Zenés színház

150 éve született Puccini

2008.03.18. 00:00
Ajánlom
Négy évtized alatt (1884 és 1924 között) Puccini 12 operát írt. Van köztük nagyszabású zenedráma és egyfelvonásos komédia, megunhatatlan operasláger és ritkán színpadra kerülő különlegesség. Az évfordulóra való tekintettel a Tavaszi Fesztivál műsorán négy műve is szerepel.

Igazi ritkaságként – magyar színpadon még soha nem játszották – hangzik el a szerző 1889-ben bemutatott "lírai drámája", a középkorban játszódó Edgar. A lovagi történetet az Operaház művészei adják elő, félig szcenírozott formában (március 18., Magyar Állami Operaház).

Puccini első nagy sikerét a Manon Lescaut-nak köszönhette, ez a mű Olaszországon kívül is ismertté tette, a torinói premier után egy évvel már Budapesten is játszották. Ezúttal a debreceni Csokonai Színház vendégjátékában láthatjuk (március 15. Millenáris Teátrum), nagyszerű, ifjú tehetségekkel és Szergej Maszlobojscsikov rendezésében.

A komédiázásra és a felhőtlen szórakozásra a Kolozsvári Magyar Színház vendégjátéka ad alkalmat (Gianni Schicchi). A szenzációsnak ígérkező produkció rendezője a világhírű Silviu Purcarete, az örökségre hiába ácsingózó népes rokonságot ezúttal nem operaénekesek, hanem énekelni kiválóan tudó színészek jelenítik meg. A társulat a produkció októberi premierjének frenetikus sikerét a budapesti Tháliában (március 25.) szeretné megismételni. Purcarete rendezéseit több alkalommal is láthatta a hazai közönség, vendégrendezőként pedig legutóbb (2005-ben) a Katona József Színházban (Shakespeare: Troilus és Cressida) dolgozott. Munkáit általában merész látványvilág és szabad szövegkezelés jellemzi. Az 1991-ben alapított, világhírű Bulandra Színház egykori igazgatója, aki jelenleg Franciaországban él, több operát is rendezett már, s aki ismeri munkásságát, az sejtheti, hogy a Gianni Schicchi-t sem a hagyományos operaklisék mentén dolgozta fel. A Puccinira jellemző nagyméretű zenekart ezúttal egy kisebb együttes helyettesíti, az átdolgozást Stollár Xénia végzete el. Az operát – a címszerep és Rinuccio kivételével – színészek éneklik, a két énekes pedig teljes színészi vértezetben komédiázik. Igazi "örökösödési háború" bontakozik ki a színpadon, a hoppon maradt rokonság jóval nagyobb, mint azt Puccini színlapja alapján képzelni lehet. Igazi keselyűhad gyűlt a halottas ágy mellé, de nem kell megijedni, mert ez a népség inkább mulatságosan groteszk, s nem félelmetes.

A Bohéméletet, a megunhatatlan operaslágert, Nádasdy Kálmán legendás rendezésben tűzi műsorra a Magyar Állami Operaház (március 28.). S aki nem csak az operaszerző Puccinivel szeretne megismerkedni, az március 17-én a szerző ifjúkori művével, a Messa di Gloriával találkozhat a Zeneakadémián.

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.