Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

2021.10.21. 10:10
Ajánlom
Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

A 17. században megszokott jelenség volt, hogy a színielőadások minél több művészeti ág bevonásával, komplex hatást keltve próbálták lenyűgözni a közönséget, ének, tánc, látvány teljességével. Ma már egy ilyen szélsőségesen hosszú, a fő cselekményhez képest kitérőkkel tarkított est kevésbé lenne hatásos, habár a műfaj története iránt érdeklődők időről időre megkísérlik színre vinni az eredeti műveket.

Aki azonban egy feszes, magával ragadó darabra vágyik, mégis szeretne kacagni Molière karakterein és megcsodálni Lully zenéjének szépségeit, a Magyar Állami Operaház júniusban bemutatott új produkcióját nézze meg!

Tarnóczi Jakab rendező és Varga Zsófia dramaturg átdolgozása modern környezetbe helyezi a cselekményt, hiszen a mai kor újgazdagjai is tudnak nevetségesen viselkedni, mikor tudás és ízlés nélkül próbálnak műveltnek tűnni, és azt képzelik, a pénzük automatikusan helyet biztosít nekik a szellemi elit köreiben. A 21. századi Jourdain úr élelmiszeripari vállalkozó, rendkívüli kovászos uborkájának köszönheti nagy vagyonát,

megvesz tehát egy művészeti komplexumot – történetesen épp az Eiffel Műhelyházat –, a művészeket alkalmazottaivá fogadja, hogy aztán egy első operalátogató naiv rácsodálkozásával kezdjen ismerkedni a műfajjal.

Ezzel persze még nem lenne baj, ám Jourdain érdeklődése nem tart sokáig, ráunván a tanulásra, egy basáskodó pénzember hatalomfitogtatásával uralkodik mindenki felett, ide értve a saját családját is.

Az énekesek közben rendíthetetlenül adják elő az elragadó Lully-áriákat, a balettművészek táncolnak, az uborkásgazda körül pedig egy furcsa pár kezd legyeskedni.

Vajon a 21. században is helyre tud állni még a világrend, a bűnös megbűnhődik, és belátja hibáját? Elfoglalhatja még méltó helyét a művészet, főleg azután, hogy az utóbbi években talán sosem látott mértékben háttérbe szorult?

Ezekre a kérdésekre is kínál valamiféle választ ez a kacagtató volta ellenére közel sem súlytalan előadás.

Az előadás prózai szereplői Mészáros Máté, Ónodi Eszter, Ladányi Júlia, Kaszás Gergő, Friedenthal Zoltán, Péterfy Bori lesznek, az énekes közreműködők Molnár Anna/Heiter Melinda, Ninh Duc Hoang Long, Varga Donát, Daragó Zoltán és Erdős Attila, a karmester Thomas Kornél.

Molière–Lully: Az úrhatnám polgár

Helyszín: Eiffel Műhelyház
Időpont: október 21., 22. 20:00, október 30. 11:00

Fejléckép: Az úrhatnám polgár (fotó: Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház)

Élőben is láthatók az Opera új produkciói

Kapcsolódó

Élőben is láthatók az Opera új produkciói

Az ősz folyamán közönség előtt is színre kerül a Magyar Állami Operaház több olyan előadása, amelyet az elmúlt évadban csak online vagy mindössze egy alkalommal láthatott a közönség.

Bejártuk az Eiffel Műhelyházat

Bejártuk az Eiffel Műhelyházat

Az október 25-i hivatalos átadóünnepség előtt a sajtó képviselőinek lehetőségük volt megtekinteni az Opera új, multifunkcionális játszóhelyét, ahol a próbatermek, műhelyek és raktárak is helyet kaptak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában. 
Zenés színház interjú

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Zenés színház elhunyt

Elhunyt Michael Boder karmester

A nemzetközi hírű operadirigenst, aki idén húsvétkor a Magyar Állami Operaház Parsifal-produkcióját vezényelte, hatvanöt éves korában érte a halál – tette közzé az intézmény.
Zenés színház interjú

Nekünk találkozni kellett – interjú Nádasi Veronikával, a Carmen-musical címszereplőjével

Április 19-én, 20-án és 21-én először láthatja Magyarországon a közönség Frank Wildhorn Carmen című musicaljét a Budapesti Operettszínházban. Az első szereposztásban címszerepet alakító Nádasi Veronika számára méltó feladatot jelent ennek a minden porcikájában nagybetűs nőnek a megformálása.