Zenés színház

„360 fokban gondolkodom a zenéről” – Beszélgetés Plácido Domingóval

2022.03.10. 11:45
Ajánlom
Plácido Domingót tenoristaként ismerte meg a közönség, de elsősorban művésznek tartja magát: mostanában a zenetörténet nagy baritonjait kelti életre, az Operaház Újranyitógáláján pedig karmesteri pálcát ragad majd. A sokféle szerepkörről és a Magyarországhoz fűződő kapcsolatairól is mesélt nekünk.

Emlékszik még a Magyarországgal kapcsolatos első benyomásaira?

Szerencsés vagyok, csaknem ötven éve lépek már fel Magyarországon. 1973-ban az Erkel Színházban debütáltam, Cavaradossi szerepében, a Toscában. Aztán 1987-ben az Aida Radamesét is elénekeltem. Azóta is mindig nagy élményt jelent Magyarországra jönni, megcsodálni Budapest szépségét, élvezni a kultúrát és a közönség lelkes fogadtatását. Nagyon boldog vagyok, hogy karmesterként részt vehetek az Operaház Újranyitógáláján, a rá következő hónapban pedig Simon Boccanegrát énekelhetem.

PlacidoDomingophotoFiorenzoNiccoli2-112938.jpg

Plácido Domingo (Fotó/Forrás: Fiorenzo Niccoli)

Melyek a legemlékezetesebb élményei Magyarországgal, magyar zenével, zenészekkel kapcsolatban?

Minden emlékem pozitív, nagyon kedvelem a magyar közönséget és a művészeket.

Sokakkal együtt dolgozhattam, például a karmester Solti Györggyel, színpadon pedig olyan kiváló magyar énekesekkel állhattam, mint Marton Éva, Carelli Gábor, Polgár László, Rost Andrea, Sass Sylvia, Várady Júlia és Tokody Ilona. A közönség is nagyon meleg szívű és intelligens, ami nem is meglepő egy olyan országban, amely Lisztet, Bartókot, Kodályt, Erkelt és annyi más nagyszerű zenészt adta a világnak.

Miért fontos önnek a tehetséggondozás?

A fiatalok jelentik a jelent és a jövőt. A karrierem kezdete óta vágyom arra, hogy támogassam őket, pedig akkor még harmincéves sem voltam.

Úgy gondolom, egy művésznek kötelessége is segíteni a fiatal művészeket, ha már olyan szerencséje volt, hogy a múlt legnagyobbjaival dolgozhatott.

Tovább kell adni az örökségüket.

Tudna említeni olyan esetet, amikor különösen büszke volt a mentoráltjaira?

Valahányszor elmegyek egy nagyvárosba, hogy megnézzek egy opera-előadást, találok a szereposztásban néhányakat (nem is csak a legfiatalabbak között), akik az énekversenyemen, az Operalián helyezést értek el. Hatalmas megelégedéssel tölt el, mikor látom, hogy nemzetközi sikereket érnek el, akiket mi is elismertünk. Az is nagy öröm számomra, ahogy a Virtuózok ifjú tehetségei fejlődnek, és épül a karrierjük.

Miben változott a világ az ön karrierjének kezdete óta? Mennyiben más kihívásokkal, esetleg nehézségekkel kell egy fiatal művésznek szembenéznie?

Mikor én voltam fiatal, az operaházaknak nem voltak programjaik a fiatal művészek számára, amelyek során támogatják és képzik őket. Ma a pályára lépő tehetségek számos ilyen nagyszerű kezdeményezés közül választhatnak, a világ számos jelentős operaházában, ami segít nekik növekedni, fejlődni, megfelelni a műfaj számos elvárásának, a zene és az előadó-művészet területén is.

Placido-DomingophotoJoseLuisCortes-113026.jpg

Plácido Domingo (Fotó/Forrás: José Luis Cortés)

Mikor a Három Tenor-koncerteket adták, rengeteg embernek énekelhetett, nem csak a klasszikus zene rajongóinak. Ma, amikor a komolyzene és az opera veszít népszerűségéből, különösen a fiatalok körében, hogyan lehet megmutatni számukra ezeknek a művészeti ágaknak a szépségét? Például rendhagyó koncerthelyszínekkel, crossover-produkciókkal?

A klasszikus zene önmagában is csodálatos. Nem szabad eltorzítani.

Csak meg kell ismertetni a fiatalokkal, segíteni nekik, hogy közelebb kerüljenek hozzá, például kedvezményes jegyárakkal. Mi is így tettünk a Három Tenor-koncerteknél, biztosítottunk olyan helyeket, amelyek bárki számára elérhetőek voltak, illetve sporteseményekre is elvittük a zenénket. Úgy hiszem, a mai fiatalság rendkívül kíváncsi, ezt nem szabad alábecsülnünk, hanem bátorítani és támogatni kell őket, hogy megismerjék a klasszikus zenét.

