Zenés színház

50 éve csendült fel először a Getsemane a Broadwayn

2020.10.12. 17:10
Ajánlom
Andrew Lloyd Webber kultikus rockoperája, a Jézus Krisztus Szupersztár 1970-ben indult el hódító útjára. A mű, melynek szövegét Tim Rice írta, először albumként jelent meg, majd egy évvel később debütált a Broadwayn. Érdekessége, hogy prózai dialógusok nélkül meséli el Jézus életének utolsó hetét, megmutatva többek között Mária Magdolna és Júdás szemszögét is.

A darab egyszerre ötvözi a rock és a beat eszközeit, szövegei, ironikus hangvétele pedig még hangsúlyosabbá teszik az Újszövetségben leírtakat. A történet ugyanakkor túllép a Biblián és olyan mozzanatokat is megmutat, amiről a könyv nem ír. Webber a klasszikus zenéből is kölcsönzött a rockopera megírásakor, Mária Magdolna híres dalát az I Don’t Know How to Love Himet Mendelssohn ihlette.

Az eredeti lemezen Ian Gillan énekelte Jézust, Júdásként Murray Head, Mária Magdolnaként pedig Yvonne Elliman volt hallható. Egy évvel később Pittsburghban már színpadra került a mű koncertváltozata, 13 ezer ember előtt. Bár a darab a sikerét kétségtelenül a kiváló zenei anyagnak köszönhette, ezen a koncerten mégsem Gillan és Head lépett fel, két énekest, Jeff Fenholtot és Ben Vereent kérték fel a szerepekre. Mindössze ketten, Yvonne Elliman és a Pilátust játszó Barry Dennem tért vissza színpadi változatra is.

JezusKrisztusSzupersztar-170020.jpg

A Jézus Krisztus Szupersztár a Broadwayn 1971-ben

Az 1971-es Mark Hellinger Theatre-ben tartott színházi ősbemutató sikere aztán minden várakozást felülmúlt, a Jézus Krisztus Szupersztárt

két év alatt összesen 711-szer játszották.

Egy évvel később már a londoni West Enden debütált. A darabot a kitüntetések sem kerülték el, bár a Tony-jelöléseket nem sikerült díjra váltani, de a New York-i előadásokat díjazó Theatre World-díjat kétszer is elnyerte. A mű a filmvásznat is meghódította, a Norman Jewison rendezte film premierje után az emberek hosszú sorokban álltak a mozik előtt a jegyekért, és szabályosan megrohamozták a lemezboltokat. Ikonikus számait, a Getsemanet vagy a Heaven On Their Mindsot a mai napig játsszák a rádiók.

Magyarországon elsőként a Budapesti Műszaki Egyetemen került színre Csuha Lajos, Miklóska Lajos és Bódy Magdi főszereplésével, azonban mindössze tíz lejátszott előadás után az ország kultúrpolitikai vezetői a produkciót és annak szereplőit letiltották. A korabeli híradások a „szórakoztatóipar Krisztusát” egyszerű divatbábuként említették, amit a nyugati világ kreált afféle pót-Jézusként. Később ezt a tiltást feloldották.

1986-ban a Dóm téren került színre, a Rock Színház kórusának, szimfonikus zenekarának, valamint a zenekar rock szekciójának közreműködésével. Az előadást Várkonyi Mátyás vezényelte, Jézus szerepében Sasvári Sándort, Júdásként pedig Makrai Pált láthatták a nézők. Nagy Anikó, akinek a nevéhez olyan kultikus előadások fűződnek, mint a Sztárcsinálók, vagy a Bakáts téri Utazás Lady Ashtonja, ebben az előadásban Mária Magdolnaként lépett színpadra.

A Madách Színház 2010-es bemutatójáig a magyar musicaljátszás legnagyobb alakjai álltak színpadra Jézusként: Varga Miklós, Csengeri Attila, Szomor György, Feke Pál, Bot Gábor és Tóth Attila.

Bár a Jézus Krisztus Szupersztárt mindig nagy érdeklődés övezte, az 1990-es évektől sorra születnek az újabb és újabb változatok. Az 1992-es észak-amerikai felújítás után az előadás West Endre is visszatért, és az Egyesült Királyságban egy turné-verziója is futott. Legutóbb 2019-ben a Barbican Centerben játszották. Ebből az előadásból 2020 augusztusában koncertváltozatot is készítettek, ami a pandémia kitörése óta először az egyik első színházi előadás volt a brit fővárosban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.