Zenés színház

220 éve hunyt el a vígoperák koronázatlan királya, Domenico Cimarosa

2021.01.11. 09:10
Ajánlom
1801. január 11-én hunyt el az olasz vígopera mestere, Domenico Cimarosa, akinek leghíresebb művét, A titkos házasságot a mai napig előszeretettel játsszák a világ operaházai. Hányattatott életéről viszonylag keveset tudunk, ám darabjai még több mint 200 év elteltével is az operaszínpadok ékkövei.

Cimarosa 1749. december 17-én született Aversában, rendkívül szegény családban. Bár a művészetek iránti fogékonysága hamar megmutatkozott, szüleinek nem volt pénze taníttatni, csak egy szegényeknek fenntartott ingyenes iskolába járhatott a minoriták segítségével.

Később ugyanez a szerzetesrend küldte a 12 éves fiút a nápolyi konzervatóriumba, hogy megkezdje zenei tanulmányait, ám édesapja halála egy időre elvágta előle a képzés lehetőségét. Édesanyja a temetés után egy kolostorban vállalt állást, ahová gyakran magával vitte Cimarosát is.

A kolostor orgonistája meglátta a fiúban a tehetséget, és a támogatta felsőfokú tanulmányait, méghozzá a korszak egyik legrangosabb intézményében.

Cimarosára Francesco Durante, valamint Alessandro és Domenico Scarlatti voltak a legnagyobb hatással, de behatóan ismerte korának legmeghatározóbb zeneszerzőit, és kiterjedt zenei műveltségre tett szert.

Első operáját a konzervatóriumi évei végén írta A gróf szeszélyei címmel. A művet 1772-ben mutatták be óriási sikerrel, Cimarosa neve pedig egy csapásra ismert lett. Hamarosan már nemcsak a nápolyi színpadokon játszották a darabjait, eljutott Rómába, Milánóba, Velencébe és Firenzébe is.

Goethe olyannyira rajongott a műveiért, hogy Rómában több előadását is megnézte, sőt a Le trame deluse-t és az Il Matrimonio Segretót (A titkos házasság) ő maga rendezte.

Utóbbi már az 1792-es ősbemutatón is akkora sikert aratott, hogy a nézők nem voltak hajlandóak távozni a színházból, a színészeknek még egyszer le kellett játszaniuk az előadást.

Nemzetközi szinten is fényes karriert tudhat maga mögött: Szentpéterváron az olasz opera karmestere volt, majd két évig a bécsi császári udvari zenekart irányította.

52 éves korában bekövetkezett haláláig Cimarosa hatvannégy operát, száz koncertáriát és dalt, több misét, oratóriumot, kantátát, egy rekviemet és harminckét zongoraszonátát írt. Stílusa átmenetet képez Mozart és Rossini zenéje között. Hatása Magyarországra is elért, a zeneszerzőt a század végén valóságos sztárkultusz övezte. Legismertebb magyar vonatkozású feldolgozása a Michael Hampe rendezte A titkos házasság, ami az 1986-os Schwetzingeni fesztiválon is színre került a Drottningholm Court Theatre Orchestra közreműködésével.

Szereplők: Carlos Feller, Georgine Resick, Barbara Daniels, Szirmay Márta, David Kuebler, Claudio Nicolai és Werner Sindemann

Az 1986-os előadás

Fejléckép: Domenico Cimarosa (forrás: Wikipédia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Vizuál

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Zenés színház

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A CIKK FRISSÜLT.
Vizuál

Az ember, aki kikosarazta Ingmar Bergmant – 10 érdekesség a 85 éves Dustin Hoffmanról

A kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman pályája nem indult zökkenőmentesen, azonban néhány rövid kitérő után már a legnagyobb rendezők ajánlottak neki főszerepeket.
Színház

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Bűnözők lepik el a Dóm teret

Augusztus 12-én Szegedre érkezik Fred Ebb és Bob Fosse világhírű, Tony-díjas musicalje, a Chicago.
Zenés színház hír

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A CIKK FRISSÜLT.
Zenés színház interjú

„Magamból építkezve bújok az adott karakter bőrébe” – interjú Laki Péterrel

Laki Péter mozgalmas időszakot tudhat maga mögött. A Budapesti Operettszínház évadát záró két jubileumi gála mellett a tízéves évfordulóját ünneplő Budavári Palotakoncerten is láthatta őt a közönség, ráadásul a következő évadban egy új szerepkörben is bemutatkozik. Az elmúlt időszakról, műfaji határátlépésekről, valamint az új szakmai kihívásokról beszélgettünk.
Zenés színház videó

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Zenés színház hír

Musicalt írtak Frida Kahlóról

A mexikói festőművész életéről készült zenés darabot az Obie-díjas szerző, Neena Beber írja, zenéjét pedig Jaime Lozano készíti.