Sok nagy hőst formált meg a karrierje során, a baritonszerepek között viszont inkább a „rosszfiúk” fordulnak elő. Milyen érzés őket alakítani?

Igazán gonosz figurákat nem szoktam énekelni, mint például a Tosca Scarpiáját vagy Jagót az Otellóból. Mindketten borzasztó árulást követnek el a tenorhősök, Cavaradossi és Otello ellen, akiket sokszor megformáltam, és nagyon szeretek. Inkább érett, apai figurákat játszom, akik gyakran tragikus jellemhibákkal rendelkeznek, de éppen ezáltal mutatkozik meg bennük az ember esendősége.

A bariton a férfiak természetes hangfekvése, talán ezért is hangzik hitelesnek, és ezért olyan igazán emberi alakok a baritonszereplők,

különösen Verdi operáiban. Macbeth persze nem tekinthető pozitív figurának, de ő is áldozat, rendkívül emberi és gyenge. Ezért kérem mindig, hogy mielőtt meghal, a gyönyörű utolsó áriája, a Mal per me che m’affidai (Kár, hogy bíztam magamban) is elhangozhasson. Bár ez sem menti fel őt, de ha későn is, legalább ráébred, mit követett el, és megbánja tetteit.

PlacidoDomingophotoFiorenzoNiccoli2-114602.jpg

Plácido Domingo (Fotó/Forrás: Fiorenzo Niccoli)

Miért fontos önnek a vezénylés? Hogyan hat egymásra a karmesteri és az énekesi munkája?

Mindig is 360 fokban gondolkodtam a zenéről és az operáról.

Amikor a színpadon vagyok, még ha nem is éneklek, folyton arra vágyok, hogy interakcióban legyek mindazzal, ami körülvesz.

A zenekari rész, a vezénylés képessége teszi teljessé ezt a perspektívát. Vezényelni csodálatos dolog, és nagy örömet okoz, még ha a pályámat inkább az éneklésnek és a színpadi jelenlétnek is szenteltem. Természetesen az, hogy tudom, hol él át különleges vagy nehéz pillanatokat egy énekes, hozzájárul, hogy karmesterként is odafigyelhessek ezekre a részekre, és hogy segítsek a szólistaként fellépő kollégáimnak.

Van kedvenc operaháza, vagy más olyan helyszín, ahol nagyon szeret énekelni?

Őszintén szólva mindig az a kedvenc operaházam vagy koncerttermem, ahol aznap lépek fel. Minden színház a második otthonommá válik. Kellemesen és harmonikusan érzem magam az ott dolgozókkal, akárcsak a kollégákkal, a zenészekkel. Jó érzés, hogy mind együtt munkálkodhatunk valami élő és új létrehozásán, minden egyes este.

De legjobban a fellépés előtt, a zuhany alatt szeretek énekelni! Az akusztika utánozhatatlan!

Mitől jó egy operaházban vagy egy koncertteremben fellépni?

Kétségtelenül az akusztika a legfontosabb, de lényeges a színpadtechnika is, hogy gyorsak legyenek a jelenetváltások. Emellett azt gondolom, a közönség kényelmére is szükség van, mert

az emberek azért jönnek színházba, hogy megszabaduljanak a nyugtalanító gondolataiktól, és újra megízleljék a szépséget, a zene egyetemes üzenetét, ami mindannyiunkat összeköt.

Biztos vagyok benne, hogy a felújított budapesti Operaház mindezekkel a jellemzőkkel rendelkezik már! Nagyon várom, hogy felléphessek a megújult épületben!

Fejléckép: Plácido Domingo (fotó/forrás: Fiorenzo Niccoli)

Újranyit az Operaház

Kapcsolódó

Újranyit az Operaház

Március 12-étől újra megtekintheti a közönség a felújított Operaházat, a régi fényében tündöklő, de a legkorszerűbb technikával felszerelt épület három ünnepi előadással várja a zene- és táncrajongókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Zenés színház ajánló

A kard vagy a toll szolgálja jobban a hazát? – Koncerthangulatú előadáson elevenedik meg Petőfi Sándor és Szendrey Júlia élete

A szabadakarat>>>> című pop-up produkció alkotói arra tesznek kísérletet, hogy kiterjesszék a magyar zenés színház műfaji kereteit.
Zenés színház gyász

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Zenés színház hír

Kínában is látható Mundruczó Kornél Lohengrin-rendezése

A Bajor Állami Operaházban bemutatott produkció két este kerül színre a Sanghaji Operában. A darab főszerepeiben neves Wagner-énekesek működnek közre.
Zenés színház ajánló

Októberben folytatódnak a Metropolitan-közvetítések az Urániában

Kilenc opera, klasszikus és kortárs művek is szerepelnek az Metropolitan Opera közvetítései között, amelyek idén is megtekinthetők az Uránia Nemzeti Filmszínházban.