Zenés színház

8 magyar opera, amelyet most teljes egészében meghallgathat!

2021.11.07. 11:00
Ajánlom
Erkel Ferenc születésnapja, a magyar opera napja alkalmából nem csupán részleteket, hanem hang- vagy videofelvétel formájában teljes egészében elérhető műveket válogattunk össze, százötven év magyar operakincsének különleges darabjait.

Erkel Ferenc: Brankovics György

Erkel Ferenc ritkán játszott, ám sokak szerint legizgalmasabb érett kori operája a Kolozsvári Magyar Opera 2003-as lemezfelvételén érhető el, mely a 20. század második felében játszott átdolgozás helyett a darab eredeti változatához nyúlt vissza. Hasonlóan a hét évvel korábban bemutatott Dózsa György címszereplőjéhez, a magyarok és a törökök szövetsége között vívódó Brankovics is összetett karakter, akinek tragédiája nagyon is emberi esendősége miatt különösen átérezhető.

Goldmark Károly: Sába királynője

Aligha van még egy olyan magyar komponista, aki a maga korában annyira sikeres volt, majd annyira háttérbe szorult, mint Goldmark Károly. Legismertebb operáját, a Sába királynőjét azonban néhány éve bemutatta és lemezre is vette a Magyar Állami Operaház. A bibliai történetet feldolgozó mű egy igazi femme fatale történetét viszi színre, az ellenállhatatlan vonzerővel rendelkező királynő romlásba viszi ifjú imádóját.

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

Az alighanem legtöbbet játszott magyar operából természetesen számtalan felvétel érhető el, ez a neves fesztiválokon is bemutatott operafilm azonban több szempontból is különleges. Sötét látványvilága remekül illik a darab misztikumához, emellett a két énekes, Kovács István és Kolonits Klára közelről mutatott arcán a legkisebb lelki rezzenések is megfigyelhetők.

Petrovics Emil: C’est la guerre

A magyar operairodalom legnyomasztóbb háborús darabja az emberi kiszolgáltatottságról, a kisszerűség diadaláról szól. Mintha egy modern Tosca lenne, a mű végére mindazok az emberek, akik valamiféle nagyságot képviselnek, könyörtelenül elpusztulnak. A Magyar Állami Operaház 2003-as előadásának tévéfelvételén a darabot Kovács János vezényli, a főszereplők Busa Tamás, Frankó Tünde és Fekete Attila.

Szokolay Sándor: Vérnász

A Federico García Lorca azonos című drámájából készült opera cselekménye a verista hagyományt követi, szerelem, féltékenység, bosszú, gyilkosság áll a középpontban. A darab több felújítást ért meg a Magyar Állami Operaházban is, a belőle készült, 1973-as filmben pedig a korszak legnagyobb énekesei játszanak: Komlóssy Erzsébet, Házy Erzsébet, Szőnyi Ferenc, Faragó András, Moldován Stefánia.

Vajda János: Karnyóné

Napjaink egyik legnépszerűbb operaszerzője sokszor bizonyította a humor iránti csalhatatlan érzékét, így van ez a Csokonai Vitéz Mihály vígjátékából készült darabja esetében is, melyben a szellemes zene mellett a nyelvi sziporkák is szerepet kaptak. A gazdag öregasszony és a haszonleső kérők történetét 2007-ben mutatta be a Magyar Állami Operaház Ascher Tamás rendezésében, a címszerepet Wiedemann Bernadett énekelte.

Eötvös Péter: Szerelemről és más démonokról

A Gabriel García Márquez regényéből készült darabot a szerző eredetileg a Glyndebourne-i Fesztivál számára írta, néhány éven belül azonban Európa számos országában bemutatták, a Magyar Állami Operaház is játszotta. A Kölni Opera előadását Markus Stenz vezényelte, a felvétel különlegessége, hogy Don Ygnaciót egyik utolsó szerepeként az ekkor hetvenhárom éves René Kollo énekelte.

Vajda Gergely: Barbie Blue

Régóta foglalkoztatja a magyar zeneszerzőket, hogy valamilyen módon reflektáljanak Bartók Béla egyetlen operájára, akár párdarabot írjanak a számára, hogy így az előadása egy egész tölthessen ki. Vajda Gergely a történet komikus csavarintásával egy szeretőit rejtegető nőt helyezett a középpontba, de a házasfelek az éjszaka folyamán így is meglepően új oldalait ismerik meg egymásnak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Zenés színház videó

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Zenés színház hír

Áthelyezik a földrengésben megrongálódott színházépületből a pesarói Rossini Operafesztivál idei évre tervezett előadásait

Az opera-előadásokat a fesztivál által már korábban is használt sportcsarnokban, a Vitrifrigo Arénában rendezik meg, míg a koncertekre a város egy másik színházépületében kerül majd sor.
Zenés színház hír

Stephanie Blythe Gianni Schicchi szerepét énekli San Diegóban

Az énekesnő már korábban is énekelt férfi hangtartományban, egy koncertszerű Carmen-előadásban Don Joséként lépett színpadra. Most baritonszerepben debütál majd.
Zenés színház interjú

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.