Zenés színház

220 éve hunyt el a vígoperák koronázatlan királya, Domenico Cimarosa

2021.01.11. 09:10
Ajánlom
1801. január 11-én hunyt el az olasz vígopera mestere, Domenico Cimarosa, akinek leghíresebb művét, A titkos házasságot a mai napig előszeretettel játsszák a világ operaházai. Hányattatott életéről viszonylag keveset tudunk, ám darabjai még több mint 200 év elteltével is az operaszínpadok ékkövei.

Cimarosa 1749. december 17-én született Aversában, rendkívül szegény családban. Bár a művészetek iránti fogékonysága hamar megmutatkozott, szüleinek nem volt pénze taníttatni, csak egy szegényeknek fenntartott ingyenes iskolába járhatott a minoriták segítségével.

Később ugyanez a szerzetesrend küldte a 12 éves fiút a nápolyi konzervatóriumba, hogy megkezdje zenei tanulmányait, ám édesapja halála egy időre elvágta előle a képzés lehetőségét. Édesanyja a temetés után egy kolostorban vállalt állást, ahová gyakran magával vitte Cimarosát is.

A kolostor orgonistája meglátta a fiúban a tehetséget, és a támogatta felsőfokú tanulmányait, méghozzá a korszak egyik legrangosabb intézményében.

Cimarosára Francesco Durante, valamint Alessandro és Domenico Scarlatti voltak a legnagyobb hatással, de behatóan ismerte korának legmeghatározóbb zeneszerzőit, és kiterjedt zenei műveltségre tett szert.

Első operáját a konzervatóriumi évei végén írta A gróf szeszélyei címmel. A művet 1772-ben mutatták be óriási sikerrel, Cimarosa neve pedig egy csapásra ismert lett. Hamarosan már nemcsak a nápolyi színpadokon játszották a darabjait, eljutott Rómába, Milánóba, Velencébe és Firenzébe is.

Goethe olyannyira rajongott a műveiért, hogy Rómában több előadását is megnézte, sőt a Le trame deluse-t és az Il Matrimonio Segretót (A titkos házasság) ő maga rendezte.

Utóbbi már az 1792-es ősbemutatón is akkora sikert aratott, hogy a nézők nem voltak hajlandóak távozni a színházból, a színészeknek még egyszer le kellett játszaniuk az előadást.

Nemzetközi szinten is fényes karriert tudhat maga mögött: Szentpéterváron az olasz opera karmestere volt, majd két évig a bécsi császári udvari zenekart irányította.

52 éves korában bekövetkezett haláláig Cimarosa hatvannégy operát, száz koncertáriát és dalt, több misét, oratóriumot, kantátát, egy rekviemet és harminckét zongoraszonátát írt. Stílusa átmenetet képez Mozart és Rossini zenéje között. Hatása Magyarországra is elért, a zeneszerzőt a század végén valóságos sztárkultusz övezte. Legismertebb magyar vonatkozású feldolgozása a Michael Hampe rendezte A titkos házasság, ami az 1986-os Schwetzingeni fesztiválon is színre került a Drottningholm Court Theatre Orchestra közreműködésével.

Szereplők: Carlos Feller, Georgine Resick, Barbara Daniels, Szirmay Márta, David Kuebler, Claudio Nicolai és Werner Sindemann

Az 1986-os előadás

Fejléckép: Domenico Cimarosa (forrás: Wikipédia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Botrányos siker a drezdai Operaházban – 110 éves Strauss vígoperája, A rózsalovag

Közel két év tervezés után, 1911. január 26-án bemutatták a drezdai Operaházban A rózsalovagot, Richard Strauss és Hugo von Hofmannsthal később nagy vitákat kiváltó háromfelvonásos zenés játékát.
Zenés színház hír

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Zenés színház kvíz

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház ajánló

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre” – János vitéz az Operett Online-on

Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékával folytatódik a Budapesti Operettszínház közvetítés-sorozata január 22-én. A Petőfi Sándor elbeszéléséből írt János vitéz Bozsik Yvette rendezésében újfajta értelmezést kap, eggyé olvad benne a túlvilági és a földi lét.
Zenés színház hír

Cseh Tamásra emlékezik a Vígszínház a Magyar Kultúra Napján

Koncertszínházi előadással idézi meg Cseh Tamás alakját január 22-én a Vígszínház. A zeneszerző, énekes éppen a Magyar Kultúra Napján lenne 78 éves, a Kelet-nyugati pályaudvar című est két nagy sikerű lemezének – a Fontátvonulás és a Nyugati pályaudvar – dalait dolgozza fel.