Zenés színház

130 éve született Kálmán Imre

2012.10.24. 09:32
Ajánlom
A máig legnépszerűbb magyar operett, a Csárdáskirálynő szerzője 1882. október 24-én látott napvilágot Siófokon.

Kálmán Imre Budapesten végezte középiskolai tanulmányait, de tizenöt éves korától a Zeneakadémiára is járt, ahol Bartók Béla volt az évfolyamtársa. Később jogi tanulmányokat is folytatott, s vezette a Pesti Napló zenei rovatát. Zeneszerzőként eleinte kuplék komponálásával próbálta ki magát, a közönség különösen a Mert a Berta nagy liba című darabját kedvelte. Nagy sikerű első operettjét, a Tatárjárást 1908-ban mutatták be, a mű 144 előadást ért meg és Bécsben is színpadra került. Kálmán nem sokkal később a császárvárosba költözött, alkotásait ezután előbb Bécsben mutatták be, majd Budapest következett. Népszerű operettek sorát komponálta: A bajadér, a Marica grófnő, A cirkuszhercegnő, A montmartre-i ibolya ma is gyakran felcsendül világszerte.

Minden idők talán legismertebb és legnépszerűbb operettjét, A csárdáskirálynőt Bécsben az 1915. évi ősbemutató után nyolcszáz alkalommal játszották egyhuzamban, és csak a bemutatót követő tizenöt évben harmincezer alkalommal adták elő világszerte. A mű Magyarországon is hallatlan népszerűségnek örvend, fülbemászó betétszámai újra és újra felhangzanak televízióban és rádióban, s több filmváltozata is készült. Az 1930-as években a fasizmus térnyerése egyre nehezebbé tette Kálmán helyzetét Bécsben, bár újabb életrajzok szerint korábban sem érezte itt jól magát, mert sikerei ellenére magyar bevándorlónak, idegennek tekintették. 1940-ben Amerikába emigrált, de a tengerentúlon komponált operettjei már nem találtak kedvező fogadtatásra Európában. A második világháború után Párizsban élt, itt is halt meg 1953. október 30-án, kívánságára Bécsben temették el. Halála előtt megkapta a francia Becsületrend Tiszti Keresztjét. Utolsó operettje, az Arizona Lady premierjét már nem érte meg.

A zeneszerző szülővárosa, Siófok híven ápolja Kálmán Imre emlékét: a városnak posztumusz díszpolgára, egykori szülőháza ma múzeumként működik, s az ő nevét viseli a siófoki kulturális központ is. Életéről Az élet muzsikája (1984) címmel magyar film készült, 2002 óta Kálmán Imre születésnapja (amely egyben a másik nagy magyar operett-szerző, Lehár Ferenc halálának napja is) a Magyar Operett Napja. Szülővárosának önkormányzata és a Kálmán Imre Múzeum díjat is alapított a nevével, amelyet évente az operett műfajban kiemelkedőt alkotó személyiségnek ítélnek oda. Születésének 125. évfordulóján emlékére szobrot avattak Budapesten, a Nagymező utcában, amely a padon ülő zeneszerzőt ábrázolja. Az idei évforduló alkalmából Kálmán szülővárosa a komponista életéről és koráról Lám a Földön is van égi boldogság címmel időszaki kiállítást is rendez, a Budapesti Operettszínház pedig emléke előtt tisztelegve idén másodszor hirdette meg a Kálmán Imre Nemzetközi Operett-Musical Karmesterversenyt, amelynek döntőjét október 27-én tartják Budapesten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.