Zenés színház

220 éve hunyt el a vígoperák koronázatlan királya, Domenico Cimarosa

2021.01.11. 09:10
Ajánlom
1801. január 11-én hunyt el az olasz vígopera mestere, Domenico Cimarosa, akinek leghíresebb művét, A titkos házasságot a mai napig előszeretettel játsszák a világ operaházai. Hányattatott életéről viszonylag keveset tudunk, ám darabjai még több mint 200 év elteltével is az operaszínpadok ékkövei.

Cimarosa 1749. december 17-én született Aversában, rendkívül szegény családban. Bár a művészetek iránti fogékonysága hamar megmutatkozott, szüleinek nem volt pénze taníttatni, csak egy szegényeknek fenntartott ingyenes iskolába járhatott a minoriták segítségével.

Később ugyanez a szerzetesrend küldte a 12 éves fiút a nápolyi konzervatóriumba, hogy megkezdje zenei tanulmányait, ám édesapja halála egy időre elvágta előle a képzés lehetőségét. Édesanyja a temetés után egy kolostorban vállalt állást, ahová gyakran magával vitte Cimarosát is.

A kolostor orgonistája meglátta a fiúban a tehetséget, és a támogatta felsőfokú tanulmányait, méghozzá a korszak egyik legrangosabb intézményében.

Cimarosára Francesco Durante, valamint Alessandro és Domenico Scarlatti voltak a legnagyobb hatással, de behatóan ismerte korának legmeghatározóbb zeneszerzőit, és kiterjedt zenei műveltségre tett szert.

Első operáját a konzervatóriumi évei végén írta A gróf szeszélyei címmel. A művet 1772-ben mutatták be óriási sikerrel, Cimarosa neve pedig egy csapásra ismert lett. Hamarosan már nemcsak a nápolyi színpadokon játszották a darabjait, eljutott Rómába, Milánóba, Velencébe és Firenzébe is.

Goethe olyannyira rajongott a műveiért, hogy Rómában több előadását is megnézte, sőt a Le trame deluse-t és az Il Matrimonio Segretót (A titkos házasság) ő maga rendezte.

Utóbbi már az 1792-es ősbemutatón is akkora sikert aratott, hogy a nézők nem voltak hajlandóak távozni a színházból, a színészeknek még egyszer le kellett játszaniuk az előadást.

Nemzetközi szinten is fényes karriert tudhat maga mögött: Szentpéterváron az olasz opera karmestere volt, majd két évig a bécsi császári udvari zenekart irányította.

52 éves korában bekövetkezett haláláig Cimarosa hatvannégy operát, száz koncertáriát és dalt, több misét, oratóriumot, kantátát, egy rekviemet és harminckét zongoraszonátát írt. Stílusa átmenetet képez Mozart és Rossini zenéje között. Hatása Magyarországra is elért, a zeneszerzőt a század végén valóságos sztárkultusz övezte. Legismertebb magyar vonatkozású feldolgozása a Michael Hampe rendezte A titkos házasság, ami az 1986-os Schwetzingeni fesztiválon is színre került a Drottningholm Court Theatre Orchestra közreműködésével.

Szereplők: Carlos Feller, Georgine Resick, Barbara Daniels, Szirmay Márta, David Kuebler, Claudio Nicolai és Werner Sindemann

Az 1986-os előadás

Fejléckép: Domenico Cimarosa (forrás: Wikipédia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Foci a színpadon és élőben – különleges előadásra készül a Puskás musical csapata

Rendhagyó előadásnak lehetnek szemtanúi a Puskás musical június 19-i előadására jegyet váltó nézők: jegyükért ugyanis az előadás megnézése mellett a Magyarország-Franciaország EB-mérkőzést is élőben szurkolhatják végig.
Zenés színház hír

A Pécsi Nemzeti Színház újraalkotja a szabadtéri színház fogalmát – indul a #színháztér projekt

Júniusban a pécsi teátrum művészei nyakukba veszik Baranya megyét, hogy szó szerint az utcára vigyék a színházat. A miniszter félrelép telt házas premierjével újranyitó intézmény ingyenesen látogatható Erkélykoncertekkel és klasszikus produkciókkal várják a szórakozni vágyókat.
Zenés színház bécs

Cecilia Bartoli is fellép a bécsi Operaház új évadában

Öt saját produkcióval, a Monte-Carlói Opera vendégelőadásával, gyermekoperával és három balettpremierrel is készül a Bécsi Állami Operaház a 2021/22-es szezonra. Az új évad egyik szenzációja, a világhírű olasz mezzoszoprán, Cecilia Bartoli debütálása a bécsi színpadon.
Zenés színház ajánló

Idén (is) online jelentkezik a Budapesti Wagner-napok

Világsztárok közreműködésével élőben közvetített, operarészletekből összeállított koncertekkel, dalesttel, valamint a 2019-ben felújított Nibelung gyűrűje tetralógia felvételének első nyilvános közzétételével jön a Budapesti Wagner-napok a Müpa Home felületein.
Zenés színház hír

A közösségi élményről is szól az Operaház következő évada

Tizenhét bemutatóval várja a közönséget az új évadban a Magyar Állami Operaház, amely a 2021/22-es szezonban az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház mellett megnyitja a felújított Andrássy úti anyaintézményét is. A három helyszínre tervezett tizenkét egész estés és öt egyfelvonásos új produkció mellett visszatérnek a népszerű ifjúsági programok és előadássorozatok is, miközben olyan nemzetközi hírű művészek lépnek színpadra, mint Plácido Domingo, Patricia Petibon, Lawrence Brownlee, vagy épp Sir Willard White.