Zenés színház

8 magyar opera, amelyet most teljes egészében meghallgathat!

2021.11.07. 11:00
Ajánlom
Erkel Ferenc születésnapja, a magyar opera napja alkalmából nem csupán részleteket, hanem hang- vagy videofelvétel formájában teljes egészében elérhető műveket válogattunk össze, százötven év magyar operakincsének különleges darabjait.

Erkel Ferenc: Brankovics György

Erkel Ferenc ritkán játszott, ám sokak szerint legizgalmasabb érett kori operája a Kolozsvári Magyar Opera 2003-as lemezfelvételén érhető el, mely a 20. század második felében játszott átdolgozás helyett a darab eredeti változatához nyúlt vissza. Hasonlóan a hét évvel korábban bemutatott Dózsa György címszereplőjéhez, a magyarok és a törökök szövetsége között vívódó Brankovics is összetett karakter, akinek tragédiája nagyon is emberi esendősége miatt különösen átérezhető.

Goldmark Károly: Sába királynője

Aligha van még egy olyan magyar komponista, aki a maga korában annyira sikeres volt, majd annyira háttérbe szorult, mint Goldmark Károly. Legismertebb operáját, a Sába királynőjét azonban néhány éve bemutatta és lemezre is vette a Magyar Állami Operaház. A bibliai történetet feldolgozó mű egy igazi femme fatale történetét viszi színre, az ellenállhatatlan vonzerővel rendelkező királynő romlásba viszi ifjú imádóját.

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

Az alighanem legtöbbet játszott magyar operából természetesen számtalan felvétel érhető el, ez a neves fesztiválokon is bemutatott operafilm azonban több szempontból is különleges. Sötét látványvilága remekül illik a darab misztikumához, emellett a két énekes, Kovács István és Kolonits Klára közelről mutatott arcán a legkisebb lelki rezzenések is megfigyelhetők.

Petrovics Emil: C’est la guerre

A magyar operairodalom legnyomasztóbb háborús darabja az emberi kiszolgáltatottságról, a kisszerűség diadaláról szól. Mintha egy modern Tosca lenne, a mű végére mindazok az emberek, akik valamiféle nagyságot képviselnek, könyörtelenül elpusztulnak. A Magyar Állami Operaház 2003-as előadásának tévéfelvételén a darabot Kovács János vezényli, a főszereplők Busa Tamás, Frankó Tünde és Fekete Attila.

Szokolay Sándor: Vérnász

A Federico García Lorca azonos című drámájából készült opera cselekménye a verista hagyományt követi, szerelem, féltékenység, bosszú, gyilkosság áll a középpontban. A darab több felújítást ért meg a Magyar Állami Operaházban is, a belőle készült, 1973-as filmben pedig a korszak legnagyobb énekesei játszanak: Komlóssy Erzsébet, Házy Erzsébet, Szőnyi Ferenc, Faragó András, Moldován Stefánia.

Vajda János: Karnyóné

Napjaink egyik legnépszerűbb operaszerzője sokszor bizonyította a humor iránti csalhatatlan érzékét, így van ez a Csokonai Vitéz Mihály vígjátékából készült darabja esetében is, melyben a szellemes zene mellett a nyelvi sziporkák is szerepet kaptak. A gazdag öregasszony és a haszonleső kérők történetét 2007-ben mutatta be a Magyar Állami Operaház Ascher Tamás rendezésében, a címszerepet Wiedemann Bernadett énekelte.

Eötvös Péter: Szerelemről és más démonokról

A Gabriel García Márquez regényéből készült darabot a szerző eredetileg a Glyndebourne-i Fesztivál számára írta, néhány éven belül azonban Európa számos országában bemutatták, a Magyar Állami Operaház is játszotta. A Kölni Opera előadását Markus Stenz vezényelte, a felvétel különlegessége, hogy Don Ygnaciót egyik utolsó szerepeként az ekkor hetvenhárom éves René Kollo énekelte.

Vajda Gergely: Barbie Blue

Régóta foglalkoztatja a magyar zeneszerzőket, hogy valamilyen módon reflektáljanak Bartók Béla egyetlen operájára, akár párdarabot írjanak a számára, hogy így az előadása egy egész tölthessen ki. Vajda Gergely a történet komikus csavarintásával egy szeretőit rejtegető nőt helyezett a középpontba, de a házasfelek az éjszaka folyamán így is meglepően új oldalait ismerik meg egymásnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Klasszikus

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Vizuál

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Gálaesttel támogatja az autistákat a Budapesti Operettszínház

Április 23-án Együtt az Autistákért címmel rendeznek jótékonysági estet, amelyen a legnépszerűbb operett-, illetve musicalrészleteket hallhatja a közönség az Operettszínház sztárjainak előadásában. 
Zenés színház interjú

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Zenés színház elhunyt

Elhunyt Michael Boder karmester

A nemzetközi hírű operadirigenst, aki idén húsvétkor a Magyar Állami Operaház Parsifal-produkcióját vezényelte, hatvanöt éves korában érte a halál – tette közzé az intézmény.
Zenés színház interjú

Nekünk találkozni kellett – interjú Nádasi Veronikával, a Carmen-musical címszereplőjével

Április 19-én, 20-án és 21-én először láthatja Magyarországon a közönség Frank Wildhorn Carmen című musicaljét a Budapesti Operettszínházban. Az első szereposztásban címszerepet alakító Nádasi Veronika számára méltó feladatot jelent ennek a minden porcikájában nagybetűs nőnek a megformálása.
Zenés színház hír

Kálmán Péter a következő évad Kamaraénekese az Operában

A népszerű basszbaritont húsvétvasárnap, a Parsifal-előadását követő tapsrend alatt érte a meglepetésszerű bejelentés, hogy a következő szezonban ő lesz a Magyar Állami Operaház legnagyobb elismerésének egyik kitüntetettje.