vissza Bayreuthba

Nagy sikerű Parsifal-beugrása után jövőre ismét az osztrák tenorista szerepel a Bayreuthi Ünnepi Játékok nyitóelőadásában. A neves Wagner-fesztivál vezetősége az idei szezon lezárultával nyilvánosságra hozta a jövő évi részletes szereposztásokat.
2023 július 25., 16:20
Zenés színház kritika Szerző: Kondor Kata

Lohengrin és A jég szektája

Mundruczó Kornél müncheni Wagner-rendezése meglepetést tartogathatott annak, aki ismeri a neves alkotó itthoni munkáit, az események mintha Szorokin Jég-trilógiájának titkos közösségében zajlottak volna. A Bajor Állami Opera július 16-i előadását láttuk.
2023 július 25., 10:40
Zenés színház hír Szerző: Fidelio

A Trisztán és Izoldát mutatják be jövőre Bayreuthban

Július 25-én kezdődik a Bayreuthi Ünnepi Játékok idei szezonja, az intézmény vezetése nyilvánosságra hozta, milyen produkciók várhatók a következő években.
2023 július 19., 12:00
Zenés színház hír Szerző: Fidelio

Hol hallgathatjuk a Bayreuthi Ünnepi Játékokat 2023-ban?

Nemrég még egyszerű dolga volt a Wagner-rajongóknak, a Bartók Rádión az egész fesztivált élőben közvetítették. A tavalyi eggyel szemben idén három előadás hallható a csatorna műsorán, más produkciók pedig online lesznek elérhetők.
2023 július 4., 12:45
Zenés színház videó Szerző: Fidelio

Így játssza Siegfried szólóját a Bayreuthi Ünnepi Játékok magyar kürtöse

A neves Wagner-fesztivál nemrég a közösségi médiában osztotta meg, milyen remekül játszik a szólókürtös a kulisszák mögött, Az istenek alkonyában. A közreműködő egy magyar muzsikus, Ember Dániel kürtművész.
2023 május 22., 16:25
Zenés színház videó Szerző: (kk)

Wagner, kilóra mérve?

Bár a rajongók szívesebben ítélnek meg egy-egy Wagner-énekest az alapján, milyen hitelesen közvetíti a zeneszerző által megírt bonyolult pszichológiai folyamatokat, A nibelung gyűrűje-tetralógiának egyes részeiben valóban a decibel és a teherbírás számít.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Jazz/World

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.

Nyomtatott magazinjaink