Zenés színház

10 újdonság az újranyitó Operaházból

2022.03.11. 15:55
Ajánlom
Március 12-én, csaknem öt év után nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt az átfogó korszerűsítésen átesett Operaház. Összegyűjtöttünk néhány újdonságot, amelyeknek köszönhetően mindenki jobban érezheti magát a megújult épületben.

1884. szeptember 27-én, kilenc évnyi építkezés után végre megnyílt az akkor fénykorát élő Budapest saját operaháza. Az Ybl Miklós tervei alapján készült épület a város ékköve lett, amit a mai napig turisták tömegei csodálnak meg. A mostani előtti utolsó, nagy felújításra a nyolcvanas években került sor, aztán 2017-ben a zeneszerető közönség ismét búcsút vett egyik kedvenc előadáshelyszínétől, hogy közel öt évvel később kívül-belül újjászületve kapja vissza.

A műemléki rekonstrukció mellett fontos szempont volt az épület korszerűsítése is,

így amikor március 12-én a közönség ismét beléphet majd az Andrássy úti palotába, sok újdonsággal találkozhat majd. A megújult Operaház érdekességeiből válogattunk.

Operahaz2BereczValter-140302.jpg

A felújított Operaház belső tere (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

A legjobb helyek: Egy tervezetben maradt Ybl-rajz alapján megvalósult, új elrendezésű nézőteret vehetünk birtokba. A két középső folyosó megszűnt, a székek egy tömbben helyezkednek el, amit két oldalról lehet megközelíteni. Így senki nem ül közvetlenül a falak mellett, ami akusztikailag nem kedvező hely, ráadásul nagyobb felület veri vissza a hangot, és mindenhonnan jobban szól majd a muzsika.

A zenekari árok: Ha már az akusztikánál tartunk, fontos kiemelni, hogy a zenekari árok is jelentős módosításokon ment keresztül. Szélesebb lett, jobban benyúlik a nézőtérre, így nagyobb légtér foglal fölötte helyet, ami jót tesz a hang terjedésének. Az eddigi két süllyesztő helyett hárommal lehet szabályozni a zenészek elhelyezkedését, akár a bayreuthihoz hasonló, egyenletesen mélyülő árok is létrehozható.

Talpunk alól szóló zene: Különleges hangzásélményt jelenthet, hogy

a zenekari árkot a nézőtér alatti területtel is egybenyitották, ami egyfelől növeli az épület zengőtereinek térfogatát,

másrészt különböző akusztikai megoldásokra is lehetőséget nyújt. Ha pedig egy vállalkozó kedvű alkotó úgy kívánja, a zene akár közvetlenül az emberek lába alól is megszólalhat.

Nádrengeteg: Elsőre furcsának tűnhet elképzelni, mit keres a nád az Operaházban, már amennyiben nem valamilyen vízparton játszódó darabot adnak éppen elő.

A zsöllyepáholyok fa elválasztóit cserélték a felújítás során erre az anyagra, hogy az eredetileg kis, zárt rekeszekre szabdalt területen szabadon áramolhasson a hang,

és az is kiválóan halljon, aki nem az első székeken ül.

Liftek: Nem kell többé lépcsőzni, ha valaki a harmadik emelet kiváló akusztikájú, ráadásul olcsóbb helyeiről szeretné megtekinteni az előadásokat! A felújított karzati lépcsőházakban ugyanis liftek várják a közönséget, amelyekkel a földszinti akadálymentesített helyek is segítség nélkül elérhetők. Így az idősebb, illetve a mozgássérült látogatók is probléma nélkül élvezhetik majd a produkciókat.

Operahaz4BereczValter-140302.jpg

Az Operaház belső tere (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Színpadi varázslat: A megújult színpadtechnika gyorsabb és halkabb díszletmozgatást tesz lehetővé, így még teljesebbé válik az előadások keltette illúzió. Az átalakuló üzemi területeknek köszönhetően a nagy díszletelemeket sokkal könnyebb célba juttatni, mivel egy korábbi tűzvédelmi fal mozgathatóvá cserélésével

lehetőség nyílt azokat az utcaszintről közvetlenül betolni az alsó színpadra,

ahonnan aztán egyszerűen fel lehet emelni őket a helyükre. 

Operahaz1BereczValter-140301.jpg

A felújított Operaház belső tere (Fotó/Forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Modern idők szava: A 21. századra rengeteg olyan technikai feltétel lett elérhető, ami élvezetesebbé, és nem utolsósorban biztonságosabbá teszi az operába járást. Így a felújítás során megújult az Operaház tűzvédelmi rendszere is, tűzjelzőkkel, füstérzékelőkkel és oltóberendezésekkel, valamint a hang- és világítástechnika is sokkal jobban és széleskörűbben szolgálja ki az igényeket.

Okosszékek: Aki volt már Bécsben, láthatta, amint a nézők az előttük lévő szék háttámláján található feliratozón követhetik az előadás szövegét, az általuk választott nyelven. Az Operaház új székei is rendelkeznek majd okosfunkciókkal, így

a nézőnek nem kell kapkodnia a fejét, ha nem beszéli az adott darab nyelvét,

hanem kényelmesen, egyszerre tarthatja a látómezejében a feliratot és a színpadot is.

Egy régi-új dekoráció: Ha valaki helyet foglal az Operaház nézőterén, az első pillantását alighanem a vasfüggönyre veti. Jól is teszi, ha szemügyre veszi azt a monumentális térelválasztót, hiszen egy Ybl terveiből ismert dekoráció lesz rajta látható.

Arról sajnos nem érhető információ, hogy ez a kép valóban szerepelt-e a világ első vasfüggönyén, vagy csupán a tervekben maradt fenn, de a látvány így is egyfajta időutazás-érzetet kelthet a nézőkben.

Minden megszépült: Megtisztult homlokzat, felfrissült belső terek várják az Operaházat újra birtokba vevő közönséget, hogy ismét egy pompázatos műemléki épületben gyönyörködhessünk. Freskók és seccók, szobrok és gazdag belső díszítések, minden, ami csak szükséges, hogy az opera műfajának legnagyobb művei egy igazi palotában csendülhessenek fel. A fő látnivaló persze maga a színpadi produkció lesz, de ki- és befelé jövet is sokfelé kalandozhat a tekintetünk!

Az Operaház ünnepélyes megnyitójának eseményei:

március 12. Újranyitógála
március 13. Hunyadi László – operapremier
március 14. Mayerling – balettpremier

Fejléckép: A felújított Operaház mennyezete (fotó/forrás: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház

Mítosz és történelem köré épül az Opera új évada

Kapcsolódó

Mítosz és történelem köré épül az Opera új évada

Már a felújított Operaházban jelentette be 2022/23-as évadának tervezetét a Magyar Állami Operaház. A barokktól a kortárs zenéig terjedő programban hét nagyszínpadi bemutató és több különleges program várja az érdeklődőket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.