Zenés színház

30 év az Operában

2007.05.25. 00:00
Ajánlom
Bensőséges ünnepségen köszöntötték május 24-én Jurij Szimonov karmestert abból az alkalomból, hogy harminc éve vezényelt először a Magyar Állami Operaházban. A Pikk dáma előadása előtti megemlékezésen Jurij Szimonov megkapta a Magyar Állami Operaház bronz emlékplakettjét.

Jurij Szimonov Szaratovban született, operaénekes család gyermekeként. Karmesterként először 12 évesen állt színpadon, iskolájának zenekarával. A leningrádi konzervatórium növendéke volt, majd 1963-ban, szintén Leningrádban már operát is dirigált. 1968-ban - első orosz karmesterként - megnyerte a Rómában rendezett nemzetközi Santa Cecilia karmesterversenyt. 1969-ben debütált a moszkvai Bolsojban.

1979-ben megalapította a Moszkvai Nagyszínház Kamarazenekarát. A Nagyszínházban folytatott kitűnő munkájára felfigyelve több felkérést kapott immár nyugat-európai és tengeren túli zenekaroktól. 1985-ben megalapította a Kis Moszkvai Szimfonikusokat, akikkel hamarosan bejárta a környező országok színpadait. 1989-ben debütált a tengerentúlon is, az Egyesült Államokban először a Bostoni Szimfonikusokat, majd a Los Angeles Philharmonic zenekart vezényelte. 1978-tól 1991-ig a Moszkvai Konzervatórium karmester-professzora volt. Számtalan rangos fesztivál résztvevője. 1998-tól a Moszkvai Filharmonikus Zenekar vezető-karmesteri tisztségét is vállalta, akikkel már 1999-ben az Egyesült Államokban, 2000-ben pedig Angliában turnézott. Magyarországon szinte minden vezető zenekarral koncertezett már. Kétévenként a Miskolci Szimfonikus Zenekarral közösen nemzetközi karmester kurzust rendez, valamint rendszeresen tart mesterkurzust a budapesti Zeneakadémián is.

Együttműködése a Magyar Állami Operaházzal éppen 30 évvel ezelőtt kezdődött, egy – azóta már legendássá vált – Carmen előadással, amikor is megelőző próba nélkül bűvölte el a Maestro a zenekart és közönségét egyaránt. Sok nagysikerű operaházi premier fűződik nevéhez, amiket ő maga tanított be, együttműködése az intézménnyel töretlen és gyümölcsöző.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.