Zenés színház

50 éves a "Met", a világ egyik legnevesebb operaháza

2016.09.16. 11:58
Ajánlom
1966. szeptember 16-án, fél évszázada nyílt meg a New York-i Lincoln Centerben a Metropolitan Opera új otthona, egy több ezer férőhelyes színház, amely ma már a világ egyik legfontosabb dalszínháza.

San Juan Hill, ahol a színház épült, korábban meglehetősen rossz hírű környék volt, mégis bírt egyfajta kulturális jelentőséggel: az 1940-1950-es években bandaháborúk dúltak Manhattan nyugati oldalán, fekete bőrűek az olasz és az ír bevándorlók ellen és fordítva.

San Juan Hill ihlette a West Side Story történetét és kulisszáit.

A zűrös negyed azonban szálka volt a város főépítésze szemében, és amikor több kulturális intézmény is új épületet kért magának, Robert Moses elérkezettnek látta az időt és lebontatta a környéket.

Metropolitan Opera

Metropolitan Opera

Az új "Met" jubileuma alkalmából az operaház nagyszabású gálaműsorral készül, fellép mások mellett Plácido Domingo, Renée Fleming és Anna Netrebko. A jövő májusi eseményre kapható legolcsóbb jegy 2000 dollár (552 ezer forint), és ebben nem foglaltatik benne az üdvözlőital és a vacsora.

Egy asztal minden jóval 150 ezer dollárt (41,5 millió forintot) kóstál.

James Levine főzeneigazgató elbúcsúzott a közönségtől

A New York-i Metropolitan Opera Parkinson-kórral és egyéb betegségekkel küzdő karmesterét az utóbbi években már egyre jobban akadályozta egészségi állapota a munkában, ezért 40 év után május 8-án vezényelte egyik utolsó koncertjét a Metropolitan Operában. A zenekar és a közönség szűnni nem akaró tapssal hálálta meg munkásságát.

A szeptember 26-án a Trisztán és Izoldával - és hagyományosan az amerikai himnusszal - kezdődő évad előadásaira ennél persze jóval olcsóbban is lehet jegyet kapni - biztosította az érdeklődőket Peter Gelb igazgató, akit a Financial Times című lap az operavilág legbefolyásosabb emberének kiáltott ki. A 2016/2017-es szezonban 225 előadás és 26 darab lesz látható, közülük kilenc új rendezésben. Jegyek 25 és 480 dollár (6900 és 132 600 forint) között válthatók. "A nézőket bizonyára felvillanyozza egyre bővülő repertoárunk. Büszkék vagyunk a Lincoln Centerben eddig eltöltött ötven évünkre" - mondta Gelb.

55D4F351-B756-4EAD-820F-BEC6B182FD74

55D4F351-B756-4EAD-820F-BEC6B182FD74

Évi csaknem háromszázmillió dolláros (82,87 milliárd forintos) költségvetésével a Met a világ legnagyobb kulturális intézményei közé tartozik.

Újabban azonban gondot okoz számára a csökkenő nézőszám. Pénzügyi áldás viszont az élő HD-közvetítéssorozat, az a kezdeményezés, amelynek keretében világszerte sugározzák az előadásokat, és amely alapvető változásokat hozott a szférában. A Met forradalmat indított és számos követőre talált a projekttel - emlékeztetett a New York Times.

41 éves karmester lett a New York-i operaház új főzeneigazgatója

A kanadai Yannick Nézet-Séguin váltja James Levine-t a New York-i Metropolitan operaház főzeneigazgatói posztján. Levine négy évtized után vonul vissza súlyosbodó Parkinson-kórja miatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.