Zenés színház

50 éves a "Met", a világ egyik legnevesebb operaháza

2016.09.16. 11:58
Ajánlom
1966. szeptember 16-án, fél évszázada nyílt meg a New York-i Lincoln Centerben a Metropolitan Opera új otthona, egy több ezer férőhelyes színház, amely ma már a világ egyik legfontosabb dalszínháza.

San Juan Hill, ahol a színház épült, korábban meglehetősen rossz hírű környék volt, mégis bírt egyfajta kulturális jelentőséggel: az 1940-1950-es években bandaháborúk dúltak Manhattan nyugati oldalán, fekete bőrűek az olasz és az ír bevándorlók ellen és fordítva.

San Juan Hill ihlette a West Side Story történetét és kulisszáit.

A zűrös negyed azonban szálka volt a város főépítésze szemében, és amikor több kulturális intézmény is új épületet kért magának, Robert Moses elérkezettnek látta az időt és lebontatta a környéket.

Metropolitan Opera

Metropolitan Opera

Az új "Met" jubileuma alkalmából az operaház nagyszabású gálaműsorral készül, fellép mások mellett Plácido Domingo, Renée Fleming és Anna Netrebko. A jövő májusi eseményre kapható legolcsóbb jegy 2000 dollár (552 ezer forint), és ebben nem foglaltatik benne az üdvözlőital és a vacsora.

Egy asztal minden jóval 150 ezer dollárt (41,5 millió forintot) kóstál.

James Levine főzeneigazgató elbúcsúzott a közönségtől

A New York-i Metropolitan Opera Parkinson-kórral és egyéb betegségekkel küzdő karmesterét az utóbbi években már egyre jobban akadályozta egészségi állapota a munkában, ezért 40 év után május 8-án vezényelte egyik utolsó koncertjét a Metropolitan Operában. A zenekar és a közönség szűnni nem akaró tapssal hálálta meg munkásságát.

A szeptember 26-án a Trisztán és Izoldával - és hagyományosan az amerikai himnusszal - kezdődő évad előadásaira ennél persze jóval olcsóbban is lehet jegyet kapni - biztosította az érdeklődőket Peter Gelb igazgató, akit a Financial Times című lap az operavilág legbefolyásosabb emberének kiáltott ki. A 2016/2017-es szezonban 225 előadás és 26 darab lesz látható, közülük kilenc új rendezésben. Jegyek 25 és 480 dollár (6900 és 132 600 forint) között válthatók. "A nézőket bizonyára felvillanyozza egyre bővülő repertoárunk. Büszkék vagyunk a Lincoln Centerben eddig eltöltött ötven évünkre" - mondta Gelb.

55D4F351-B756-4EAD-820F-BEC6B182FD74

55D4F351-B756-4EAD-820F-BEC6B182FD74

Évi csaknem háromszázmillió dolláros (82,87 milliárd forintos) költségvetésével a Met a világ legnagyobb kulturális intézményei közé tartozik.

Újabban azonban gondot okoz számára a csökkenő nézőszám. Pénzügyi áldás viszont az élő HD-közvetítéssorozat, az a kezdeményezés, amelynek keretében világszerte sugározzák az előadásokat, és amely alapvető változásokat hozott a szférában. A Met forradalmat indított és számos követőre talált a projekttel - emlékeztetett a New York Times.

41 éves karmester lett a New York-i operaház új főzeneigazgatója

A kanadai Yannick Nézet-Séguin váltja James Levine-t a New York-i Metropolitan operaház főzeneigazgatói posztján. Levine négy évtized után vonul vissza súlyosbodó Parkinson-kórja miatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.