Zenés színház

125 éve született Basilides Mária

2011.11.11. 13:00
Ajánlom
A legnagyobb magyar alt énekesnő 1886. november 11-én látott napvilágot.

Szülővárosában, Jolsván (ma Jelsava, Szlovákia) kislányként lépett először színpadra, egy vándortársulat megbetegedett énekesnőjét helyettesítette. A tomboló sikeren felbuzdulva ekkor döntötte el, hogy operaénekes lesz. A Zeneakadémia opera tanszakán 1911-ben végzett, ugyanebben az évben a Népoperához szerződött, kiugrását Thomas Mignon című operájának címszerepe hozta meg. 1913-ban feleségül ment Péterfi Istvánhoz, a Nyugat és a Világ ismert zenekritikusához.

1915-ben szerződtette az Operaházba gróf Bánffy Miklós, a bársonyos hangú művésznő egészen haláláig tagja maradt a társulatnak, 1934-től örökös tag volt. Fellépett a drezdai, müncheni, prágai, bukaresti, londoni, párizsi, koppenhágai, oslói operaházban, s fél évadot töltött a berlini operában állandó vendégként. Hangversenykörútjain bejárta egész Európát és a legkiválóbb karmesterek - Richard Strauss, Bruno Walter, Erich Kleiber, Fritz Busch, - vezényletével énekelt, a Filharmóniai Társaság, az Ének- és Zenekaregyesület, a Palestrina Kórus állandó szólistája volt.

Fontosnak tartotta a zenei nevelést és a zene iránti szeretet kialakítását a társadalom legszélesebb rétegeiben, ezért hangversenyeket szervezett szerte az országban és munkáselőadásokon is fellépett. Lemezeket jelentetett meg Bartók Bélával, aki maga kísérte zongorán, később maga hangszerelte Basilides Mária és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara számára Húsz magyar népdal című sorozatát. Dolgozott együtt Kodály Zoltánnal, aki két dalciklust írt neki, a Székely fonó ősbemutatóján Basilides Mária énekelte a Gazdaasszony szerepét.

Basilides Mária egyike volt a legsokoldalúbb énektehetségeknek. Rendkívül meleg, bensőséges hangja a mély regiszter legnagyobb mélységétől a mezzoszoprán magasságáig terjedt, előadóművészete komoly, ünnepélyes, fennkölt benyomást keltett. Rendkívül kulturált stílusérzékkel, nemes ízléssel, muzikalitással tolmácsolt repertoárja az egész mezzoszoprán és alt szerepkört felölelte Monteverdi, Händel és Gluck operáitól Verdin, Wagneren, Saint-Säens és Erkel Ferenc művein át a Csajkovszkij- és Richard Strauss-operákig terjedt.

Művészetének csúcspontjára az oratóriuméneklés terén érkezett el, Bach zenéjének legnagyobb magyar előadója, egyben egyik leglelkesebb propagálója volt. Múlhatatlan érdemeket szerzett a magyar parasztdalok és modern magyar dalirodalom széleskörű megismertetésében is és számtalan modern mű első előadása fűződik nevéhez. Visszafogott, fegyelmezett életet élt, szellemiségének legfőbb erénye a szolgálat volt: a nagy alkotók szellemének szolgálata és az emberek jobbá, nemesebbé tételének szolgálata a művészet erejével. Mértéktartó előadásmódja és tiszteletet keltő egyénisége egész muzsikusnemzedékek példaképévé avatta. Basilides Mária Budapesten halt meg 1946. szeptember 26-án.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.