Zenés színház

8 magyar opera, amelyet most teljes egészében meghallgathat!

2021.11.07. 11:00
Ajánlom
Erkel Ferenc születésnapja, a magyar opera napja alkalmából nem csupán részleteket, hanem hang- vagy videofelvétel formájában teljes egészében elérhető műveket válogattunk össze, százötven év magyar operakincsének különleges darabjait.

Erkel Ferenc: Brankovics György

Erkel Ferenc ritkán játszott, ám sokak szerint legizgalmasabb érett kori operája a Kolozsvári Magyar Opera 2003-as lemezfelvételén érhető el, mely a 20. század második felében játszott átdolgozás helyett a darab eredeti változatához nyúlt vissza. Hasonlóan a hét évvel korábban bemutatott Dózsa György címszereplőjéhez, a magyarok és a törökök szövetsége között vívódó Brankovics is összetett karakter, akinek tragédiája nagyon is emberi esendősége miatt különösen átérezhető.

Goldmark Károly: Sába királynője

Aligha van még egy olyan magyar komponista, aki a maga korában annyira sikeres volt, majd annyira háttérbe szorult, mint Goldmark Károly. Legismertebb operáját, a Sába királynőjét azonban néhány éve bemutatta és lemezre is vette a Magyar Állami Operaház. A bibliai történetet feldolgozó mű egy igazi femme fatale történetét viszi színre, az ellenállhatatlan vonzerővel rendelkező királynő romlásba viszi ifjú imádóját.

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

Az alighanem legtöbbet játszott magyar operából természetesen számtalan felvétel érhető el, ez a neves fesztiválokon is bemutatott operafilm azonban több szempontból is különleges. Sötét látványvilága remekül illik a darab misztikumához, emellett a két énekes, Kovács István és Kolonits Klára közelről mutatott arcán a legkisebb lelki rezzenések is megfigyelhetők.

Petrovics Emil: C’est la guerre

A magyar operairodalom legnyomasztóbb háborús darabja az emberi kiszolgáltatottságról, a kisszerűség diadaláról szól. Mintha egy modern Tosca lenne, a mű végére mindazok az emberek, akik valamiféle nagyságot képviselnek, könyörtelenül elpusztulnak. Az operából 1964-ben készült film, Szinetár Miklós rendezésében, Ilosfalvy Róbert, Melis György és Mátyás Mária főszereplésével.

Szokolay Sándor: Vérnász

A Federico García Lorca azonos című drámájából készült opera cselekménye a verista hagyományt követi, szerelem, féltékenység, bosszú, gyilkosság áll a középpontban. A darab több felújítást ért meg a Magyar Állami Operaházban is, a belőle készült, 1973-as filmben pedig a korszak legnagyobb énekesei játszanak: Komlóssy Erzsébet, Házy Erzsébet, Szőnyi Ferenc, Faragó András, Moldován Stefánia.

Vajda János: Karnyóné

Napjaink egyik legnépszerűbb operaszerzője sokszor bizonyította a humor iránti csalhatatlan érzékét, így van ez a Csokonai Vitéz Mihály vígjátékából készült darabja esetében is, melyben a szellemes zene mellett a nyelvi sziporkák is szerepet kaptak. A gazdag öregasszony és a haszonleső kérők történetét 2007-ben mutatta be a Magyar Állami Operaház Ascher Tamás rendezésében, a címszerepet Wiedemann Bernadett énekelte.

Eötvös Péter: Szerelemről és más démonokról

A Gabriel García Márquez regényéből készült darabot a szerző eredetileg a Glyndebourne-i Fesztivál számára írta, néhány éven belül azonban Európa számos országában bemutatták, a Magyar Állami Operaház is játszotta. A Kölni Opera előadását Markus Stenz vezényelte, a felvétel különlegessége, hogy Don Ygnaciót egyik utolsó szerepeként az ekkor hetvenhárom éves René Kollo énekelte.

Vajda Gergely: Barbie Blue

Régóta foglalkoztatja a magyar zeneszerzőket, hogy valamilyen módon reflektáljanak Bartók Béla egyetlen operájára, akár párdarabot írjanak a számára, hogy így az előadása egy egész tölthessen ki. Vajda Gergely a történet komikus csavarintásával egy szeretőit rejtegető nőt helyezett a középpontba, de a házasfelek az éjszaka folyamán így is meglepően új oldalait ismerik meg egymásnak.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kissjudit Anna ugrik be Elīna Garanča helyett Berlinben

A fiatal mezzoszoprán a Berlini Állami Opera stúdiósaként léphet színpadra két koncerten, az operaházban és a Berlini Filharmóniában. A karmester Daniel Barenboim lesz.
Zenés színház hír

Egy év után telt ház előtt nyitott ki a milánói Scala - GALÉRIA

December 7-én a Macbeth premierjével nyitotta meg új évadát a milánói Scala operaház. Az épületet tízezer rózsa és háromezer orchidea díszítette a narancssárga árnyalataiban.
Zenés színház magazin

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.
Zenés színház interjú

„A humor a legszebb eszköz a sötétség ellen” – interjú Dénes Viktorral

Számos operettben bizonyított már táncoskomikusként, ezúttal azonban Rozsda Lovag bőrébe bújik Dénes Viktor a Budapesti Operettszínház zenés mesejátékában, a Rozsda Lovag és Fránya Fridában. Az újrahasznosított főhősről, a környezettudatosságról és a commedia dell’arte darabbéli megjelenéséről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.