Zenés színház

50 éves a "Met", a világ egyik legnevesebb operaháza

2016.09.16. 11:58
Ajánlom
1966. szeptember 16-án, fél évszázada nyílt meg a New York-i Lincoln Centerben a Metropolitan Opera új otthona, egy több ezer férőhelyes színház, amely ma már a világ egyik legfontosabb dalszínháza.

San Juan Hill, ahol a színház épült, korábban meglehetősen rossz hírű környék volt, mégis bírt egyfajta kulturális jelentőséggel: az 1940-1950-es években bandaháborúk dúltak Manhattan nyugati oldalán, fekete bőrűek az olasz és az ír bevándorlók ellen és fordítva.

San Juan Hill ihlette a West Side Story történetét és kulisszáit.

A zűrös negyed azonban szálka volt a város főépítésze szemében, és amikor több kulturális intézmény is új épületet kért magának, Robert Moses elérkezettnek látta az időt és lebontatta a környéket.

Metropolitan Opera

Metropolitan Opera

Az új "Met" jubileuma alkalmából az operaház nagyszabású gálaműsorral készül, fellép mások mellett Plácido Domingo, Renée Fleming és Anna Netrebko. A jövő májusi eseményre kapható legolcsóbb jegy 2000 dollár (552 ezer forint), és ebben nem foglaltatik benne az üdvözlőital és a vacsora.

Egy asztal minden jóval 150 ezer dollárt (41,5 millió forintot) kóstál.

James Levine főzeneigazgató elbúcsúzott a közönségtől

A New York-i Metropolitan Opera Parkinson-kórral és egyéb betegségekkel küzdő karmesterét az utóbbi években már egyre jobban akadályozta egészségi állapota a munkában, ezért 40 év után május 8-án vezényelte egyik utolsó koncertjét a Metropolitan Operában. A zenekar és a közönség szűnni nem akaró tapssal hálálta meg munkásságát.

A szeptember 26-án a Trisztán és Izoldával - és hagyományosan az amerikai himnusszal - kezdődő évad előadásaira ennél persze jóval olcsóbban is lehet jegyet kapni - biztosította az érdeklődőket Peter Gelb igazgató, akit a Financial Times című lap az operavilág legbefolyásosabb emberének kiáltott ki. A 2016/2017-es szezonban 225 előadás és 26 darab lesz látható, közülük kilenc új rendezésben. Jegyek 25 és 480 dollár (6900 és 132 600 forint) között válthatók. "A nézőket bizonyára felvillanyozza egyre bővülő repertoárunk. Büszkék vagyunk a Lincoln Centerben eddig eltöltött ötven évünkre" - mondta Gelb.

55D4F351-B756-4EAD-820F-BEC6B182FD74

55D4F351-B756-4EAD-820F-BEC6B182FD74

Évi csaknem háromszázmillió dolláros (82,87 milliárd forintos) költségvetésével a Met a világ legnagyobb kulturális intézményei közé tartozik.

Újabban azonban gondot okoz számára a csökkenő nézőszám. Pénzügyi áldás viszont az élő HD-közvetítéssorozat, az a kezdeményezés, amelynek keretében világszerte sugározzák az előadásokat, és amely alapvető változásokat hozott a szférában. A Met forradalmat indított és számos követőre talált a projekttel - emlékeztetett a New York Times.

41 éves karmester lett a New York-i operaház új főzeneigazgatója

A kanadai Yannick Nézet-Séguin váltja James Levine-t a New York-i Metropolitan operaház főzeneigazgatói posztján. Levine négy évtized után vonul vissza súlyosbodó Parkinson-kórja miatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Egy operettlegenda a József Attila Színház színpadán

Három emblematikus operettet jegyez a magyar színháztörténet: a Csárdáskirálynőt, a Mágnás Miskát illetve a Csókos asszonyt. Utóbbi Szilágyi László és Zerkovitz Béla örökbecsű műve, ami második éve fut a József Attila Színházban.
Zenés színház opera

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Zenés színház opera

Vajda Gergely Kékszakállút vezényel Palermóban

Schönberg A sors keze című egyfelvonásosát és Bartók Béla Kékszakállúját játssza a palermói Teatro Massimo. Utóbbinak két főszereplője Bretz Gábor és Schöck Atala.
Zenés színház rossini

A pesarói hattyú

Százötven éve, 1868. november 13-án halt meg Gioachino Antonio Rossini, az olasz opera egyik legnépszerűbb mestere. Híres ínyenc is volt, nevét étel-kompozíciói is őrzik.
Zenés színház new york

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.