Zenés színház

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

2011.03.22. 15:37
Ajánlom
1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Az első Madách Színház Vitéz Miklós igazgatása alatt egy évig, 1919 márciusától a Zeneakadémia színháztermében játszott, majd Kamaraszínház néven a Medgyaszay Színház Eskü (ma Március 15.) téri épületében működött 1922-ig. A második Madách Színház a Madách tér 6. szám alatt, a mai Örkény Színház helyén nyílt meg 1940-ben Földessy Géza, majd Pünkösti Andor vezetésével, itt játszották Felkai Ferenc híres Hitler-ellenes Néró című darabját. A színházat 1944-ben, a német megszállás után be is zárták.

A harcok elcsitulta után a színház újjászerveződött, 1946-ban a Színiakadémia előadóhelye lett. 1947-ben a magyar színházak közül elsőként államosították, nevéből 1949-ben került ki az „állami" jelző. 1951-ben átköltöztek az Izabella téri színházépületbe, ahol a társulat Horvai István vezetésével dolgozott, 1954-ben a Madách téri épületben nyílt meg a Madách Kamara Színháza.

A Madách mai helyén, az Erzsébet körúti épületben 1908-tól a Royal Orfeum Varieté, a főváros legnagyobb és legszínvonalasabb mulatóhelye működött. Az épület az ostrom alatt tönkrement, felújítása Kauffmann Oszkár tervei alapján készült. A Madách Színház új otthonában a nyitóelőadás 1961. március 24-én Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című darabja volt Ádám Ottó rendezésében, Psota Irén színháztörténeti jelentőségű alakításával. Ádám Ottó 1956-tól töltötte be a főrendezői, majd 1972-től 1989-ig az igazgatói tisztséget, ez volt a Madách nagy korszaka. Ádám a polgári színjátszás legjobb hagyományait követte, a társulatnak többek között Dajka Margit, Mezei Mária, Pécsi Sándor, Kiss Manyi, Greguss Zoltán, Domján Edit, Márkus László, Váradi Hédi, Gábor Miklós volt a tagja, rendezőként Vámos László dolgozott itt. A sikerekből a kamaraszínház is kivette részét, 1983-tól húsz éven át a Kamarában lépett fel Hofi Géza. A Madách téri kamaraszínház 2004 óta Örkény István nevét viseli, 2010-ben önállóvá vált.

Ádám Ottó nyugdíjba vonulása után Kerényi Imre lett a színház igazgatója és művészeti vezetője 2004-ig, ezután Szirtes Tamás, a színház rendezője vette át a Madách irányítását. Az 1999-ben felújított színházban indultak a nagyszabású musical bemutatók, ez mára a Madách fő profilja lett. A felújítás után az épület korszerű, minden igényt kielégítő technikai felszereltséggel rendelkezik, s mivel klimatizált, nyári üzemmódban is működhet. A mediterrán hangulatú közönségfogadó terek tágasak és komfortosak, a falakat művészi kivitelű díszfestés borítja, a nézőtér mennyezetét freskó díszíti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház

Ki volt az igazi Hans Sachs?

Több ezer mű szerzője, Luther támogatója, eszményített lírikus, egy koraújkori, egyszemélyes Monty Python, foltozóvarga, és nem utolsósorban Wagner egyetlen vígoperájának főszereplője.
Zenés színház Mörbisch

Bodor Johanna: „Minden társulatot meg kellett hódítani”

A Mörbisch-i Seefestspiele gigaméretű, 3600 négyzetméteres színpadának közepéig a kulisszából 35 lépést kell megtenni. Ez volt az első, amit rögtön kiszámolt a helyszínen Bodor Johanna, miután felkérték: idén nyáron ő legyen a koreográfusa a Marica grófnőnek a Fertő-tónál.
Zenés színház billy elliot

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Zenés színház magazin

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.