Zenés színház

130 éve született Kálmán Imre

2012.10.24. 09:32
Ajánlom
A máig legnépszerűbb magyar operett, a Csárdáskirálynő szerzője 1882. október 24-én látott napvilágot Siófokon.

Kálmán Imre Budapesten végezte középiskolai tanulmányait, de tizenöt éves korától a Zeneakadémiára is járt, ahol Bartók Béla volt az évfolyamtársa. Később jogi tanulmányokat is folytatott, s vezette a Pesti Napló zenei rovatát. Zeneszerzőként eleinte kuplék komponálásával próbálta ki magát, a közönség különösen a Mert a Berta nagy liba című darabját kedvelte. Nagy sikerű első operettjét, a Tatárjárást 1908-ban mutatták be, a mű 144 előadást ért meg és Bécsben is színpadra került. Kálmán nem sokkal később a császárvárosba költözött, alkotásait ezután előbb Bécsben mutatták be, majd Budapest következett. Népszerű operettek sorát komponálta: A bajadér, a Marica grófnő, A cirkuszhercegnő, A montmartre-i ibolya ma is gyakran felcsendül világszerte.

Minden idők talán legismertebb és legnépszerűbb operettjét, A csárdáskirálynőt Bécsben az 1915. évi ősbemutató után nyolcszáz alkalommal játszották egyhuzamban, és csak a bemutatót követő tizenöt évben harmincezer alkalommal adták elő világszerte. A mű Magyarországon is hallatlan népszerűségnek örvend, fülbemászó betétszámai újra és újra felhangzanak televízióban és rádióban, s több filmváltozata is készült. Az 1930-as években a fasizmus térnyerése egyre nehezebbé tette Kálmán helyzetét Bécsben, bár újabb életrajzok szerint korábban sem érezte itt jól magát, mert sikerei ellenére magyar bevándorlónak, idegennek tekintették. 1940-ben Amerikába emigrált, de a tengerentúlon komponált operettjei már nem találtak kedvező fogadtatásra Európában. A második világháború után Párizsban élt, itt is halt meg 1953. október 30-án, kívánságára Bécsben temették el. Halála előtt megkapta a francia Becsületrend Tiszti Keresztjét. Utolsó operettje, az Arizona Lady premierjét már nem érte meg.

A zeneszerző szülővárosa, Siófok híven ápolja Kálmán Imre emlékét: a városnak posztumusz díszpolgára, egykori szülőháza ma múzeumként működik, s az ő nevét viseli a siófoki kulturális központ is. Életéről Az élet muzsikája (1984) címmel magyar film készült, 2002 óta Kálmán Imre születésnapja (amely egyben a másik nagy magyar operett-szerző, Lehár Ferenc halálának napja is) a Magyar Operett Napja. Szülővárosának önkormányzata és a Kálmán Imre Múzeum díjat is alapított a nevével, amelyet évente az operett műfajban kiemelkedőt alkotó személyiségnek ítélnek oda. Születésének 125. évfordulóján emlékére szobrot avattak Budapesten, a Nagymező utcában, amely a padon ülő zeneszerzőt ábrázolja. Az idei évforduló alkalmából Kálmán szülővárosa a komponista életéről és koráról Lám a Földön is van égi boldogság címmel időszaki kiállítást is rendez, a Budapesti Operettszínház pedig emléke előtt tisztelegve idén másodszor hirdette meg a Kálmán Imre Nemzetközi Operett-Musical Karmesterversenyt, amelynek döntőjét október 27-én tartják Budapesten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Agyhullámok zenéje – interjú Somogyi Szilárddal

A Pendragon-legenda és az Abigél után új előadással bővül a Budapesti Operettszínház online repertoárja. A Virágot Algernonnak 2015-ben hódította meg a Raktárszínház színpadát, az előadás rendezőjével Somogyi Szilárddal a felvétel körülményeiről, a jelenről és a következő produkcióról beszélgettünk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Palcsó Sándor operaénekes

A kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagját 91 éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.