Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

2021.10.21. 10:10
Ajánlom
Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

A 17. században megszokott jelenség volt, hogy a színielőadások minél több művészeti ág bevonásával, komplex hatást keltve próbálták lenyűgözni a közönséget, ének, tánc, látvány teljességével. Ma már egy ilyen szélsőségesen hosszú, a fő cselekményhez képest kitérőkkel tarkított est kevésbé lenne hatásos, habár a műfaj története iránt érdeklődők időről időre megkísérlik színre vinni az eredeti műveket.

Aki azonban egy feszes, magával ragadó darabra vágyik, mégis szeretne kacagni Molière karakterein és megcsodálni Lully zenéjének szépségeit, a Magyar Állami Operaház júniusban bemutatott új produkcióját nézze meg!

Tarnóczi Jakab rendező és Varga Zsófia dramaturg átdolgozása modern környezetbe helyezi a cselekményt, hiszen a mai kor újgazdagjai is tudnak nevetségesen viselkedni, mikor tudás és ízlés nélkül próbálnak műveltnek tűnni, és azt képzelik, a pénzük automatikusan helyet biztosít nekik a szellemi elit köreiben. A 21. századi Jourdain úr élelmiszeripari vállalkozó, rendkívüli kovászos uborkájának köszönheti nagy vagyonát,

megvesz tehát egy művészeti komplexumot – történetesen épp az Eiffel Műhelyházat –, a művészeket alkalmazottaivá fogadja, hogy aztán egy első operalátogató naiv rácsodálkozásával kezdjen ismerkedni a műfajjal.

Ezzel persze még nem lenne baj, ám Jourdain érdeklődése nem tart sokáig, ráunván a tanulásra, egy basáskodó pénzember hatalomfitogtatásával uralkodik mindenki felett, ide értve a saját családját is.

Az énekesek közben rendíthetetlenül adják elő az elragadó Lully-áriákat, a balettművészek táncolnak, az uborkásgazda körül pedig egy furcsa pár kezd legyeskedni.

Vajon a 21. században is helyre tud állni még a világrend, a bűnös megbűnhődik, és belátja hibáját? Elfoglalhatja még méltó helyét a művészet, főleg azután, hogy az utóbbi években talán sosem látott mértékben háttérbe szorult?

Ezekre a kérdésekre is kínál valamiféle választ ez a kacagtató volta ellenére közel sem súlytalan előadás.

Az előadás prózai szereplői Mészáros Máté, Ónodi Eszter, Ladányi Júlia, Kaszás Gergő, Friedenthal Zoltán, Péterfy Bori lesznek, az énekes közreműködők Molnár Anna/Heiter Melinda, Ninh Duc Hoang Long, Varga Donát, Daragó Zoltán és Erdős Attila, a karmester Thomas Kornél.

Molière–Lully: Az úrhatnám polgár

Helyszín: Eiffel Műhelyház
Időpont: október 21., 22. 20:00, október 30. 11:00

Fejléckép: Az úrhatnám polgár (fotó: Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház)

Élőben is láthatók az Opera új produkciói

Kapcsolódó

Élőben is láthatók az Opera új produkciói

Az ősz folyamán közönség előtt is színre kerül a Magyar Állami Operaház több olyan előadása, amelyet az elmúlt évadban csak online vagy mindössze egy alkalommal láthatott a közönség.

Bejártuk az Eiffel Műhelyházat

Bejártuk az Eiffel Műhelyházat

Az október 25-i hivatalos átadóünnepség előtt a sajtó képviselőinek lehetőségük volt megtekinteni az Opera új, multifunkcionális játszóhelyét, ahol a próbatermek, műhelyek és raktárak is helyet kaptak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Zenés színház videó

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Zenés színház hír

Áthelyezik a földrengésben megrongálódott színházépületből a pesarói Rossini Operafesztivál idei évre tervezett előadásait

Az opera-előadásokat a fesztivál által már korábban is használt sportcsarnokban, a Vitrifrigo Arénában rendezik meg, míg a koncertekre a város egy másik színházépületében kerül majd sor.
Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.