Zenés színház

15 érdekesség a Tannhäuserről, amit eddig nem tudtál

2020.10.19. 16:50
Ajánlom
175 éve mutatták be Drezdában Richard Wagner háromfelvonásos operáját, a Tannhäusert. A mű ugyan messze nem volt olyan népszerű, mint a Nibelung-tetralógia vagy a Tisztán és Izolda, de jelentős hatása volt a későbbi operairodalomra. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a darabról.
 1. Wagner valószínűleg egy Heine-költeményben találkozott először Tannhäuser nevével, ekkor azonban még nem foglalkoztatta a téma. Végül egy 13. században keletkezett monda, a Sängerkrieg auf Wartburg és a 16. században írt Dannhauser című ének alapján írta meg az operát.
 2. A művet 1845. október 19-én mutatták be. Mérsékelt sikert aratott és a magyar operavilág sem figyelt fel rá, a hazai premierre csak 17 évvel a drezdai ősbemutató után került sor.
 3. Erkel Ferenc a nagyfokú németellenesség miatt megszállottan küzdött azért, hogy a Nemzeti Színházban ne játsszanak Wagner-műveket, ezért a Tannhäuser először nem ott, hanem a pesti Német Színházban csendült fel.
 4. 1863 júliusában Wagner Magyarországra látogatott, és 23-án, valamint 24-én hangversenyt dirigált a Nemzeti Színházban.
 5. A hangverseny után megváltozott Erkel véleménye, és az opera 1871-es Nemzeti Színházas bemutatóján már ő vezényelt.
 6. A mű a Magyar Állami Operaház fennállásának 100. évfordulójáig 451-szer került színre.
 7. Eredeti címe a Der Venusberg (A Vénusz-hegy) volt.
 8. A bemutatót követően a Tannhäusert Wagner többször is átírta, az opera a szerző életművének legtöbbet átdolgozott darabja.
 9. Wagner soha nem érezte elég jónak a Tannhäusert. Egy néhány héttel a halála előtt készült feljegyzés szerint az mondta: „Tartozom a világnak egy Tannhäuserrel”.
 10. 1861-ben III. Napóleon kérésére Párizsban is műsorra tűzték, azonban három előadás után levették a műsorról. A bukás után terjedt el a francia „se tannhauser” (ejtsd: szö tannozé) kifejezés, ami annyit tesz, hogy unatkozni.
 11. Összesen 164 próbát tartottak az előadás előtt.
 12. A franciaországi előadásra Wagner egy plusz balettjelenetet írt a nyitóképhez. A korabeli kritika ezt bírálta, mert indokoltabbnak látták volna a táncot a második felvonásban.
 13. A mai operai gyakorlat a rengeteg eltérés miatt két változatot használ: a „drezdait” és a „párizsit”. A párizsi gyakrabban kerül színre.
 14. Az opera egyik leghíresebb része a Csarnokária, amit önállóan is gyakran játszanak koncerteken.
 15. Gyakori és kedvelt értelmezés, hogy Tannhäuser valójában Wagner művészi alteregója.

Csavlek Etelka Erzsébet szerepében a Csarnokáriát énekli.

Fejléckép: Jacques Clément Wagrez festménye Tannhäuserről

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.