Zenés színház

125 éves a „legpárizsibb” opera, a Bohémélet

2021.02.01. 16:40
Ajánlom
1896. február 1-jén mutatták be a torinói Teatro Reggio Színházban Giacomo Puccini négyfelvonásosát, a Bohéméletet. Talán maga a zeneszerző sem gondolta, hogy a kezdeti langyos fogadtatás egy barátság végét is jelenti majd számára.

Puccini rajongásig szerette Henri Murger művét, a Scènes de la vie de bohème-et (magyarul Bohémvilág címmel adták ki 1914-ben), így a tőle megszokott precizitással és lelkesedéssel vágott bele a munkába. A darab megírását Luigi Illica és Guiseppe Giacosa vállalta el. A páros nem először dolgozott együtt Puccinivel, a három évvel korábban bemutatott Manon Lescaut szövegét is ők jegyezték.

bohemelet-160112.jpg

A Bohémélet 1896-os plakátja (Fotó/Forrás: Wikipédia)

A zeneszerző barátja, Ruggero Leoncavallo megpróbálta lebeszélni Puccinit a darab megírásáról, ugyanis ő maga akkor már hónapok óta dolgozott a saját Bohémélet-változatán (a feszültség állítólag valójában abból fakadt, hogy Leoncavallo felajánlotta a saját szövegkönyvét megzenésítésre, azonban Puccini visszautasította, és saját maga dolgozta át a regényt). Fáradozása azonban hiábavaló volt, 1896-ban színpadra került az opera. A karmesteri pálcát a korszak egyik legismertebb karmestere, Arturo Toscanini fogta, a két szerelmes szerepét Evan Gorgo és Cesira Ferrani énekelte.

Bár ma már úgy tartjuk számon a művet, mint a szerző legtöbbet játszott és legsikeresebb operáját, a korabeli közönség nem lelkesedett érte.

Annál is meglepőbb, hogy Leoncavallo 1897-es változata még kevésbé nyerte el a nézők tetszését. Az ügy olyannyira felbosszantotta Leoncavallót, hogy felrúgva a többéves barátságot, megszakította a kapcsolatot Puccinivel, és soha többé nem szólt hozzá.

A Bohémélet számára a palermói bemutató hozta el a sikert, és attól kezdve világszerte nagy érdeklődés övezte. Legemlékezetesebb előadása Párizsban volt 1898-ban, ahol a „legpárizsibb” operára szinte azonnal elkapkodták a jegyeket.

5cd3bee099d5a29750673352d97fcb51-160754.jpg

Cesira Ferrani (Mimi) és Evan Gorgo (Rodolfo) a Bohémélet 1896-os bemutatóján (Fotó/Forrás: Pinterest.com)

Az alkotók a regénytől eltérően – mely valójában a bohémek életéről szóló rövid karcolatok egymásutánja – két karakterre, Mimi és Rodolfo szerelmére koncentrálva írták meg a darabot,

az opera Mimijét viszont aligha találjuk meg a könyvben. Az ugyanis Mimi és Francine figurájának sajátos keveréke.

Ugyanígy járt a történet is, a második és harmadik felvonás cselekménye szinte egy az egyben eredeti ötlet, csak az első és negyedik felvonás követi le – viszonylag hűen – Murger regényét. A változások tényét egy, az eredeti librettóban tett utalás is jelzi, azonban a szerzők gondosan elhallgatták a fő karakterek összevonását.

A Bohémélet Magyarországra csaknem 10 évvel az ősbemutató után jutott el, 1905. április 5-én tűzte először műsorára az Operaház, Radó Antal fordításában és Alszeghy Kálmán rendezésében. Mimit Szamosi Elza, Rodolfót Arányi Dezső énekelte. Az 1937-es Nádasdy Kálmán-rendezés a mai napig műsoron van az Operában.

Fejléckép: Bohémélet az Operaházban 2018-ban (fotó: Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház)

Puccini élete pont olyan szenvedélyes volt, mint művei

Kapcsolódó

Puccini élete pont olyan szenvedélyes volt, mint művei

Az opera műfajának megújítója, a huszadik század egyik legnépszerűbb olasz operaszerzője önmagáról csak így nyilatkozott: „Nem vagyok én igazi muzsikus, színész vagyok, komédiás!”. 1858. december 22-én született Luccában, az évfordulóról tíz érdekességgel emlékezünk meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A zene szeretet, hivatás és elköteleződés” – beszélgetés Mester Dávid zeneszerzővel

Operákat írt, versenyműveket komponál, e mellett színházban dolgozik: hol zenét szerez, máskor vezényel vagy épp a hangszereléssel bíbelődik. A Junior Prima-díjas zeneszerzőt egy próbafolyamat közepén értük utol.
Zenés színház gyász

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Zenés színház interjú

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.