Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

2021.10.21. 10:10
Ajánlom
Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

A 17. században megszokott jelenség volt, hogy a színielőadások minél több művészeti ág bevonásával, komplex hatást keltve próbálták lenyűgözni a közönséget, ének, tánc, látvány teljességével. Ma már egy ilyen szélsőségesen hosszú, a fő cselekményhez képest kitérőkkel tarkított est kevésbé lenne hatásos, habár a műfaj története iránt érdeklődők időről időre megkísérlik színre vinni az eredeti műveket.

Aki azonban egy feszes, magával ragadó darabra vágyik, mégis szeretne kacagni Molière karakterein és megcsodálni Lully zenéjének szépségeit, a Magyar Állami Operaház júniusban bemutatott új produkcióját nézze meg!

Tarnóczi Jakab rendező és Varga Zsófia dramaturg átdolgozása modern környezetbe helyezi a cselekményt, hiszen a mai kor újgazdagjai is tudnak nevetségesen viselkedni, mikor tudás és ízlés nélkül próbálnak műveltnek tűnni, és azt képzelik, a pénzük automatikusan helyet biztosít nekik a szellemi elit köreiben. A 21. századi Jourdain úr élelmiszeripari vállalkozó, rendkívüli kovászos uborkájának köszönheti nagy vagyonát,

megvesz tehát egy művészeti komplexumot – történetesen épp az Eiffel Műhelyházat –, a művészeket alkalmazottaivá fogadja, hogy aztán egy első operalátogató naiv rácsodálkozásával kezdjen ismerkedni a műfajjal.

Ezzel persze még nem lenne baj, ám Jourdain érdeklődése nem tart sokáig, ráunván a tanulásra, egy basáskodó pénzember hatalomfitogtatásával uralkodik mindenki felett, ide értve a saját családját is.

Az énekesek közben rendíthetetlenül adják elő az elragadó Lully-áriákat, a balettművészek táncolnak, az uborkásgazda körül pedig egy furcsa pár kezd legyeskedni.

Vajon a 21. században is helyre tud állni még a világrend, a bűnös megbűnhődik, és belátja hibáját? Elfoglalhatja még méltó helyét a művészet, főleg azután, hogy az utóbbi években talán sosem látott mértékben háttérbe szorult?

Ezekre a kérdésekre is kínál valamiféle választ ez a kacagtató volta ellenére közel sem súlytalan előadás.

Az előadás prózai szereplői Mészáros Máté, Ónodi Eszter, Ladányi Júlia, Kaszás Gergő, Friedenthal Zoltán, Péterfy Bori lesznek, az énekes közreműködők Molnár Anna/Heiter Melinda, Ninh Duc Hoang Long, Varga Donát, Daragó Zoltán és Erdős Attila, a karmester Thomas Kornél.

Molière–Lully: Az úrhatnám polgár

Helyszín: Eiffel Műhelyház
Időpont: október 21., 22. 20:00, október 30. 11:00

Fejléckép: Az úrhatnám polgár (fotó: Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház)

Élőben is láthatók az Opera új produkciói

Kapcsolódó

Élőben is láthatók az Opera új produkciói

Az ősz folyamán közönség előtt is színre kerül a Magyar Állami Operaház több olyan előadása, amelyet az elmúlt évadban csak online vagy mindössze egy alkalommal láthatott a közönség.

Bejártuk az Eiffel Műhelyházat

Bejártuk az Eiffel Műhelyházat

Az október 25-i hivatalos átadóünnepség előtt a sajtó képviselőinek lehetőségük volt megtekinteni az Opera új, multifunkcionális játszóhelyét, ahol a próbatermek, műhelyek és raktárak is helyet kaptak.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.
Zenés színház interjú

„A humor a legszebb eszköz a sötétség ellen” – interjú Dénes Viktorral

Számos operettben bizonyított már táncoskomikusként, ezúttal azonban Rozsda Lovag bőrébe bújik Dénes Viktor a Budapesti Operettszínház zenés mesejátékában, a Rozsda Lovag és Fránya Fridában. Az újrahasznosított főhősről, a környezettudatosságról és a commedia dell’arte darabbéli megjelenéséről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.
Zenés színház kritika

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Zenés színház hír

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.