Zenés színház

17 magyar a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny középdöntőjében

2011.05.16. 20:38
Ajánlom
Nyolc ország, kilenc város, több mint háromszáz jelentkező, ötven elődöntős - röviden ez az első alkalommal megrendezett verseny eddigi összegzése.

2011 nagyszabású musicalprojektje az I. Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny, melynek célja lehetőséget adni a világ legkülönbözőbb országaiból, városaiból érkező tehetséges fiatalok megmérettetésére, elsősorban a világhírű, magyar származású zeneszerző művein keresztül. Az elődöntők lezajlottak már Marosvásárhelyen, Bukarestben, Münchenben, Tokióban, Szöulban, Grazban, a komponista szülővárosában, Szabadkán, valamint Budapesten. A szlovákiai helyszínen, az Érsekújvári Rockszínpadon betegség miatt csak június 6-án tartják az első megmérettetést.

A helyi szakemberekből álló zsűri mindenhol három kategóriában hallgatta meg a fiatal énekeseket: női szóló (pl.: Elisabeth, Én, Constanze, Marie Antoinette, Waldstätten bárónő, Nannerl, Mrs. Danvers, Beatrice); férfi szóló (pl.: Wolfgang Mozart, Maxim de Winter, Halál, Rudolf, Colloredo); karakterénekes (pl.: Mrs. van Hopper, Jack Fawell, Schikaneder, Lucheni , Frau Wolf). A magyarországi elődöntőn, a Budapesti Operettszínházban két nap alatt mintegy százharminc versenyző lépett a zsűri elé, melynek tagja volt Janza Kata színművész, Kocsák Tibor zeneszerző, a Madách Színház zenei vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense, Makláry László karmester, az Operettszínház fő-zeneigazgatója és Lőrinczy György kulturális menedzser, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség ügyvezetője. Döntésük alapján 17 fiatal tehetséget jutott tovább a középdöntőbe. Férfi szóló kategóriában Borbély Richárd, Kocsis Dénes, Veréb Tamás, Kádár Szabolcs, Lipics Barna, Sándor Péter, Szabó Dávid, Szentmártoni Norman, Zádori Szilárd, Barkóczi Sándor, a női szóló kategóriában Baranyai Annamária, Tóth Angelika, Kiss Kamilla, Simon Boglárka, míg a karakterénekesek közül Kerényi Miklós Máté, Horváth Cintia és Fejes Szandra került a következő fordulóba.

A helyi zsűrik minden városban a jelentkezések arányában választották ki a legjobbakat, így Grazból hat, Münchenből hét, Marosvásárhelyről két, Bukarestből három, Szabadkáról négy, Tokióból és Szöulból pedig két-két versenyző lesz ott a 2011. június 29-30-i szabadkai középdöntőben, ahol már nemzetközi zsűri előtt lépnek fel. Itt két számot kell előadniuk: egyet Lévay Szilveszter művéből, illetve a világ musicalirodalmából egy szabadon választott dalt.

A döntőre 2011. július 1-jén, pénteken este kerül sor a Szabadka melletti Palics szabadtéri színpadán, ahol az énekeseket már a Budapesti Operettszínház Zenekara kíséri. Itt Lévay-szólókat és -duetteket, valamint más musicalszerzők dalait kell megszólaltatniuk.

Az I. Lévay Szilveszter Nemzetközi Musicalversenyt egy nagyszabású gála zárja a Budapesti Operettszínházban, 2011. július 4-én, ahol a döntősökön kívül már befutott művészek is fellépnek majd. Lévay Szilveszter több előselejtezőn maga is részt vett, s elmondta, hatalmas örömmel tölti el, hogy minden városban sikerült olyan fiatal tehetségeket felfedezni, akikből a jövő musicalsztárjai lehetnek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Zenés színház hír

Elisabeth Sobotka lesz a Berlini Állami Opera új főigazgatója

A Bregenzi Fesztivál vezetője 2024 szeptemberében kezdheti meg munkáját az intézmény élén. A jelenlegi főigazgató, Matthias Schulz 2025-től a Zürichi Operát vezeti majd.
Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.