Zenés színház

23 milliárdot kap az Operaház

2016.08.25. 09:11
Ajánlom
Két év alatt mintegy 23 milliárd forintból valósulhat meg a Magyar Állami Operaház felújítása - olvasható a Magyar Közlönyben.

A határozat szerint a kormány egyetért a budapesti Operaház "épületének, üzemházának és további, funkcióváltással érintett ingatlanjainak korszerűsítését célzó beruházásnak" 2016 és 2018 közötti megvalósításával. Ókovács Szilveszter tavaly novemberben még azt nyilatkozta: szeretnék, ha 9 hónap alatt befejeződne a felújítás. 

Kilenc hónaposra tervezik az Operaház felújítását

Kapcsolódó

Kilenc hónaposra tervezik az Operaház felújítását

Az Operaház következő évada is tematikus lesz, kevesebb premierrel, ugyanakkor reményeik szerint az utolsó szezon kezdődhet az épület felújítása előtt - mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az m1 hírcsatornán november 10-én délelőtt.

A beruházás összesen legfeljebb 23,2 milliárd forintból valósulhat meg. Felújítják az Operaház homlokzatát, korszerűsítik a színpadtechnikát, javítják az akusztikát és a nézők kényelmi szintjét, átalakítják a zenekari árkot, restaurálják a műemléki díszítéseket, továbbá kicserélik az Operaház közműhálózatát, telepítik gyengeáramú rendszereit, lebonyolítják az épületen belül szükséges funkcióváltásokat, valamint felújítják az üzemházat és a műhelyeket. Az újranyitás határideje 2018. május 24.

Eiffel-csarnok

Eiffel-csarnok (Fotó/Forrás: Nagy Attila)

Az Andrássy úti épület felújításának részleteiről, az előadások lebonyolításáról, az átalakítások nagyságrendjéről, a nézőtér kényelmetlen székeiről és az Opera Café sorsáról érdeklődve, elküldtük kérdéseinket az Operaház illetékeseinek, akik két hetet kértek a válaszadásra. 

magyaridok.hu ugyanakkor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter július elején tett bejelentésére hivatkozva úgy tudja, hogy a felújítás alatt sem marad opera-előadás nélkül a közönség. A meghirdetett előadásokat, az Erkel Színházban és az addigra elkészülő, Kőbányai úti Eiffel-csarnokban bonyolítják majd le. A X. kerületi, úgynevezett Eiffel-csarnok, egykori MÁV Északi Járműjavító hasznosításáról tavaly júliusban döntött a kormány. Korábban felmerült a terület bevásárlóközpontként, lakóparkként, levéltárként való hasznosítása is. A barnamezős területen állami forrásból, 14,5 milliárdos beruházással készül el az új kulturális központ.

Eiffel-csarnok

Eiffel-csarnok (Fotó/Forrás: Nagy Attila)

A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent ajánlati felhívás szerint a munkálatok során 21 ezer négyzetméternyi tetőfelület, 60 tonnányi tető acélszerkezet újul meg, a kivitelezőnek 42 ezer négyzetméternyi felületkezelést is el kell végeznie. A felújítandó Eiffel-csarnok területe 25 ezer négyzetméter, a kiírás szerint ezenkívül 10 ezer négyzetmétert érintő épületbontás is szerepel a feladatok között. A Népliget szomszédságában fekvő csarnok 220 méteres hosszával és 110 méteres szélességével jelenleg az ország legnagyobb állami kézben lévő ipari műemlék épülete.

Az 1886-ban épített, acélszerkezetű épület azonban nem csupán átmeneti otthon lesz, hanem az Opera és az Erkel Színház műhelyházaként és próbacentrumaként is szolgál majd Eiffel Műhelyház néven.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.